Όσο θ’ ανεβαίνει η ακρίβεια, τόσο θ’ ανεβαίνουν τα ποσοστά φτώχειας και θ’ αυξάνονται οι βιοποριστικές ανάγκες των συνανθρώπων μας. Τα κοινωνικά προβλήματα διογκώνονται και πολλαπλασιάζονται, ενόσω τα εισοδήματα συρρικνώνονται. Στον νομό Ρεθύμνου, οι ωφελούμενες οικογένειες του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους) ανέρχονται σε 595, ήτοι σε περί τα 1.815 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στα «Ρ.Ν.» ο γενικός διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σπύρος Επιτροπάκης.
«Το καινούργιο ΕΣΠΑ θα εστιάζει στην κοινωνική πολιτική κι αυτό είναι ευτύχημα» σχολίασε στα «Ρ.Ν.» η κ. Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής στον δήμο Ρεθύμνης, η οποία παρευρέθη και μίλησε στην ημερίδα επιμόρφωσης για τους δικαιούχους του ΤΕΒΑ, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Σπίτι του Πολιτισμού.
Οι διαδοχικές και πολυεπίπεδες κρίσεις δοκιμάζουν τις αντοχές και τα αντανακλαστικά όλων μας. Για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειές τους, απαιτούνται στοχευμένες κοινωνικές δράσεις και η συνεργασία των συναρμόδιων αρχών και φορέων.
Αυξημένες κοινωνικές δράσεις
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η πολιτική που έχει υιοθετήσει και ακολουθεί ο δήμος Ρεθύμνου. «Ευτυχώς κατάλαβε κι η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι (το ΕΣΠΑ) δεν είναι μόνο για να φτιάχνει δρόμους, αλλά πρέπει να επενδύσει στον άνθρωπο. Στο πνεύμα αυτό, εμείς θα απορροφήσουμε χρήματα. Έχουμε έτοιμες προτάσεις για το ΕΣΠΑ, κι έχουμε ωριμότητα σε σχέση με το τι ζητάμε» πρόσθεσε η κ. Ελευθεριάδου, που αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα δρομολογημένα έργα: «Ήδη από τα υπόλοιπα του προηγούμενου ΕΣΠΑ, από αδιάθετα χρήματα που κάποιοι δήμοι δεν απορρόφησαν, εξασφαλίσαμε εφέτος την επέκταση του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του δήμου μας: από 25 ατόμων γίνεται 40 ατόμων – επεκτείνεται σε έναν ακόμη όροφο. Και από τη διαχειριστική αρχή μάς εξασφάλισαν περίπου 300.000 ευρώ για τα επόμενα χρόνια και θα κάνουμε προσλήψεις πέντε ακόμα ατόμων. Γίνεται μία δομή πάρα πολύ καλά στημένη με πολλές ειδικότητες – θα έχει και γιατρό. Και θα δώσουμε έμφαση στην άνοια και το αλτσχάιμερ – θα είναι σαν μία μικρή μονάδα εν μέρει για ασθενείς με άνοια: δηλαδή μία οικογένεια που έχει ασθενή με άνοια και δεν πρέπει να τον αφήσει μόνο του στο σπίτι, να τον παίρνουμε εμείς και να τους τον επιστρέφουμε το μεσημέρι. Θα προσπαθήσουμε να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες και θα βάλουμε πρόσκληση – έχουμε τη δυνατότητα με δικό μας λεωφορείο να παίρνουμε τους ανθρώπους και να τους πηγαίνουμε στο σπίτι. Σε αυτό το πνεύμα κινούμαστε».
Επιπλέον, συνέχισε η αρμόδια αντιδήμαρχος, «Τον παιδικό σταθμό της παλιάς πόλης που δεν είχε ιδιαίτερη ζήτηση σαν προνηπιακός, τον μετατρέπουμε σε βρεφικό σταθμό, γιατί υπάρχει μεγάλη ανάγκη για βρέφη. Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των δημοτών μας, κρίναμε ότι ένας βρεφικός σταθμός θα είναι πολύτιμος, γιατί θα είναι 20 παιδιών. Είκοσι λοιπόν βρέφη θα μπορούν να βρουν στέγη εκεί, κάτι που όπως καταλαβαίνετε ανακουφίζει 20 οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα – γιατί όλες μας οι δομές, τα κριτήρια για να γραφτείς είναι τα οικονομικά και τα κοινωνικά. Επίσης, το καλοκαίρι ξεκινάει η λειτουργία και των τριών ΚΔΑΠ. Φτιάξαμε άλλα δύο (εκτός από αυτό που φτιάξαμε στο 15ο δημοτικό που είναι 100 παιδιών) – ένα στο Ατσιπόπουλο κι ένα στο λύκειο του Σταυρωμένου, με αποτέλεσμα ο κόσμος με χαμηλά εισοδήματα το καλοκαίρι να μπορεί να αφήσει τα παιδιά του για να πάει να δουλέψει. Αυτό μπορούμε να κάνουμε εμείς από τη μεριά μας».
Ημερίδα επιμόρφωσης
Στο πλαίσιο των Συνοδευτικών Μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Τ.Ε.Β.Α. (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων) εντάσσεται η χθεσινή ενημερωτική ημερίδα που φιλοξενήθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού. Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν νομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες που άπτονται με την επίλυση γενικών και ειδικών θεμάτων που απασχολούν τους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ, αλλά και διαδικασίες/τρόποι για την ορθολογική διαχείριση του οικογενειακού προϋπολογισμού. Η επιμορφωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Καταναλωτών Κρήτης, σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου. Μπορούσαν να την παρακολουθήσουν οι υποστηριζόμενοι από το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, όπως και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης.
«Οι οικογένειες σε καταστάσεις κρίσης» ήταν ο τίτλος της εισήγησης της κ. Παρασκευής Ευθυμίου, κοινωνικής λειτουργού της Ένωσης Καταναλωτών Κρήτης.
«Η οικογένεια αποτελεί θεμέλιο λίθο της κοινωνίας μας. Τα περισσότερα κοινωνικά προβλήματα, η ρίζα τους είναι στην οικογένεια» σημείωσε η ίδια στα «Ρ.Ν.», η οποία στην εισήγησή της μίλησε «για τους χωρισμούς και τα διαζύγια και πώς οι γονείς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίσιμη περίοδο που βιώνουν τα παιδιά». Η πρόληψη, όπως τόνισε, «παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός ζευγαριού». Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην υγειονομική κρίση και στα απότοκά της: «Καταλαβαίνουμε τι σοβαρές συνέπειες δημιουργεί στην οικογένεια. Τα παιδιά να χτίσουν από τώρα ψυχική ανθεκτικότητα για να μπορούν να βιοποριστούν μόνο τους ως ανεξάρτητοι ενήλικες».
Εξίσου ενδιαφέρουσα και σημαντική ήταν η ομιλία της κ. Πηνελόπης Μιχελάκη, συμβούλου Διαχείρισης Κοινωνικών Προγραμμάτων, που περιστράφηκε γύρω από την οργάνωση και τη διαχείριση του οικογενειακού προϋπολογισμού για την ικανοποίηση βιοποριστικών αναγκών.
«Ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι στην ουσία ένα σχέδιο οικογενειακού προγραμματισμού που ένα μέρος του καταναλώνεται, ενώ το υπόλοιπο αποταμιεύεται. Για να το επιτύχουμε αυτό θα πρέπει να υπάρχει σταθερότητα και εξισορρόπηση εσόδων και εξόδων της οικογένειας, έτσι ώστε με τους πόρους που διαθέτουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι στην ουσία ένας πίνακας εσόδων και εξόδων της οικογένειας» εξήγησε. «Θα πρέπει να αναγνωρίζουμε τις προσωπικές μας ανάγκες, ειδικά τις βασικές ανάγκες ύπαρξης (όπως είναι η διατροφή, η ένδυση, η υπόδηση, η στέγαση, οι λογαριασμοί) και σε δεύτερη φάση, τις ανάγκες πολιτισμού και τις ανάγκες πολυτέλειας».
Χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής στον δήμο Ρεθύμνης: «Για το μέσο άνθρωπο, είναι χρήσιμο να ζει καλά με έξυπνο τρόπο. Είναι χρήσιμο γιατί μπορεί να κατευθυνθεί σε τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Είναι χρήσιμα αυτά τα συνοδευτικά μέτρα. Εμείς ως δήμος προσπαθούμε να κάνουμε χρηστή χρήση αυτής της δυνατότητας και να κάνουμε πράγματα που να αφορούν πολλούς ανθρώπους, για να βρίσκει ο δημότης μας όφελος. Αυτή είναι η λύση, ειδικά όταν για παράδειγμα βλέπουμε μία τραγική αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος. Στο εξωτερικό, σε ευρωπαϊκές χώρες, εδώ και χρόνια υπάρχει η νοοτροπία να μην σπαταλούμε. Γι’ αυτό κι έχουν επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην καλή παιδεία, γιατί όλα τα βρίσκουμε μπροστά μας μακροπρόθεσμα. Είμαστε σε κομβικό σημείο ως χώρα κι αν δεν κάνουμε μακροπρόθεσμες επενδύσεις θα μείνουμε ουραγοί».
Ο κ. Γιώργος Ηγουμενάκης, νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών, στην εισήγησή του παρείχε νομικές συμβουλές για την καθημερινότητα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και πράγματα τα οποία αγνοούμε ως πολίτες, που «έχουν ζωτική σημασία στο τέλος καθώς πάρα πολλοί από εμάς ερχόμαστε σε αδιέξοδα τα οποία θα μπορούσαμε να είχαμε λύσει εάν εξαρχής ξέραμε το νόμο» δήλωσε ο ίδιος στα «Ρ.Ν.» και είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν κάποια παραθυράκια τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει ακόμα κι αυτός ο οποίος δεν έχει μισθοδοσία, όπως για παράδειγμα το ευεργέτημα της πενίας το οποίο παρέχεται από κάθε δικηγορικό σύλλογο, έτσι ώστε ακόμα και άτομα που έχουν 5.000 ευρώ ετήσιο μισθό και κανένα ακίνητο στο όνομά τους, να μπορούν να λάβουν νομική βοήθεια από τον δικηγορικό σύλλογο της πόλης τους χωρίς κανένα απολύτως τίμημα και χωρίς να τους επιδικαστεί κανένα τέλος. Βρισκόμαστε σε ένα τέλμα με τα δικαιώματά μας τα οποία συνεχώς αποδεκατίζονται. Δίνουμε τη δυνατότητα σε άτομα τα οποία δεν μπορούν να πάρουν δικηγόρο, να λάβουν κάποιες νομικές συμβουλές από την ένωση για να ανταπεξέλθουν καλύτερα στην καθημερινότητα την οποία βρίσκονται».