Με την συμμετοχή άνω των 400 μαθητών με τους εκπαιδευτικούς τους πραγματοποιήθηκε η εθελοντική, βιωματική δράση καθαρισμού της παραλιακής ακτής του Δήμου Ρεθύμνης από την Επισκοπή έως την πόλη μας.
Η εκδήλωση έγινε το πρωί της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου 2024 στο πλαίσιο του «Παγκόσμιου εθελοντικού καθαρισμού ακτών 2024», στην οποία συμμετείχε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ρεθύμνης.
Εθνικός συντονιστής της δράσης είναι η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και το πρόγραμμα καθαρισμών βασίζεται στην αρχή της επιστήμης των πολιτών (citizen science).
Η φιλοσοφία που διέπει την δράση αυτή είναι η παρακολούθηση και η συλλογή δεδομένων για τα είδη και τις πηγές των θαλάσσιων απορριμμάτων ώστε να μπορούν να προσδιοριστούν οι τάσεις και τα είδη που εντοπίζονται για την παράλληλη ανάπτυξη πρωτοβουλιών βελτίωσης της υγείας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Στη δράση που αναπτύχθηκε στις ακτές της πόλης του Ρεθύμνου, βρέθηκε από νωρίς το πρωί ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Στέλιος Σπανουδάκης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πρασίνου κ. Γιώργης Παπαδόσηφος και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου.
Αφού παρέδωσαν αναμνηστικούς επαίνους στα σχολεία που συμμετείχαν, ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε τις μαθήτριες, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην δράση, τονίζοντας την σημαντικότητα του καλού παραδείγματος και των μηνυμάτων που εκπέμπει στην κοινωνία μας η ευαισθητοποιημένη στάση των σχολικών κοινοτήτων μας.
«Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι προστάτες του περιβάλλοντος και μπορούν να ευαισθητοποιούν τους μεγάλους» είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ουσιαστική ανάγκη που υπάρχει για την προστασία του οικοσυστήματος του πλανήτη μας.
Με έμφαση στο θαλάσσιο περιβάλλον και στα προβλήματα που προκαλεί η αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση, ο κ. Δήμαρχος τόνισε την τραγικότητα της αδιαφορίας που αποδεικνύεται μέσα από φαινόμενα όπως οι θάνατοι θαλάσσιων χελωνών που έχουν καταπιεί πλαστικά αντικείμενα αλλά και η ρύπανση θαλασσών και ακτών από την απόρριψη σκουπιδιών.
«Είναι τραγικό πόσοι πολλοί αδιαφορούν για τον πλανήτη μας» τόνισε ο κ. Μαρινάκης για να συμπληρώσει: «Ευτυχώς που τα παιδιά μπορούν να ευαισθητοποιήσουν τους μεγάλους και μέσα από την δράση αυτή να περάσουν τα ανάλογα μηνύματα».
Η ΔΡΑΣΗ
Η δράση αναπτύχθηκε στα παραλιακά μέτωπα της Επισκοπής και του Πετρέ, στην ακτή της παλιάς πόλης και στο Ενετικό λιμάνι και σε ολόκληρη την παραλία από την μαρίνα έως τα Περιβίλια και την Ακτή Περλ.
Συμμετείχαν συνολικά 11 σχολεία της Α’/θμιας και Β’/ Εκπαίδευσης με περισσότερους από 400 μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους από: το 1ο Νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, από τα Δημοτικά Σχολεία της πόλης 1ο, 2ο, 7ο, και 13ο, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ατσιποπούλου και τα Δημοτικά Σχολεία Άδελε και Επισκοπής, τα Γυμνάσια της πόλης 2ο και 3ο καθώς επίσης
το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ρεθύμνου.
Οι μαθητές λειτουργώντας σε κλίμα συνεργασίας και ομαδικότητας συνέδραμαν στη μείωση των απορριμμάτων της ακτής του δήμου μας με στόχο:
- Να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος ώστε να βοηθήσουν στη μείωση των απορριμμάτων στις ακτές.
- Να αναγνωρίσουν τα είδη και τις πηγές των θαλάσσιων απορριμμάτων.
- Να διαμορφώσουν περιβαλλοντική συνείδηση.
- Να καλλιεργήσουν το πνεύμα του εθελοντισμού.
- Να διασκεδάσουν σε επαφή με τη φύση μέσα από το πνεύμα συνεργασίας και της ομαδικότητας.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά την συλλογή των απορριμμάτων, τα παιδιά προχώρησαν σε διαχωρισμό και καταγραφή των ειδών και τέλος στη μέτρηση των ποσοτήτων ανά είδος ξεχωριστά, συμβάλλοντας έτσι και στους ερευνητικούς στόχους της συγκεκριμένης δράσης.
Από το Γραφείο Τύπου