14 °C Rethymno, GR
01/12/2022

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΕΧΝΗΣ

Στον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή το βραβείο τέχνης «Ιωάννης Καποδίστριας»

Το βραβείο «Ιωάννης Καποδίστριας» απένειμε φέτος σε μια Ελληνική καλλιτεχνική προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας η Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης, που με το έργο του προβάλλει τις φωτεινές Ελληνικές αξίες.

Η τιμή αυτή προς το πρόσωπο του ιδιαίτερα δημοφιλούς Έλληνα σκηνοθέτη έρχεται να επιβραβεύσει την σταθερή του σχέση με την προβολή και την ανάδειξη των στοιχείων που οργανώνουν την ελληνική ταυτότητα, τον εσώτερο ελληνικό πολιτισμό. Στο έργο του προβάλλει το αρχαίο ελληνικό αίσθημα, καθώς και την πίστη στην ορθοδοξία που διαχρονικά διαμορφώνουν την ξεχωριστή θέση της Ελλάδος μέσα στον ακατάλυτο χρόνο.

Τα βραβεία τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και το βραβείο επέδωσε στον σκηνοθέτη ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, δηλώνοντας ότι: «Είναι μεγάλη τιμή, τουλάχιστον, να παραδίδω αυτό το εξαιρετικό βραβείο σε έναν διεθνούς φήμης άνθρωπο σεμνό, ταπεινό, αλλά εργάτη της τέχνης, τον Γιάννη Σμαραγδή. Να είσαι δυνατός, γερός και να έχεις πάντα ψηλά την Ελλάδα όπως την έχεις».

Ο Γιάννης Σμαραγδής, αφού ευχαρίστησε τον κ. Πατούλη ενθυμούμενος και την πρώτη γνωριμία μαζί του πριν πολλά χρόνια, δεν έκρυψε τη συγκίνηση του για το βραβείο δηλώνοντας: «Κανείς καλλιτέχνης δεν μπορεί να κάνει έργο με την πιθανότητα να αφήσει ίχνος αν δεν έχει ένα ή περισσότερους αγγέλους ορατούς ή αόρατους να τον προστατεύουν! Στα ώριμα χρόνια της ζωής μου είχα την ευλογία και την τύχη να έχω ένα ορατό άγγελο τη γυναίκα μου Ελένη που έχει φτερά και που μου τα δανείζει, για να γίνουν τα έργα και μετά της τα επιστρέφω, για να μη μείνει άπτερη. Και τώρα που δοκιμάζεται και πάντα άγγελος παραμένει …και ως εκ τούτου επιτρέψτε μου να της αφιερώσω αυτό το βραβείο! Προετοιμάζοντας την ταινία «Καποδίστριας», το βραβείο αυτό είναι ευλογία. Αυτή η αγάπη που έρχεται από εδώ, μέσω του βραβείου, θα περάσει μέσα στην ταινία, να είστε σίγουροι. Μια πανδημία και ένας πόλεμος πήγε την ταινία πίσω. Η ταινία όμως πρέπει να είναι έτοιμη το 2023, γιατί είναι μια ιερή υποχρέωση απέναντι στον ανεξίτηλο Ιωάννη Καποδίστρια, τον Έλληνα πρότυπο για τις μελλοντικές γενεές.

Και… Ευχαριστώ πολύ την Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης και ιδιαιτέρως τον πρόεδρό της κύριο Δημήτρη Μουζακίτη, για το βραβείο Καποδίστριας που ελπίζω και εύχομαι να στοιχειώσει ευεργετικά την ταινία που ετοιμάζουμε για τον μεγάλο Πατριώτη και Έλληνα-πρότυπο για τις επερχόμενες γενεές, τον ανεξίτηλο Ιωάννη Καποδίστρια… Ένα έργο-προσευχή, με την ελπίδα ότι θα ενισχύσει και θα στερεώσει την Εθνική μας συνείδηση, αλλά και την Ορθόδοξη Χριστιανική μας πίστη όπως θα το επιθυμούσε ο εσαεί παρών Ιωάννης Καποδίστριας. Σας ευχαριστώ».

Αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου

Η Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης που στο παρελθόν είχε τιμήσει τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον τίμησε ξανά με ένα αφιέρωμα στην έναρξη της εκδήλωσης. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής ιδιαιτέρως χάρηκε γι’ αυτό, αφού τον συνέδεε στενή φιλία με τον μεγάλο ουράνιο συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου και όπως είναι γνωστό έχει γράψει τη μουσική για τις πολυβραβευμένες ταινίες του σκηνοθέτη Καβάφης και El Greco, οι οποίες ταινίες έχουν διεθνώς βραβευθεί και για τη μουσική του μεγάλου μας συνθέτη. Επιπροσθέτως, ο σκηνοθέτης θύμισε πως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είχε γράψει τη μουσική εντελώς δωρεάν, όπως άλλωστε είναι γνωστό ότι ο Βαγγέλης δεν είχε πληρωθεί ποτέ για οτιδήποτε είχε κάνει στην Ελλάδα μας που τη λάτρευε και που θεωρούσε τιμή του που ήταν Έλληνας.