16 °C Rethymno, GR
26/11/2022

127 ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ Α/ΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ 75 ΣΤΗ Β/ΒΑΘΜΙΑ

Στους 202 ανέρχονται οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στα σχολεία του Ρεθύμνου

-Έως το τέλος του μήνα αναμένονται και οι προσλήψεις των αναπληρωτών

Σε 202 ανέρχεται ο αριθμός των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών που αντιστοιχούν για τα σχολεία του Ρεθύμνου από το σύνολο των 8.487 που έγιναν στη χώρα.

Από αυτούς οι 127 αφορούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι 75 στη Δευτεροβάθμια.

Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση του νομού διορίζονται:

80 δάσκαλοι, 16 νηπιαγωγοί καθώς και μια καθηγήτρια Γαλλικών, 15 εκπαιδευτικοί Αγγλικών, 10 Φυσικής Αγωγής και δύο Μουσικής. Παράλληλα διορίστηκε ένας εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, ένα βοηθητικό προσωπικό και ένας λογοθεραπευτής.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του νομού οι διορισμοί ανέρχονται σε 75. Από αυτούς οι 37 θέσεις αφορούν μαθήματα γενικής παιδείας, οι 30 ειδικής αγωγής, τέσσερις προσλήψεις ειδικού βοηθητικού προσωπικού και τέσσερις θέσεις μουσικής.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι διορισμοί έχουν ως εξής: Τέσσερις θεολόγοι, επτά φιλόλογοι, ένα χημικός, τρεις βιολόγοι, ένας Γεωλογίας, πέντε Γαλλικών, πέντε Αγγλικών, δυο Κοινωνιολογίας, ένας Μουσικής, ένας πολιτικός μηχανικός δομικών έργων, ένας νοσηλευτής, ένας Αισθητικής, ένας Φυσικοθεραπείας, ένας Γεωπονίας, ένας Φυτικής Παραγωγής, ένας Ζωικής Παραγωγής ένας Καλλιτεχνικών Σπουδών.

Στην Ειδική Αγωγή οι διορισμοί έχουν ως εξής: ένας Θεολογίας, δεκατρείς Φιλολογίας, τέσσερις Μαθηματικών, έξι Φυσικής, ένας Αγγλικών, ένας Φυσικής Αγωγής, ένας Μουσικής, ένας Οικονομίας, δυο Πληροφορικής.

Παράλληλα διορίζονται τέσσερα άτομα ως ειδικό βοηθητικό προσωπικό: Ένας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δυο νοσηλευτές και μια εργοθεραπεύτρια.

Για το μουσικό σχολείο διορίστηκαν τέσσερα άτομα: Ένας για Θεωρία Βυζαντινής Μουσικής, ένας για ακορντεόν, ένας για λύρα κρητική και ένας για λαούτο.

Ο αριθμός των διορισμών και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης χαρακτηρίζεται ικανοποιητικός, καθώς φαίνεται να καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό και σε κάποιες περιπτώσεις εξ ολοκλήρου οι κενές οργανικές θέσεις στα σχολεία. Από την άλλη αναμένεται να διαπιστωθούν και τα λειτουργικά κενά στα σχολεία, τα οποία εκτιμάται ότι θα καλυφθούν από τις προσλήψεις αναπληρωτών έως το τέλος του μήνα.

Ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου Λάμπρος Καρβούνης, εκτιμά ότι τα οργανικά κενά των σχολείων θα καλυφθούν από τους μόνιμους διορισμούς: «Θεωρώ ότι καλύπτονται τα οργανικά κενά σε πολύ μεγάλο μέρος. Με τους διορισμούς των δασκάλων καλυπτόμαστε πλήρως, με τους διορισμούς  των νηπιαγωγών θα έχουμε μια πολύ σημαντική κάλυψη και με τις ειδικότητες επίσης. Νομίζω ότι είμαστε στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών» είπε.

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Μανούσος Μαραγκάκης είπε:

«Νομίζω ότι με τους μόνιμους διορισμούς που έγιναν υπάρχει μια σημαντική επάρκεια πλέον στα σχολεία. Ωστόσο, το σημαντικό για εμάς είναι να υπάρξει η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς που διορίζονται, να παραμείνουν στο Ρέθυμνο. Το ανθρώπινο δυναμικό που διορίζεται τα τελευταία χρόνια είναι μεγαλύτερη ηλικία, με οικογενειακές υποχρεώσεις, προκύπτουν εκ των πραγμάτων αδειοδοτήσεις για οικογενειακούς λόγους κυρίως, οπότε, θα πάμε στα λειτουργικά κενά γιατί το 30% αυτών που θα διοριστούν θα ζητήσουν άδειες. Αυτό το γνωρίζουμε από τα προηγούμενα και ελπίζουμε να καλυφθεί το κενό από αναπληρωτές έως 29 του μήνα, για να ξεκινήσουμε 12 Σεπτεμβρίου με όσο το δυνατόν λιγότερα κενά».

Ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων νηπιαγωγών νομού Ρεθύμνου Στέλιος Ορφανουδάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε: «Οι ανάγκες στα σχολεία είναι πολύ περισσότερες. Δεν έχουνε προβλέψει τα προηγούμενα χρόνια οργανικές θέσεις σε ειδικότητες εκπαιδευτικών, οι οποίες είναι πυλώνας του δημόσιου σχολείου. Δεν υπάρχουν πολλές οργανικές όλων των ειδικοτήτων, εικαστικών, θεατρικής αγωγής, μουσικής, πληροφορικής, κ.ο.κ. Θα πρέπει από Σεπτέμβρη να γίνουνε προσλήψεις τουλάχιστον 150 αναπληρωτών καθηγητών αυτών των ειδικοτήτων, για να μπορέσουν να καλυφθούν λειτουργικά τα κενά που έχουμε στον νομό  για την Πρωτοβάθμια. Και κυρίως στην ειδική αγωγή έχουμε πάρα πολλά κενά, λόγω των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης. Βέβαια δεν υφίσταται ίδρυση οργανικής θέσης, αλλά τους έχουμε ανάγκη. Μιλάμε τουλάχιστον περίπου 300 άτομα χρειαζόμαστε πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κενών έχει καλυφθεί. Θα είναι στα σχολεία από πρώτη Σεπτέμβρη. Από ‘κει και μετά εκκρεμούν οι προσλήψεις των αναπληρωτών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου Χρήστος Σουρουλής ανέφερε πως σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να μην έχει ληφθεί υπόψη ο αριθμός των οργανικών θέσεων που ζητήθηκαν από το ΠΥΣΔΕ, όπως για παράδειγμα στις ειδικότητες των φυσικών που είχαν ζητηθεί δέκα και δεν έγινε κανένας διορισμός. Μεταξύ άλλων ο κ. Σουρουλής, ανέφερε: «Υπάρχουν ειδικότητες που έχουν καλυφθεί επαρκώς και άλλες όχι. Οι μόνιμοι διορισμοί είναι πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος και θα πρέπει κάποια στιγμή να καλυφθούν πλήρως τα κενά. Σε ότι αφορά το Ρέθυμνο, υπάρχουν ειδικότητες οι οποίες δε καλύφθηκαν επαρκώς με βάση τον αριθμό των οργανικών κενών, το οποίο σημαίνει ότι πιθανώς να ξεκινήσουμε με προβλήματα σε μερικά σχολεία. Για παράδειγμα είχαμε ζητήσει από το ΠΥΣΔΕ 10 θέσεις φυσικών και δεν έχουμε πάρει κανέναν. Την ίδια στιγμή βγήκε ένα κενό στη Γαλλική Φιλολογία και έχουν στείλει πέντε καθηγητές Γαλλικών. Αυτού του είδους τα πράγματα προκαλούν σοβαρές αμφιβολίες για τη λειτουργικότητα των σχολείων και ζωηρές αμφιβολίες και για το κατά πόσο λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία που δίνονται από τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Από την άλλη στους φιλολόγους από τα 14 οργανικά κενά έχουν καλύψει τα επτά. Υπάρχουν ειδικότητες όπως γεωλόγοι που δεν έχει υπάρξει κενό και έχουν στείλει τρεις.

Επίσης, πρέπει να δούμε και τι θα συμβεί με τις προλήψεις των αναπληρωτών στο τέλος του μήνα. Μετά άλλο ένα ζήτημα είναι εσωτερικά τι γίνεται, γιατί υπάρχουν σχολεία που ξεκινούν με κενά και συνεχίζουν μέχρι αργά γιατί δε τα προτιμούν οι εκπαιδευτικοί».

Σε όλη τη χώρα έγιναν 8.487 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών.

Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθούν οι μόνιμοι διορισμοί 146 εκπαιδευτικών κλάδου ΤΕ16, από τους τελικούς αξιολογικούς πίνακες κατάταξης της προκήρυξης 1ΓΤ/2020 του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ Γ’ 2679/4-11-2021, όπως αναμορφώθηκαν και ισχύουν) σε θέσεις Μουσικών σχολείων οι οποίες παρέμειναν κενές μετά τους διορισμούς των υποψηφίων εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ79.01.

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης διορισμών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα ακολουθήσει νεότερο δελτίο τύπου, με το οποίο θα ενημερωθούν οι διοριζόμενοι για τις ημερομηνίες κατά τις οποίες οφείλουν να παρουσιαστούν για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας.

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Συνεχίζουμε τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και προσωπικού στη γενική και την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, αγγίζοντας τους 25.000 συνολικά τα δύο τελευταία έτη. Επενδύουμε στο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας, με μόνιμους διορισμούς, επιμορφώσεις, βελτιωτική αξιολόγηση, ατομικό τεχνολογικό εξοπλισμό, ενίσχυση της αυτονομίας τους. Συνεχίζουμε, αναγνωρίζοντας έμπρακτα τον κομβικό τους ρόλο, αποδίδοντάς τους την εμπιστοσύνη που αξίζουν και τα εργαλεία που δικαιούνται για τη διαρκή ανέλιξή τους».