Αναλύθηκαν τρόποι ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και παρουσιάστηκε το έργο της Ομοσπονδίας
Η στροφή προς τον βιώσιμο τουρισμό, η ψηφιακή αναβάθμιση και η δημιουργία εναλλακτικών τουριστικών εμπειριών βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής ανάπτυξης του κλάδου
Οι άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθούν οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων ενόψει της τουριστικής περιόδου του 2025, είτε αυτοί έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων, είτε με την προσαρμογή στη ζήτηση εναλλακτικών μορφών τουριστικών εμπειριών από τους επισκέπτες αναλύθηκαν και εξετάστηκαν στην εσπερίδα με θέμα «Δράσεις, Χρηματοδότηση και Προοπτικές για τα Τουριστικά Καταλύματα του Ρεθύμνου», που διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας, η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων του Νομού Ρεθύμνου «Αρκάδι». Με ομιλητές από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιτυχημένους επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα, προσεγγίστηκαν διαφορετικές θεματικές, για την ενημέρωση και την εκπαίδευση των συμμετεχόντων, παρέχοντας μία σημαντική συμβουλευτική υποστήριξη για την επερχόμενη σεζόν, αναλύοντας παράλληλα τον ρόλο που μπορούν να εξυπηρετήσουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το νέο πρόγραμμα Leader, καθώς και ο Οργανισμός διαχείρισης και προώθησης τουρισμού του δήμου Ρεθύμνου.
«Έχουμε πιστοποιήσει πάνω από 5000 εργαζομένους»
Στη συνεργασία της Περιφέρειας με τον Σύλλογο Ενοικιαζόμενων δωματίων Ρεθύμνου αναφέρθηκε η Μαρία Λιονή, αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, τονίζοντας ότι μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων ΛΑΕΚ, πραγματοποιήθηκαν πολλά μαθήματα εκμάθησης και εξειδίκευσης σε εργαζόμενους και ανέργους, τα οποία απεδείχθησαν ιδιαίτερα χρήσιμα για τη δουλειά τους. «Έχουμε περίπου πιστοποιήσει πάνω από 5.000 εργαζόμενους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με επίσημο δημόσιο πιστοποιητικό, ώστε να βρίσκουν δουλειά ασφαλώς πιο εύκολα και με καλές οικονομικές απολαβές», σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του ίδιου του Περιφερειάρχη αναμένεται να πραγματοποιήσει εκ νέου μία συζήτηση με τον Σύλλογο, προκειμένου να εξεταστούν ποια προγράμματα μπορούν να επαναλειτουργήσουν. Όπως επεσήμανε η κ. Λιονή, «Οι σύλλογοι θα πρέπει να μας παρουσιάσουν τα συμπεράσματα της συνάντησης, ώστε να δούμε ποια είναι τα θέλω τους και που εμείς ως Περιφέρεια μπορούμε να βοηθήσουμε, ώστε να κάνουμε μία συζήτηση και με τον Περιφερειάρχη και με τη διαχειριστική αρχή, ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο επιβοηθητικοί στο έργο τους».
Ο Μιχάλης Βάμβουκας, αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κάνοντας μία εισαγωγική παρέμβαση στην εσπερίδα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση στον κλάδο του τουρισμού για ένα ευοίωνο και αειφόρο μέλλον. Όπως τόνισε, ο τουρισμός είναι ένα σύνθετο βιομηχανικό οικοσύστημα, με προσφορά υπηρεσιών από καταλύματα και επιχειρήσεις. «Για τον λόγο αυτό χρειαζόμαστε άμεσα βιώσιμες επενδύσεις σε όλους τους τομείς της τουριστικής στρατηγικής μας πολύ περισσότερο για τα μικρά τουριστικά καταλύματα στα χωριά και στις ορεινές περιοχές για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις ραγδαίες εξελίξεις της τουριστικής βιομηχανίας με ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Δίνουμε σημασία στον βιώσιμο τουρισμό και στον τουρισμό εμπειρίας»
Η ανάγκη για ενημέρωση των ιδιοκτητών καταλυμάτων για τις εξελίξεις του τουρισμού, αλλά και οι προτάσεις διαφορετικών προσφερόμενων τουριστικών μοντέλων ήταν οι λόγοι που η ομοσπονδία αποφάσισε να διοργανώσει τη συγκεκριμένη εσπερίδα, σύμφωνα με τον Αργύρη Σκορδίλη, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας τουριστικών καταλυμάτων, ο οποίος ανέλυσε τους στρατηγικούς στόχους για την τριετία 2025-2028, οι οποίοι είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η ψηφιακή αναβάθμιση και η επέκταση της τουριστικής περιόδου, μέσω της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος. «Δίνουμε σημασία πιο πολύ στο κομμάτι του βιώσιμου τουρισμού και του τουρισμού εμπειρίας. Προτείνουμε τη δημιουργία πακέτων για γαστρονομία, τουρισμό εμπειρίας και γενικά επαφή με τη φύση και εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Τα περισσότερα καταλύματα είναι στην ενδοχώρα, οπότε αυτό το μοντέλο τουρισμού τα βοηθάει πάρα πολύ». Όπως σημείωσε ο κ. Σκορδίλης, «Στόχος είναι να καθοδηγήσουμε τους ιδιοκτήτες, να κάνουμε επαφή με τους φορείς του Ρεθύμνου, αλλά και με την Περιφέρεια Κρήτης», συμπληρώνοντας επίσης ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνουν προσπάθειες για εξεύρεση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα εξυπηρετήσουν τα τουριστικά καταλύματα.
«Το DMO προτείνει το στρατηγικό πλάνο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης»
Στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του γραφείου τουρισμού του δήμου Ρεθύμνης και του υπουργείου Τουρισμού για τη χρηματοδότηση του DMO αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Γασπαράκης, εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού του δήμου Ρεθύμνου, τονίζοντας ότι ο Δήμος καταβάλλει τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για τη λήψη των πολύ σημαντικών αυτών χρηματοδοτικών πόρων. «Ουσιαστικά το DMO είναι μία συλλογή δράσεων και υπηρεσιών από επιστήμονες του τουρισμού, που θα δώσει δεδομένα που χρειάζεται ο κόσμος να ξέρει, ώστε να γνωρίζει για τον τουρισμό πράγματα, που με κανέναν άλλον τρόπο δεν θα μπορούσε να γνωρίζει. Ουσιαστικά το DMO προτείνει το στρατηγικό πλάνο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης ενός προορισμού», ανέφερε ο κ. Γασπαράκης.
Την παρουσίαση του οργανισμού διαχείρισης και προώθησης τουρισμού (DMO) συνόδευσε επίσης ο Θανάσης Σπυριάδης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της επιτροπής τουρισμού του δήμου Ρεθύμνης, αναλύοντας το ρόλο του DMO στην τουριστική στρατηγική του Ρεθύμνου. «Οι οργανισμοί διαχείρισης και προώθησης προορισμού έχουν να κάνουν με την οργάνωση, τον συντονισμό και τη συνέργεια των διαφόρων μερών που εμπλέκονται στο τουριστικό φαινόμενο. Είναι ένα φαινόμενο τόσο σύνθετο και ποικίλο και έχει πάρα πολλές δυνατότητες ανάπτυξης όπου χρειάζεται ένας συντονιστικός παράγοντας, ο οποίος δεν θα έχει τη διαχείριση με τη στενή έννοια, αλλά τον συντονισμό για τη συνδιαχείριση των διαφόρων εμπλεκομένων, με έναν βιώσιμο τρόπο, έναν τρόπο ο οποίος θα είναι αναγεννησιακός. Έχει να κάνει με την ανανέωση ενός τόπου, όχι απλά την προστασία του, ώστε να υπάρχει ευημερία και ευτυχία όσον αφορά τους κατοίκους», ανέφερε και στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι ουσιαστικά το DMO θα συντονίσει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εμπλεκόμενοι φορείς του τουρισμού, ώστε να υπάρξει σωστή κατεύθυνση και ενημέρωση. «Το DMO θα λειτουργήσει με το παρατηρητήριο, το οποίο θα κάνει μελέτες και έρευνες οι οποίες θα ενημερώνουν για τις στρατηγικές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν, από όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη», ολοκλήρωσε.
Βιωσιμότητα, εκπαίδευση και ανάδειξη της φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς για την προώθηση του γεωτουρισμού
Ο Μανώλης Ψαρουδάκης εκπροσωπώντας το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη και το Δίκτυο Ιδαίων που στηρίζει και τρέχει τα θέματα του Γεωπάρκου αναφέρθηκε στη σημασία της τουριστικής βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή, με τη συνεργασία των τοπικών επιχειρήσεων και στην αξία των τοπικών προϊόντων. «Στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη δίνουμε μεγάλη βάση στην εκπαίδευση για τη βιωσιμότητα, στη διατήρηση της προστασίας της φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς, στην προβολή και ανάδειξη των ιδιαίτερων στοιχείων της περιοχής και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας μέσω της προώθησης του γεωτουρισμού. Το Γεωπάρκο Ψηλορείτη περιλαμβάνει οκτώ δήμους, 200 οικισμούς, 40 χιλιάδες κατοίκους και 1.272 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση. Έχουμε τον δήμο Μαλεβιζίου, τη Γόρτυνα, τη Φαιστό, το Αμάρι, το Ρέθυμνο το κομμάτι της Ελεύθερνας, τον Μυλοπόταμο και τα Ανώγεια» ανέφερε ο κ. Ψαρουδάκης, επισημαίνοντας επίσης την πολύ μεγάλη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια μέσω του Δικτύου Ιδαίων, το οποίο διεκδικεί λύσεις για τα πραγματικά τους προβλήματα που αφορούν γενικότερα την ιστορική, πολιτισμική, κοινωνικοοικονομική, περιβαλλοντική και την εν γένει αναπτυξιακή τους πορεία, με στόχο την ισόρροπη και αειφορική ανάπτυξή τους με ένα σύνολο δράσεων για την προώθηση της σύνδεσης των τοπικών επιχειρήσεων.
Σε αυτές τις προσπάθειες για προτάσεις δράσεων που θα βοηθήσουν στην απόκτηση ταυτότητας για το Γεωπάρκο της Σητείας, του φαραγγιού της Σαμαριάς και του Ψηλορείτη αναφέρθηκε επίσης ο κ. Ψαρουδάκης τονίζοντας την ανάγκη για απόκτηση σήμανσης και πιστοποίησης. «Υπάρχουν στα προγράμματα της Περιφέρειας ΟΧΕ που σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται πράγματα που να συνδυάζουν τους ορεινούς όγκους και με τον τρόπο αυτό ο επισκέπτης που πάει στη Σαμαριά να μπορεί να δει και εκεί πράγματα που γίνονται στον Ψηλορείτη, να γίνει δηλαδή ένας κύκλος ανταλλαγής που θα είναι πολύ ουσιαστικός. Έχουν γίνει βήματα τα τελευταία χρόνια και σε μια καλή συνεργασία με την αυτοδιοίκηση προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα και να δείχνουμε το δρόμο για την επόμενη ημέρα», ανέφερε.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου προγράμματος Leader
Ένα πρόγραμμα για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών είναι το πρόγραμμα Leader 2023-2027, που ουσιαστικά προσφέρει την ευκαιρία για ίδρυση και εκσυγχρονισμό τουριστικών κατοικιών και για το οποίο έχει υποβληθεί μία πρόταση για κονδύλια ύψους 4.800.000 ευρώ για όλο το Ρέθυμνο, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Εύη Βρέντζου, εκπρόσωπος της ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης. «Το Leader έχει ξεκινήσει σαν πρωτοβουλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1991, αλλά τώρα έχει ενταχθεί μέσα στα προγράμματα ΕΣΠΑ, τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων. Αυτή τη φορά έχει μία διαφορά το δικό μας το Leader, ότι αφορά όλο τον νομό Ρεθύμνου, γιατί μέχρι τώρα είχαμε ένα κομμάτι από Ηράκλειο και ένα κομμάτι από Ρέθυμνο». Η χρηματοδότηση που πλησιάζει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, όπως τόνισε η κ. Βρέτζου αφορά το Ρέθυμνο, αλλά εκτιμάται ότι μετά την υποβολή των αιτήσεων, το προσφερόμενο από το Υπουργείο ποσό θα αυξηθεί.
Η κ. Βρέντζου ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα Leader «περιλαμβάνει γύρω στις επτά θεματικές ενότητες, που σχετίζονται με τουρισμό, μεταποίηση, βιοτεχνίες, δημόσια έργα και βελτίωση του τοπικού πληθυσμού. Κάνουμε επίσης ανάλυση του τι ύψους επένδυση ταιριάζει σε κάθε στρατηγική και κάθε δράση και το πώς χρηματοδοτείται η κάθε δράση. Το πρόγραμμα εξειδικεύεται σε συγκεκριμένων ειδών τουριστικά καταλύματα, όπως τουριστικές κατοικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, με μίνιμουμ δύο τουλάχιστον κατοικίες», ωστόσο όπως ανέφερε, το Υπουργείο δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα τις οριστικές μορφές τουριστικών καταλυμάτων που θα χρηματοδοτήσει, για ένα πρόγραμμα που αναμένεται να τρέξει από το φθινόπωρο. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί τόσο υπάρχουσες επιχειρήσεις, όσο και νέες, προσφέροντας μέχρι 300.000 ευρώ για τουλάχιστον δύο επιπλωμένες κατοικίες, ενώ οι βίλες είναι η μοναδική λειτουργική μορφή καταλύματος που δεν χρηματοδοτείται καν.
«Πολύ θετικές οι προβλέψεις για το 2025»
Αύξηση της τάξεως του 10 με 15% για την τουριστική σεζόν του 2025 αναμένουν τα πολυτελή τουριστικά καταλύματα των βιλών, σύμφωνα με τη Βάλια Κόκκινου, εκπρόσωπο της εταιρείας Think Villa που δραστηριοποιείται στο Ρέθυμνο. Η κ. Κόκκινου αναφέρθηκε στις τάσεις και τις προκλήσεις του 2025 για τον τουριστικό κόσμο, τονίζοντας ότι «προς το παρόν οι προβλέψεις είναι πάρα πολύ θετικές, έχουμε μία αύξηση στη χρονιά του 2025 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά». Όπως σημείωσε, οι επισκέπτες στρέφονται πλέον σε προσωποποιημένες υπηρεσίες και τουρισμό εμπειρίας, χωρίς να απομακρύνονται απαραίτητα από καταλύματα με μοναδικές τοποθεσίες και υψηλού επιπέδου παροχές. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η υπερπροσφορά που βιώνουμε στη βίλα, τα γεωπολιτικά γεγονότα που συμβαίνουν και το κομμάτι των πτήσεων», ανέφερε.