Επαγγελματίες από κάθε γωνιά της Κρήτης που δραστηριοποιούνται στον χώρο του γαμήλιου τουρισμού συγκέντρωσε το 2ο Παγκρήτιο Συνέδριο “Networking Event Crete” που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 29 και 30 Μαρτίου στο Theartemis Palace στο Ρέθυμνο, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με κοινό στόχο την εξωστρέφεια και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών του κλάδου, καθώς αποτελεί έναν μοχλό τουριστικής και συνεπώς οικονομικής ανάπτυξης.
Το διήμερο περιλάμβανε ομιλίες και workshops για τις σύγχρονες τάσεις στον τομέα, ευκαιρίες δικτύωσης, αλλά και μια έκθεση τοπικών προϊόντων που σχετίζονται με τον κλάδο. Από φωτογράφους, DJs και ανθοπωλεία μέχρι διοργανωτές γάμων, εταιρείες catering, make-up artists και event planners συμμετείχαν στο συνέδριο, όπου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και να χαράξουν μια κοινή στρατηγική προκειμένου να έρθει η Κρήτη στο προσκήνιο ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για ζευγάρια από όλο τον κόσμο.
«Τα τελευταία χρόνια ο γαμήλιος τουρισμός είναι αρκετά διαδεδομένος. Από πέρυσι είχαμε κάνει την αρχή και είδαμε ότι έχουμε θέματα για να μιλήσουμε, να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας και να δούμε που έχουμε ελλείψεις, που πρέπει να είμαστε ισχυρότεροι, εάν πρέπει να διαφημιστούμε στο εξωτερικό ώστε να έρθει πιο πολύς κόσμος», σημείωσε η Καρολίνα Παππά από το “Moments weddings”, εκ των διοργανωτών του συνεδρίου.
Η φιλοξενία της Κρήτης αποτελεί ένα από τα πλεονεκτήματα που συμβάλει στην απόφαση των τουριστών να παντρευτούν στο νησί, ενώ ακόμη υπάρχουν περιθώρια για σημαντικές προοπτικές στον τομέα των γάμων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε δήλωσή της η φωτογράφος και ομιλήτρια στο συνέδριο Ειρήνη Κορωνάκη.
«Οι προοπτικές του γαμήλιου τουρισμού στην Κρήτη είναι πολύ καλές. Είναι ένα τεράστιο νησί, όμορφο, οι τουρίστες θέλουν να παντρευτούν εδώ γιατί έχουν δει το Mama mia και η αλήθεια είναι ότι πληροί πολλές προϋποθέσεις η Κρήτη. Χρειάζεται η συνεργασία όλων για να αναπτυχθεί περαιτέρω. Δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους που δουλεύουν στον γάμο. Σίγουρα θέλει και τη βοήθεια των δήμων για να αναπτυχθεί, καθώς αποφέρει κέρδος», σημείωσε η κ. Κορωνάκη, ενώ συμπλήρωσε για αυτά που ζητάνε οι επισκέπτες του νησιού όσον αφορά στον γαμήλιο τουρισμό.
«Αυτό που ζητάνε οι τουρίστες είναι την ελληνική φιλοξενία. Επειδή η Ελλάδα είναι γνωστή για τη φιλοξενία της, είναι ένας λόγος που έρχονται γιατί νιώθουν πάρα πολύ άνετα με τον χαμογελαστό κόσμο και πιστεύω ότι η θάλασσα και ο ήλιος είναι ό,τι καλύτερο έχουμε».
Το Ρέθυμνο φαίνεται να είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός για ζευγάρια που ενδιαφέρονται να παντρευτούν καθώς οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες, όπως περιέγραψε η κ. Κορωνάκη: «Πιστεύω ότι το καλύτερο κομμάτι της Κρήτης για γάμους είναι το Ρέθυμνο, καθώς βοηθάει λίγο περισσότερο στους πολιτικούς γάμους εκτός έδρας. Στα Χανιά υπάρχουν αρκετά προβλήματα που δεν καταφέρνουμε εδώ και χρόνια να τα λύσουμε».
Θετική η πορεία του γαμήλιου τουρισμού στο Ρέθυμνο – «Άλμα» από το 2019 και έπειτα
Το ενετικό κάστρο της Φορτέτζας, το δημαρχείο, ο ναός της Αγίας Σοφίας, ο Δημοτικός Κήπος και ο πύργος του Μαρουλά είναι κάποια από τα σημεία που επιλέγουν τα ζευγάρια να παντρευτούν στο Ρέθυμνο.
Από το 2019 και έπειτα ο γαμήλιος τουρισμός στην πόλη έκανε ένα «άλμα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου για θέματα τουρισμού Κωνσταντίνος Γασπαράκης σε δήλωσή του, κάτι το οποίο ευνοήθηκε από την απόφαση το 2017 να μην εγκρίνονται από το δημοτικό συμβούλιο οι πολιτικοί γάμοι, μειώνοντας σημαντικά τη γραφειοκρατία: «Τα τελευταία χρόνια ο πολιτικός γάμος στον δήμο μας έχει ανέβει θεαματικά σαν νούμερο. Από το 2019 και έπειτα έκανε ένα «άλμα» ο γαμήλιος τουρισμός βάσει των πολιτικών γάμων των ξένων επισκεπτών. Είμαστε πολύ ευέλικτοι και από την απόφαση που ψηφίστηκε το 2017 δεν χρειάζεται να περάσει από δημοτικό συμβούλιο ένας πολιτικός γάμος. Οπότε γίνεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς η γραφειοκρατία. Έπειτα όλοι οι αντιδήμαρχοι, ενώ δεν πληρώνονται για να παραβρεθούν κάπου, είναι εκεί. Άρα αυτή τη στιγμή από εμάς ό,τι ζητείται το κάνουμε και διευκολύνουμε, κάτι το οποίο δείχνουν και τα νούμερα που κάθε χρόνο είμαστε καλύτεροι. Με την απόφαση του 2017, όχι μόνο δεν χρειάζεται οι πολιτικοί γάμοι να περάσουν από δημοτικό συμβούλιο, αλλά γίνονται γάμοι και εκτός δημαρχείου, σε οποιοδήποτε δημοτικό χώρο, όπως είναι η Φορτέτζα, ο ναός της Αγίας Σοφίας, ο Δημοτικός Κήπος, ο πύργος του Μαρουλά κ.ά.».