Το διεκδικητικό πλαίσιο που αφορά την εκπαίδευση και τις πραγματικές ανάγκες μαθητών και εκπαιδευτικών, αναδείχθηκε από την Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης, στη διάρκεια της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης της ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή 29 αντιπροσώπων από οκτώ ενώσεις γονέων του νησιού.
Παράλληλα, αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος της ομοσπονδίας που και αυτή τη χρονιά βρέθηκε στο πλάι των ενώσεων και των συλλόγων γονέων με σκοπό τη διεκδίκηση λύσεων για τη βελτίωση των συνθηκών μόρφωσης και συνολικότερα της καθημερινότητας των μαθητών.
Η ομοσπονδία, έχοντας επεξεργαστεί ένα διεκδικητικό πλαίσιο,το απευθύνει σε όλες τις ενώσεις και συλλόγους γονέων να το υιοθετήσουν και από κοινού να «παλέψουν» για την υλοποίησή του. Οι προτάσεις είναι οι παρακάτω:
- Σύγχρονη και ασφαλή σχολική στέγη. Άμεση εκπόνηση κεντρικού σχεδίου για νέα σχολικά κτήρια, που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη στην Κρήτη. Κανένας μαθητής σε τάξη – Containers.
- Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να προσληφθεί ο αναγκαίος αριθμός μόνιμων εκπαιδευτικών, για περισσότερα τμήματα µε λιγότερους μαθητές. Κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς εδώ και τώρα. Μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.
- Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
- Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο με ασφάλεια. Δημιουργία Δημόσιου Φορέα Σχολικών Μεταφορών.
- Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων. Καμία επιβάρυνση των γονιών για καμιά ανάγκη του σχολείου που οφείλει υποχρεωτικά να καλύπτει το κράτος.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στις ΔΕΚΟ που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα σχολεία και στερεί πόρους από την καθημερινή τους λειτουργία.
- Διεύρυνση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων για όλα τα παιδιά, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών και με ευθύνη του κράτους.
- Στελέχωση όλων των σχολείων με σχολικό νοσηλευτή, σχολικό ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, ενταγμένο στην οργανικότητά τους κάθε σχολείου. Είναι ανάγκη, όχι μόνο για το αποτύπωμα της πανδημίας, αλλά και της κοινωνικής βίας, της κοινωνικής αδικίας και ανισότητας, που από την κοινωνία μεταφέρεται στα σχολεία, να υπάρχει εξειδικευμένη ολόπλευρη στήριξη σε κάθε μαθητή, εκπαιδευτικό και γονιό.
- Πλήρη κάλυψη παράλληλης στήριξης σε όσους μαθητές υπάρχει σχετική γνωμάτευση. Καμία οικονομική επιβάρυνση των γωνιών για ιδιωτική κάλυψη της παράλληλης στήριξης.
- Ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης και διασύνδεση τους με τις σχολικές μονάδες. Ειδικά προγράμματα ανά ηλικία και σχολική βαθμίδα για τις εξαρτήσεις (ναρκωτικά, αλκοόλ, κάπνισμα, διαδίκτυο, τζόγος). Έναρξη Σχολών Γονέων με ευθύνη του κράτους.
- Παρεμβάσεις για δωρεάν και ουσιαστική δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών. Δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία, δωρεάν προγράμματα δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης, πρόβλεψη για δωρεάν κατασκηνώσεις για τους μαθητές που και εξαιτίας της ακρίβειας δε θα πάνε διακοπές. Ανοιχτά προαύλια τα απογεύματα με μόνιμους σχολικούς φύλακες, για να αθλούνται και να δημιουργούν πολιτιστικά τα παιδιά μας.
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ αποδεικνύεται περίτρανα ότι το συνολικό πλαίσιο των αιτημάτων μας για ένα σύγχρονο σχολείο σε περιεχόμενο και υποδομές είναι επιτακτική ανάγκη και ο μόνος δρόμος για να το κατακτήσουμε είναι ο δρόμος του αγώνα και της συλλογικής προσπάθειας. Με όπλο μας λοιπόν τις συλλογικές διαδικασίες είναι καθοριστικής σημασίας η μαζικοποίηση και η συσπείρωση των γονιών στους συλλόγους γονέων ώστε να μπούμε μπροστά με αγωνιστική διάθεση σε κάθε σχολείο» επισημαίνει η Ομοσπονδία.
Η συνέλευση ανέδειξε νέο διοικητικό συμβούλιο και εξελεγκτική επιτροπή, καθώς και έξι αντιπροσώπους προς την ΑΣΓΜΕ, όπως δημοσιεύονται παρακάτω:
Το διοικητικό συμβούλιο
Πρόεδρος: Σκεπάρνης Γιώργος (Ένωση Γονέων Ηρακλείου)
Αντιπρόεδρος: Γιαννάκη Μαρία (Ένωση Γονέων Χανίων)
Γ. γραμματέας: Μπιτσάκη Τζένη (Ένωση Γονέων Χερσονήσου)
Ταμίας: Μαμμάκας Σταμάτης (Ένωση Γονέων Χανίων)
Μέλη: Δημητρουλάκη Ειρήνη (Ένωση Γονέων Κισσάμου)
Δουλουφάκης Δημήτρης (Ένωση Γονέων Ηρακλείου)
Δραμιτινού Ελένη (Ένωση Γονέων Ρεθύμνου)
Κρητσωτάκη Ιωάννα (Ένωση Γονέων Αγ. Νικολάου)
Λουτσέτης Χαράλαμπος (Ένωση Γονέων Χανίων)
Φραγκιουδάκη Μάρω (Ένωση Γονέων Φαιστού)
Χατζηγεωργίου Γιώργος (Ένωση Γονέων Ηρακλείου)
Η εξελεγκτική επιτροπή
Κοκοσάλη Μαρία (Ένωση Γονέων Ηρακλείου)
Κουτουλάκης Ορέστης (Ένωση Γονέων Χανίων)
Μπραουδάκης Ευάγγελος (Ένωση Γονέων Αποκόρωνα)
Οι αντιπρόσωποι προς την ΑΣΓΜΕ
Γιαννάκη Μαρία (Ένωση Γονέων Χανίων)
Δουλουφάκης Δημήτρης (Ένωση Γονέων Ηρακλείου)
Μαμμάκας Σταμάτης (Ένωση Γονέων Χανίων)
Μπιτσάκη Τζένη (Ένωση Γονέων Χερσονήσου)
Σκεπάρνης Γιώργος (Ένωση Γονέων Ηρακλείου)
Χατζηγεωργίου Γιώργος (Ένωσης Γονέων Ηρακλείου)