Μια εξειδικευμένη εκπαίδευση – ενημέρωση με επίκεντρο τη χρήση και την ανάδειξη της ποιότητας του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στον κλάδο της εστίασης διοργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου.
Οι συμμετέχοντες στην ενημέρωση που απευθυνόταν σε επαγγελματίες εστίασης, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από διακεκριμένους ομιλητές για τις τεχνικές, τις ιδιότητες και την προστιθέμενη αξία του ελαιολάδου, προάγοντας την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα της κρητικής γαστρονομίας.
Οι εισηγήσεις εστίασαν τόσο στη μοναδικότητα και θρεπτική αξία του ελαιολάδου όσο και στην ανάγκη ενίσχυσης της χρήσης του στους χώρους μαζικής εστίασης, προκειμένου να διαφημίζεται το προϊόν και να αναγνωρίζεται παγκοσμίως.
Οι ομιλητές τόνισαν ότι η εκπαίδευση των επαγγελματιών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση της ποιότητας του κλάδου, ενώ παράλληλα δημιουργεί μια «γέφυρα» επικοινωνίας ανάμεσα στον παραγωγό, την εστίαση και τον επισκέπτη.
Πάνω από 3.000 οι συμμετέχοντες στα εκπαιδευτικά σεμινάρια
Στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης με το τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ από τον Μάρτιο έχουν συμμετάσχει πάνω από 3.000 άτομα που εμπλέκονται με το ελαιόλαδο, από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωσή του.
Η υπεύθυνη και επικεφαλής της Ομάδας Δοκιμαστών στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης, Ελευθερία Γερμανάκη, συμμετείχε στη συζήτηση το απόγευμα της Τετάρτης, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της γεύσης στην επικοινωνία της ποιότητας. Στα εκπαιδευτικά σεμινάρια, η εκπαίδευση αποκτά εκθετική δυναμική, με σημαντικά αποτελέσματα να αναμένονται τα επόμενα χρόνια, τονίζει η κ. Γερμανάκη σε δήλωσή της:
«Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο πολυνομοθετιμένα τρόφιμα και είναι σημαντικό να γνωρίζει ο χώρος της εστίασης, που είναι ουσιαστικά ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της παραγωγής και της κατανάλωσης, τι σημαίνει ποιότητα. Οι ημερίδες και τα σεμινάρια έχουν ξεκινήσει από τον Μάρτιο, έχουν περάσει πάνω από 3.000 άνθρωποι. Αυτό από μόνο του δουλεύει εκθετικά σε βάθος χρόνου και θεωρούμε ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο τα επόμενα χρόνια, που πιστεύω θα συνεχιστούν και θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα».
Σημαντικός πυλώνας η προώθηση και η διαφήμιση
Η σωστή χρήση του ελαιολάδου στην εστίαση μπορεί να ενισχύσει την εικόνα του διεθνώς, συμβάλλοντας στην ανάδειξη της ποιότητας της ελληνικής κουζίνας, επεσήμανε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής καθηγητής Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων στο τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ, Λευτέρης Αλεξανδράκης:
«Η συγκεκριμένη εκπαίδευση εμπλέκει και τους ανθρώπους της εστίασης, οι οποίοι είναι αυτοί που το προϊόν το βγάζουν προς τα έξω στον κόσμο, στους τουρίστες και διεθνώς. Το ελαιόλαδο της Κρήτης είναι ποιοτικό, αυτό το γνωρίζουν όλοι παγκοσμίως, απλώς χρειάζεται περισσότερη προώθηση και διαφήμιση για να καταλάβει και ο κόσμος ότι όντως είναι τόσο ποιοτικό όσο το ξέρουμε εμείς. Η τιμή είναι αδιαμφισβήτητα ένας παράγοντας που αποτρέπει τη χρήση του ελαιολάδου. Η αλήθεια είναι ότι ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται τα οφέλη που έχουν από τη χρήση του ελαιολάδου ως διαφήμιση, αλλά και ως ένα έλαιο το οποίο το φαγητό το κάνει πολύ ανώτερο από οποιοδήποτε άλλο έλαιο. Υπάρχει μια αύξηση στη χρήση του ελαιολάδου στην εστίαση. Αυτό που χρειάζεται είναι να διαφημιστεί και με έναν διαφορετικό τρόπο ως ένα έλαιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο φαγητό».
«Όταν ενισχυθεί η χρήση του ελαιολάδου μέσα στους χώρους μαζικής εστίασης, τότε θα δυναμώσει και η εικόνα του ελαιολάδου προς τον επισκέπτη»
Η εξοικείωση των επαγγελματιών με τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου ανοίγει τον δρόμο για τη διαφήμιση και την αναγνώρισή του παγκοσμίως.
Τη σημασία της εκπαίδευσης για τη βελτίωσης της εικόνας του προϊόντος στους επισκέπτες ανέδειξε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, Μανώλης Καρπαθάκης:
«Βλέπουμε ένα μεγάλο κενό στη γνώση του καταναλωτή και του επαγγελματία της εστίασης ως προς τα χαρακτηριστικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, τη μεγάλη διαφορά του από άλλα έλαια και οργανωτικά, αλλά και ως προς την αξία του για την υγεία μας και βέβαια στην επικοινωνία του προϊόντος προς τον επισκέπτη του νησιού μας. Πιστεύουμε ότι εάν δυναμώσει η χρήση του ελαιολάδου μέσα στους χώρους μαζικής εστίασης, που αφορά και στο ξενοδοχείο και στο εστιατόρια, σίγουρα θα δυναμώσει και η εικόνα του ελαιολάδου προς τον επισκέπτη, άρα θα βοηθήσει και τις εξαγωγές. Στο πλαίσιο αυτό στην ημερίδα θέλουμε να μιλήσουμε για αυτά τα θέματα».
Β. Λεωνίδου: Θέλουμε το ελαιόλαδο να χρησιμοποιείται σε όλο τον κλάδο της εστίασης
Οι επισκέπτες συχνά εκπλήσσονται από τη γεύση του ελαιολάδου, γεγονός που τους παρακινεί να το αγοράσουν και να το εντάξουν στη διατροφή τους, τόνισε σε δήλωσή του ο σεφ με εξειδίκευση στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, Βασίλης Λεωνίδου, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα που προσδίδει το ελαιόλαδο στη μαγειρική:
«Επιδιώκουμε μέσα από τα σεμινάρια να γίνει η κατάλληλη σύνδεση με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να το χρησιμοποιήσει περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια είναι αυτό που μας πονάει και λόγω αύξησης της τιμής, αλλά και λόγω του ότι ο κόσμος δεν το χρησιμοποιούσε τόσο, ειδικά στα εστιατόρια. Αυτό που θέλουμε είναι να το χρησιμοποιήσουμε περισσότερο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, να είναι σωστό και να μπει παντού σε όλη την εστίαση, σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, ταβέρνες, οτιδήποτε υπάρχει που σερβίρει φαγητό, ώστε να μπορέσει ο καταναλωτής και ο επισκέπτης να γνωρίσει κάτι που εμείς δεν του είχαμε δώσει την αξία που έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια. Παντού σχεδόν στον κόσμο μαγειρεύουν με βούτυρο ή με άλλες λιπαρές ουσίες οι οποίες δεν έχουν τα αρώματα που έχει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Εάν μιλήσουμε για την Ελληνική και Κρητική κουζίνα, φανταστείτε πόσα φαγητά δεν γίνονται εάν δεν χρησιμοποιήσεις παρθένο ελαιόλαδο. Είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα, έχει μαγεία το να κάνεις τέτοιους πειραματισμούς που μας τους έδειξαν οι πιο παλιοί. Εμείς σήμερα το συνεχίζουμε πάντα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και φαίνεται στον καταναλωτή η διαφορά από το να βάλεις ένα αδιάφορα έλαιο που δεν έχει αρώματα. Οι επισκέπτες μας εκπλήσσονται όταν το δοκιμάζουν, γιατί το ελαιόλαδο είναι πικάντικο και πικρό, αλλά παρόλα αυτά είναι γλυκό. Ενθουσιάζεται που του δείχνεις ένα τόσο καλό προϊόν και μετά ψάχνει να το βρει και να το αγοράσει που είναι ένα σημαντικό στοιχείο για εμάς. Γνωρίζει τον παραγωγό και το ελαιόλαδο και ψάχνει ένα κατάστημα να προμηθευτεί το προϊόν και να το πάρει μαζί του».
Ένα θρεπτικό αγαθό: «Αντίστοιχο λάδι σε σύσταση, σε τρόπο παραγωγής, στον τρόπο που χρησιμοποιείται δεν υπάρχει»
Για τη θρεπτική αξία του κρητικού ελαιολάδου μίλησε ο διαιτολόγος Νίκος Βουτζουράκης, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επεξεργαστεί και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα φαγητά:
«Όλοι ξέρουμε το ελαιόλαδο, το αγαπάμε, το δουλεύουμε, αλλά εν τέλει δεν έχουμε αναγνωρίσει πόσο πολύτιμο αγαθό έχουμε στα χέρια μας, το υποεκτιμάμε, το θεωρούμε δεδομένο. Εν τέλει κάτι που είναι μοναδικό και φροντίζει εμάς, την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας, δεν έχουμε καταφέρει να το βάλουμε στον θρόνο που πρέπει να έχει. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το ελαιόλαδο είναι μοναδικό. Αντίστοιχο λάδι σε σύσταση, σε τρόπο παραγωγής, στον τρόπο που χρησιμοποιείται δεν υπάρχει. Είναι το μόνο λάδι που αυτήν τη στιγμή έχει ένα δικό του ισχυρισμό υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένα λάδι που εάν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σωστά μπορεί να δουλευτεί σε οποιαδήποτε μαγειρική τέχνη θέλουμε και σε οποιαδήποτε προϊόν μέσα, κάτι το οποίο σε σύγκριση με τα υπόλοιπα λάδια το καθιστά μοναδικό».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου, Μιχάλης Χάσικος, επεσήμανε σε δήλωσή του ότι η χρήση του ελαιόλαδου στους χώρους μαζικής εστίασης δημιουργεί νέες προοπτικές για την προώθηση της κρητικής κουζίνας:
«Η θρεπτική αξία του ελαιολάδου είναι πάρα πολύ υψηλή. Η σωστή του χρήση βέβαια συμβάλει σε αυτό. Το ελαιόλαδο είναι η βάση της κρητικής κουζίνας και στην πλειοψηφία οι εστιάτορες χρησιμοποιούν ελαιόλαδο στην Κρήτη. Στην Κρήτη είναι πιο εύκολο να δουλέψει κανείς το ελαιόλαδο από κάποιο άλλο λάδι, γιατί όλοι έχουν τις ελιές τους και το λάδι τους».
Είναι μακρά η παράδοση του ελαιολάδου στην κρητική διατροφή, με την ενσωμάτωσή του στην τουριστική εμπειρία να προσθέτει αξία και να ενισχύει την πολιτιστική ταυτότητα της Κρήτης, τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Νεκτάριος Παπαδογιάννης:
«Η οικονομία του «ήλιου και της θάλασσας» έχει ως βασικό προϊόν το λάδι εδώ και πάρα πολλούς αιώνες και αυτό έχει μπει μέσα στην καθημερινότητα, στη γευσιγνωσία. Υπάρχει το παρελθόν με τη μεσογειακή διατροφή και μάλιστα θα έλεγα με την κρητική διατροφή. Είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι το οποίο αναδεικνύεται τελευταία και βασικό προϊόν είναι το λάδι».