Στ’ Ανώγεια πραγματοποιήθηκε στις 26 έως 27 Ιουλίου 2022 η 1η συνάντηση των Εταίρων καθώς και το πρώτο «εργαστήριο» στο πλαίσιο της υλοποίησης του διακρατικού σχεδίου συνεργασίας «Emblematic Mediterranean Mountains network (EMbleMatic)» το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LEADER (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης).
Το δίκτυο των Εμβληματικών Ορεινών Όγκων της Μεσογείου αριθμεί αυτή τη στιγμή 13 βουνά και τα μέλη του συνεργάζονται σε διάφορα προγράμματα ανάλογα με το αντικείμενο και τις προϋποθέσεις που ισχύουν σε αυτά. Η ΑΝΕΣΕΡ και το όρος Βροντού-Λαϊλιάς αποτελούν το νέο μέλος αυτής της προσπάθειας. Για το λόγο αυτό παρουσιάστηκαν οι προοπτικές τους Όρους Βροντού-Λαϊλιάς και η δυνατότητα υιοθέτησης των καλών πρακτικών και εργαλείων που αναπτύχτηκαν από το δίκτυο των Εμβληματικών Ορεινών Όγκων της Μεσογείου.
Στο συγκεκριμένο σχέδιο συνεργασίας Εταίροι είναι οι Ομάδες Τοπικής Δράσης : 1) η Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε.-Ο.Τ.Α. (συντονιστής εταίρος), 2) η Αναπτυξιακή Εταιρία Σερρών , 3) η Αναπτυξιακή Εταιρία Agència de desenvolupament del Berguedà από την Ισπανία και 4) το ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΕ ΟΤΑ που φιλοξένησε και τη συνάντηση.
Πρέπει να σημειωθεί ότι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΑΝΕΣΕΡ ήταν ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης. Τους εταίρους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ανωγείων κος Κεφαλογιάννης, ο οποίος εξήρε τη σημασία τέτοιων συνεργασιών για τον τόπο του και για όλες τις συμμετέχουσες περιοχές. Επιπλέον, παρούσα στη τεχνική σύσκεψη ήταν και η υπεύθυνη του σχεδίου συνεργασίας από τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Χαχαριδάκη η οποία από τη μεριά της ευχήθηκε για την επιτυχία των εργασιών.
Κύριοι στόχοι του σχεδίου συνεργασίας είναι:
- Να διαμορφώσει τις συνθήκες που θα επιτρέπουν στις ορεινές περιοχές της Μεσογείου να μοιραστούν τις προκλήσεις τους και να τονώσουν νέα και καινοτόμα έργα σε μακροπρόθεσμη προοπτική.
- H δημιουργία ενός δικτύου μεσογειακών βουνών για την παροχή εξατομικευμένων λύσεων στις συγκεκριμένες προκλήσεις της Μεσογείου ΚΑΙ των ορεινών περιοχών της
- Να δοθεί ένας ρόλος «εργαστηρίου» σε αυτές τις ορεινές περιοχές της Μεσογείου για τη δοκιμή νέων λύσεων βασισμένων στη βιώσιμη ανάπτυξη που εφαρμόζονται σε αγροτικές και μεσογειακές περιοχές.
Το πρώτο εργαστήριο ήταν επικεντρωμένο στην Τυροκομία. Τυροκόμοι από όλες τις προαναφερόμενες περιοχές μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους ενώ υπήρξε και επιτόπια επίσκεψη σε τυροκομεία του Μυλοποτάμου.
Αναλυτικά στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου έγιναν οι ακόλουθες διαλέξεις/τοποθετήσεις:
Η εμπειρία του Ψηλορείτη: η κατάσταση σήμερα-προβλήματα-προοπτικές (Μαυρογιάννης Δημήτρης & Στεφανάκης Αλέκος-Συνεργάτες ΑΚΟΜΜ), Οικογενειακές τυροκομικές επιχειρήσεις στην Πιερία: από την παραγωγή στην απευθείας πώληση (Ρουκάς Δημήτρης-Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας), Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην τυροκόμηση στον Λαϊλιά (Κάντιος Γεώργιος-Τυροκόμος), Marketing και διαδικασία διάθεσης τυροκομιών προϊόντων από μικρούς παραγωγούς (Berta Flotats, Granja Bufulà-Pedraforca).
Οι επισκέψεις έγιναν σε 2 τυροκομεία στα Λιβάδια και στο Μελιδόνι Μυλοποτάμου, σε μια μονάδα παράγωγης γιαουρτιού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων στα Ανώγεια, σε μια αγροτουριστική μονάδα στα Αγγελιανά και σε ένα εργαστήριο Κεραμικής στις Μαργαρίτες.
Το επόμενο εργαστήριο στην Pedraforca της Ισπανίας θα επικεντρωθεί στο αντικείμενο της προσβασιμότητας σε μονοπάτια και υποδομές σε ορεινές περιοχές ενώ το μεθεπόμενο εργαστήριο στις Σέρρες θα έχει σα θέμα τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και τις προοπτικές που γεννιούνται από τέτοιες δράσεις σε ορεινές περιοχές.
Από την ΑΚΟΜΜ