Το υπουργείο Πολιτισμού – Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Εκπαιδευτική – Αναπτυξιακή «Πλοηγός» διοργανώνουν διημερίδα, με θέμα «Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Εκφάνσεις, Δράσεις Διαφύλαξης και Προοπτικές». Στόχος της διημερίδας είναι η ανάδειξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κρήτης και θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, στην Αίθουσα «Ανδρόγεω» και στο Πολύκεντρο του δήμου Ηρακλείου.
Η διημερίδα απευθύνεται στο ευρύ κοινό, εκπαιδευτικούς, μέλη τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, μουσεία, πολιτιστικά ιδρύματα και οργανισμούς που διαχειρίζονται τη νεότερη πολιτιστική κληρονομιά και μέλη κοινοτήτων ή επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε τομείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως οι παραδοσιακές τέχνες και επαγγέλματα, μουσικοχορευτικές και αγροδιατροφικές παραδόσεις.
Στη διημερίδα συμμετέχουν στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και άλλων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μουσείων, συλλόγων και ομάδων πολιτών, καθώς και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων που ασχολούνται με τη διαφύλαξη και ανάδειξη της «ζωντανής» κληρονομιάς της Κρήτης.
Η είσοδος στη διημερίδα είναι δωρεάν.
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε χθες στην Περιφέρεια Κρήτης η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας Γεωργία Μηλάκη τόνισε ότι: «Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά, είναι ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού της Κρήτης που δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό και επιδιώκουμε μέσα από αυτή τη δράση να ενημερώσουμε τους ανθρώπους μας, πολιτιστικούς συλλόγους, φορείς, εκπαιδευτικούς και όλους όσους έχουν σχέση με το αντικείμενο, για όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, για να αναδείξουμε και να εξελίξουμε περαιτέρω, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης».
Εκ μέρους της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού η Έλενα Μπαζίνη εξήγησε πως η πρωτοβουλία αποτελεί δράση μιας μεγάλης προσπάθειας «να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για την αξία διαφύλαξης και ανάδειξης της ζωντανής κληρονομιάς, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Κρήτης», εξηγώντας πως αν και η ορολογία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, «ωστόσο αφορά τις ζωντανές εκφάνσεις του πολιτισμού μας, έθιμα, παραδόσεις, μουσικοχορευτικές παραδόσεις, αγροδιατροφικές παραδόσεις, εθνο-βοτανικές πρακτικές», όπως ανέφερε.
Από το τμήμα Μουσείων της Ίδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Πολιτισμού η Μαρία Ζαχαράκη σημείωσε πως η διοργάνωση αποσκοπεί στο «να συνεχίσουμε τον διάλογο που ήδη έχει ξεκινήσει με τα μουσεία νεότερου πολιτισμού με σκοπό να δικτυωθούμε, να βελτιώσουμε τις λειτουργίες των μουσείων και να γνωρίσουν τα μουσεία καλύτερα τη διαδικασία της αναγνώρισης. Ήδη το Μουσείο Καζαντζάκη έχει αναγνωριστεί κι αυτό βοηθάει όλα τα μουσεία».