Το Φεστιβάλ Τέχνης Νίκος Σκεπετζής, ο καλλιτεχνικός θεσμός, που δημιουργήθηκε το 2017 με όραμα την πραγμάτωση μιας γιορτής στον ευρύτερο χώρο της Τέχνης, πραγματοποιείται φέτος για 5η φορά, με τίτλο «Κατώφλι Νο Ι» και περιλαμβάνει σειρά πολιτιστικών δράσεων. Οι δράσεις λαμβάνουν χώρα στο Σπίτι του Πολιτισμού. Την επιμέλεια του Φεστιβάλ έχει η εικαστικός Χρυσούλα Σκεπετζή.
Κι ενώ συνεχίζεται η έκθεση των εικαστικών εγκαταστάσεων «Κατακείμενος όρθιος» και «Αγνώριστα λόγια», που είναι η πρώτη φετινή δράση του Φεστιβάλ, το Σαββατοκύριακο θα παρουσιαστούν δυο ακόμη δράσεις, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου και ώρα 8:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη δράση. Πρόκειται για την μουσικοθεατρική δράση για μικρούς και μεγάλους: «Θύμησες ξεριζωμού» (αφήγηση γεγονότων της Μικρασιατικής ιστορίας από τη γιαγιά Μυρσίνη και τον παππού Μανώλη).
Ρέθυμνο, 1972. Η γιαγιά Μυρσίνη, πρόσφυγας από τη Σμύρνη του 1922, προσφέρει στην εγγονούλα της σεκέρ παρέ και ξετυλίγει το κουβάρι της μνήμης, σχετικά με τη ζωή και τις περιπέτειες του ελληνισμού της Μικρασίας, από την αρχαιότητα μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Την παλέτα των αναμνήσεων συμπληρώνει και ο παππούς Μανώλης, Ρεθυμνιώτης που πολέμησε στη μικρασιατική εκστρατεία και αφηγείται τα γεγονότα από την πλευρά του στρατιώτη, που παρακολούθησε βήμα βήμα την πορεία από τον θρίαμβο στην τραγωδία.
Το θεατρικό ταξίδι της μνήμης συνοδεύεται από προβολή σχετικού οπτικοακουστικού υλικού και πλαισιώνεται από τραγούδια και χορούς που εμπλουτίζουν την αφήγηση.
Επιμέλεια: Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Ατσιποπούλου. Διοργάνωση: Σύλλογος Ρεθυμνίων Μικρασιατών.
Η τρίτη δράση του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 7:00 μ.μ. και αφορά την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Σαρρή με τίτλο «Παθών Αλυσίδες», των εκδόσεων «Διάνοια».
Παρουσιάζουν: Κωνσταντίνος Λιόλιος, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής Ομαδικός αναλυτής- Βιβή Χατζηκοτούλα, φιλόλογος, ηθοποιός.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που θίγει ένα ιδιαίτερο και ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, αυτό της αναζήτησης της ερωτικής ταυτότητας. Βασίζεται σε πραγματικά στιγμιότυπα της ζωής ενός ανθρώπου, που από μια τυχαία αφορμή θέλησε να τα διηγηθεί στη συγγραφέα. Ένα μυθιστόρημα που ξαφνιάζει, προκαλεί και καθηλώνει.
Όπως αναγράφεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «… Ο Σαράντης Αλμάσης, εξασκεί το επάγγελμα του γιατρού τη δεκαετία του -70 στην Αθήνα. Ζει στο ίδιο σκηνικό καθημερινά. Πολλοί ερωτικοί σύντροφοι, απρόσωπα πρόσωπα, προκλητικές ερωτικές εναλλαγές. Τρεις γυναίκες του ταράζουν τα νερά. Η Θεανώ, η Λένα και η Ήβη. Θα παρατήσουν τους ρόλους τους ή θα συνεχίσουν στην παράστασή του ως το τέλος; Κι ο ίδιος; Θα καεί στις φλόγες των επιθυμιών του, ή θα νικήσει τους δαίμονές του, θα σπάσει τις αλυσίδες τους και θα βγει από την κόλαση των παθών του;…».