Το μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (ΜΕΤΗ) διοργανώνει διήμερο συνέδριο με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού που αφορά στην έρευνα και την ανάδειξη του εικαστικού παρελθόντος της Κρήτης. Στόχος του συνεδρίου είναι να αποκαλύψει, να τεκμηριώσει και να καταγράψει αξιοσημείωτες καλλιτεχνικές τάσεις από μια περιοχή με μεγάλη ιστορία όπως η Κρήτη.
Το ΜΕΤΗ απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για το συνέδριο, αναφέροντας: Μέσα από τις εισηγήσεις επιθυμούμε να παρουσιαστούν και να καταγραφούν τόσο ιστορικές προσεγγίσεις όσο και λαογραφικές σε ειδικά ή γενικά θέματα που να αφορούν στις εικαστικές τέχνες από τη Μινωική αρχαιότητα έως την εποχή μας με έμφαση στις σχολές που αναπτύχθηκαν, εκκλησιαστικές και κοσμικές, στις δημόσιες και ιδιωτικές προσπάθειες στο όνομα της τέχνης και στους πρωταγωνιστές των προσπαθειών αυτών. Ελπίζουμε στο μέλλον το υλικό αυτό το οποίο θα δημοσιευτεί, να συντελέσει στην κατανόηση της ιστορίας του νησιού της Κρήτης και της τέχνης που δημιουργήθηκε στο πέρασμα του χρόνου και αντικατοπτρίζει την ιστορία αυτή. Ενδεικτικά, το συνέδριο θα είναι αφιερωμένο περιληπτικά όσον αφορά τις περιόδους που αφορούν τη Μινωική αρχαιολογία, την Κρήτη στους ελληνιστικούς χρόνους, τη Ρωμαϊκή περίοδο, την τέχνη στην Κρήτη κατά την Α και Β Βυζαντινή περίοδο, το Εμιράτο της Κρήτης, την Ενετική περίοδος, την Κρήτη ως επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αναλυτικά στην Κρητική πολιτεία στην αστική τέχνη και εντεύθεν.
Ακόμα το συνέδριο θα ασχοληθεί με προσωπικότητες – πρωταγωνιστές στην εικαστική τέχνη του πρόσφατου παρελθόντος όπως είναι ο Νίκος Αλεξίου, ο Αριστείδης Βλάσσης, Γεωργιάδης Γιώργος, Καλούτσης Βαλέριος, Κανακάκης Λευτέρης, Κοκότσης Δημήτριος, Κουνάλης Γιώργος, Κουνελάκης Νικόλαος, Μανουσάκης Γιώργος, Μαρκογιαννάκης Ευάγγελος, Μιγάδης Γιάννης , Μπετεινάκης Εμμανουήλ, Ουσταμπασίδης Λάζαρος, Παπαδοπεράκης Θωμάς, Ρωμάνος Κώστας, Σαριδάκης Δημήτρης, Σταυράκης Ιωάννης, Φανουράκης Θωμάς, Φιοράκη Μαρία, Φωτάκης Νίκος και άλλοι…
Στο πλαίσιο αυτό το ΜΕΤΗ απευθύνει πρόσκληση σε ερευνητές από κάθε πεδίο, όπως ιστορικούς, αρχαιολόγους, ιστορικούς τέχνης, κριτικούς και καλλιτέχνες για την υποβολή προτάσεων ανακοινώσεων που σχετίζονται με πτυχές της καλλιτεχνικής δημιουργίας του παρελθόντος της Κρήτης.
Η αποστολή περίληψης των προτάσεων (έως 300 λέξεις) μαζί με σύντομο βιογραφικό του συντάκτη της πρότασης (έως 200 λέξεις) πρέπει να αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση met.heraklion@gmail.com έως τo τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου. Οι τελικές ανακοινώσεις θα πρέπει να έχουν διάρκεια 15 λεπτών περίπου.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στον χώρο του ΜΕΤΗ, Νυμφών 3, Ηράκλειο Κρήτης στις 3-4 Δεκεμβρίου 2022. Προκειμένου δε να εκδοθούν τα πρακτικά του συνεδρίου όσο το δυνατόν ταχύτερα παρακαλούνται όλοι οι εισηγητές να φροντίσουν να έχουν το κείμενο και τις φωτογραφίες που χρησιμοποίησαν σε ηλεκτρονική μορφή για να τα παραδίδουν στο τέλος της ομιλίας τους.
Ως οργανωτική επιτροπή ορίζονται οι Δρ Κωσταντίνος Πρώιμος, κριτικός τέχνης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, ο Νίκος Βισκαδουράκης, ζωγράφος και εκ μέρους του ΜΕΤΗ η Ειρήνη Σχιζάκη, αρχιτέκτων – μηχανικός.
Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν στο τηλ. +306976974000 ή στο met.heraklion@gmail.com