Σε μία σημαντική συνεργασία με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα REWIRE-AI «TREimagining Ways to Integrate Responsible Education with Generative AI in Primary, Secondary, and VET Education», που αφορά το ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση, προχώρησε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, αρχής γενομένης από τις 15 Απριλίου 2025, όπως αναφέρει σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα υποβληθεί από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο La Laguna στην Ισπανία και εστιάζει στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία, με στόχο να μελετηθούν και να εφαρμοστούν καινοτόμες προσεγγίσεις στη σχολική πράξη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ισόρροπη ενσωμάτωσή τους και την αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού. Το σχέδιο υπόκειται στον τομέα «Εκπαίδευση και Κατάρτιση» στο πλαίσιο του Προγράμματος «Erasmus+» Βασική Δράση 2.
«Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, με υψηλό αίσθημα ευθύνης για τις ριζικές αλλαγές που επιφέρει η είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στον χώρο της εκπαίδευσης, αποτελεί από τις 15 Απριλίου 2025 συνεργάτη του Ευρωπαϊκού προγράμματος REWIRE-AI «TREimagining Ways to Integrate Responsible Education with Generative AI in Primary, Secondary, and VET Education», το οποίο θα υποβληθεί από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο La Laguna στην Ισπανία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΔΕ Ρεθύμνου, παρευρέθηκαν:
• Ο Διευθυντής της ΔΔΕ Ρεθύμνου, Δρ. Μανούσος Μαραγκάκης
• Η Προϊσταμένη του Τμήματος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, κ. Βασιλική Τσικινά
• Η γραμματέας και υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+, καθηγήτρια ΠΕ07 κ. Ροζαλία Ζεϊμπέκη
• Η υπεύθυνη του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Εκπαίδευσης (https://www.eeli.edu.gr/ ) , κοινωνιολόγος κ. Καλλή Ροδοπούλου, συνοδευόμενη από τη συνεργάτιδά της κ. Λουκία Αστερίου.
Την ερευνητική ομάδα πλαισιώνουν στελέχη εκπαιδευτικών ερευνητικών κέντρων ανά την Ευρώπη και εκπρόσωποι των παρακάτω πανεπιστημιακών ιδρυμάτων:
- Πανεπιστήμιο της Σεβίλης – Ισπανία (Lead Applicant)
- Πανεπιστήμιο της Λα Λαγούνα – Ισπανία
- Πανεπιστήμιο του Μπακάου – Ρουμανία
- Πανεπιστήμιο Επιστημών & Τεχνολογίας – Νορβηγία
Οι πανεπιστημιακοί φορείς και τα ερευνητικά κέντρα θα αναλάβουν τον σχεδιασμό των εφαρμογών ΤΝ για το σχολικό περιβάλλον, ενώ οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του Ρεθύμνου θα αποτελέσουν μια από τις βασικές ομάδες μελέτης και πιλοτικής εφαρμογής των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων. Η ΔΔΕ Ρεθύμνου θεωρεί πως τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην εκπαιδευτική διαδικασία με την είσοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς αυτή επιφέρει τεκτονικές αλλαγές όχι μόνο στην τάξη, αλλά και στον πολιτισμό και την κοινωνία. Τα A.I. συστήματα επαναπροσδιορίζουν τη διδασκαλία, τη δημιουργία υλικού, την αξιολόγηση και την οργάνωση της σχολικής ζωής. Σε αυτό το νέο περιβάλλον, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ ο εκπαιδευτικός να παραμείνει ο βασικός πυλώνας του σχολικού ιστού. Η ΔΔΕ Ρεθύμνου αναζητά συνεργασίες με την ευρωπαϊκή πανεπιστημιακή κοινότητα, ώστε να σχεδιαστούν τοπικές παρεμβάσεις, αλλά και να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο περιεχομένου και επιμόρφωσης για τη σύγχρονη πανεπιστημιακή εκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Η καινοτομία, η συνεργασία, η γόνιμη και ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και ο ανθρωποκεντρικός προσανατολισμός βρίσκονται στον πυρήνα της πρότασης, με σκοπό την οικοδόμηση ενός σχολείου του μέλλοντος, χωρίς αποκλεισμούς».
