Σε συντηρήσεις και παρεμβάσεις μικρής κλίμακας στα σχολεία την περίοδο του καλοκαιριού προχωρά ο δήμος Ρεθύμνου, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τον χρόνο που οι σχολικές μονάδες δεν λειτουργούν, προκείμενου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες.
Ήδη η μια εργολαβία είναι σε εξέλιξη, ενώ για τη δεύτερη θα υπάρξει σήμερα συνάντηση με τον ανάδοχο, προκειμένου να υπάρξει σχετική ενημέρωση και υπόδειξη των σχολείων.
Τα αιτήματα έχουν ιεραρχηθεί από την τεχνική υπηρεσία του δήμου και η επιλογή των σχολικών συγκροτημάτων γίνεται με βάση τον επείγοντα χαρακτήρα κάθε αναγκαίας παρέμβασης.
Δυστυχώς, όπως επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, η κρατική χρηματοδότηση (ΣΑΤΑ) που αφορά στις δαπάνες των σχολείων για συντηρήσεις είναι ελάχιστη και κάθε χρόνο με την καθοριστική συμβολή και οικονομική ενίσχυση του δήμου υλοποιούνται οι απαραίτητες εργασίες. Όπως λέει για τα 90 σχολεία του μητροπολιτικού δήμου το κράτος διαθέτει 230.000 ευρώ το χρόνο, ήτοι 2.500 χιλιάδες ευρώ περίπου ανά σχολείο. «Τα χρήματα του κράτους είναι ψίχουλα. Δεν φτάνουν τα 230.000 ευρώ που παίρνουμε από το υπουργείο Εσωτερικών για να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες. Με την οικονομική ενίσχυση του δήμου Ρεθύμνου καταφέρνουμε να διπλασιάζουμε κάθε χρόνο τους πόρους για να γίνουν τα έργα. Αυτή την περίοδο έχουμε δύο εργολαβίες, μία εργολαβία είναι προϋπολογισμού 480.000 ευρώ, η οποία είναι σε εξέλιξη και η άλλη 353.000 ευρώ, η οποία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Οι δύο εργολαβίες θα εξελιχθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το αίτημα του δήμου για ενίσχυση της ΣΑΤΑ παραμένει. Εμείς θέλουμε τριπλασιασμό της ΣΑΤΑ (κρατική χρηματοδότηση) και τριπλασιασμό των χρημάτων που παίρνουμε για τις σχολικές επιτροπές για να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων» επεσήμαινε ο κ. Γεωργαλής.
Θετικές εξελίξεις για την ανέγερση του 4ου νηπιαγωγείου Ρεθύμνου
Την ίδια στιγμή θετικές είναι οι εξελίξεις για την ανέγερση του 4ου νηπιαγωγείου Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αντιδήμαρχος παιδείας, ο δήμαρχος σχεδιάζει την ένταξη του έργου κατασκευής της στο χρηματοδοτικό εργαλείο του ΣΒΑΑ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) που αφορά στην αναζωογόνηση των γειτονιών με προϋπολογισμό 1.5 εκ. ευρώ. Η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου έχει γίνει από τον αρχιτέκτονα του δήμου, Μάνο Τσάκωνα, ενώ αυτή την περίοδο γίνονται οι ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαλή σε δυο μήνες αναμένεται η έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος από το υπουργείο παιδείας «ο σχεδιασμός για το 4ο Νηπιαγωγείο πάει καλά. Εξασφαλίσαμε ένα οικόπεδο που είναι ιδιοκτησία της Μητρόπολης, νότια του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου. Ο δήμαρχος έχει βρει πρόγραμμα χρηματοδότησης του έργου με 1.5 εκ. Από την ενημέρωση που έχουμε από το υπουργείο Παιδείας θα πάρουμε σύντομα την έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος, οπότε είμαστε πολύ κοντά στο να προκηρύξουμε διαγωνισμό. Σήμερα το 4ο νηπιαγωγείο Ρεθύμνου, που στεγάζεται σε έναν ιδιωτικό χώρο, θα είναι τριθέσιο νηπιαγωγείο».
Συμπληρώνεται ο φάκελος της μελέτης για το πρότυπο σχολικό συγκρότημα στου Γάλλου
Παράλληλα, συμπληρώνεται ο φάκελος με τα στοιχεία της μελέτης κατασκευής ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συγκροτήματος στην περιοχή του Γάλλου, σε έκταση που έχει παραχωρήσει το πανεπιστήμιο Κρήτης, προκειμένου να αποσταλεί στο υπουργείο Παιδείας για τις αναγκαίες εγκρίσεις, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος παιδείας.
«Συμπληρώνεται τώρα ο φάκελος, καθώς πρέπει να τον στείλουμε στο υπουργείο Παιδείας, για έγκριση κτιριολογικών προγραμμάτων. Από εκεί και πέρα πρέπει να προωθηθεί στη γραμματεία των Σ.Δ.Ι.Τ. για έγκριση χρηματοδότησης. Έχουμε μπει σε έναν καλό δρόμο» είπε ο κ. Γεωργαλής.
Στόχος είναι να κατασκευαστεί ένα πρότυπο σχολικό συγκρότημα μέσω προγράμματος Σ.Δ.Ι.Τ., στο οποίο θα φιλοξενηθούν τα Πειραματικά σχολεία όλων των βαθμίδων του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Μουσικό γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις, το 2ο ΕΠΑΛ και δύο τμήματα του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. και συγκεκριμένα της σχολής Μουσικής και του τμήματος Οπτικοακουστικών Τεχνολογιών.
Την τεχνική έκθεση (προμελέτη) ετοίμασε για λογαριασμό του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. που πλήρωσε και τη μελέτη, ο κ. Ανδρέας Σωμαράς.
Σύμφωνα με αυτή το τμήμα του γεωτεμαχίου που εξετάζεται έχει συνολική επιφάνεια 63.425 τ.μ. Η συνολική δόμηση είναι 22.198,75 τ.μ. η κάλυψη 12.685 τ.μ. και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 10,50 μ. σε τρεις ορόφους.
- Διθέσιο νηπιαγωγείο 30 νηπίων, έκταση γηπέδου 1.300 τ.μ.
- Εξαθέσιο δημοτικό 180 μαθητών έκταση γηπέδου 3.500 τ.μ.
- Εννιαθέσιο γυμνάσιο 315 μαθητών έκταση γηπέδου 4.200 τ.μ.
- Εννιαθέσιο λύκειο 315 μαθητών έκταση γηπέδου 4.200 τ.μ.
- Μουσικό σχολείο 220 μαθητών έκταση γηπέδου 5.000 τ.μ.
- Θέατρο χωρητικότητας 450 θεατών έκταση γηπέδου 6.000 τ.μ.
- Πειραματικό ΕΠΑ.Λ. έκταση γηπέδου 4.200 τ.μ.
Το υπόλοιπο της δόμησης θα χρησιμοποιηθεί από το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ για τις κτιριακές εγκαταστάσεις των δύο τμημάτων του και των λοιπών υποστηρικτικών δομών για τη λειτουργία του, με συνολικό εμβαδόν που μετράει στον συντελεστή δόμησης: 22.198,75 – 9.792 = 12.406,75 τ.μ. με μέγιστη κάλυψη 5.035 τ.μ.