Ο συντονισμός των φορέων και των υπηρεσιών ενόψει χειμώνα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινόμενων αποτέλεσε το αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΡ.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης και μετά τις καταστροφικές ζημιές που είχε υποστεί ο νομός από τις θεομηνίες του 2019 και του 2020, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, ενημέρωσε για την πορεία των μελετών που αφορούν σε αντιπλημμυρικά έργα και διευθέτηση ρεμάτων και ποταμών του Ρεθύμνου, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Όπως είπε, ήδη άνοιξε χρηματοδοτικό εργαλείο, στο οποίο η Κρήτη θα εντάξει έργα και όπως ανέφερε το Ρέθυμνο θα διεκδικήσει τη χρηματοδότηση για τουλάχιστον ένα ή και δύο έργα στα ανατολικά του Ρεθύμνου (Πλατανιανός, Πηγιανός Ποταμός).
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό δρόμο σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα του Ρεθύμνου, τα αντιπλημμυρικά. Έχουμε αναθέσει πάνω από 11.000.000 ευρώ για μελέτες και για οριοθετήσεις όλων των ποταμών. Οι μελέτες αυτές βρίσκονται τώρα στο στάδιο των εγκρίσεων των περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Θεωρούμε ότι σε 3-4 μήνες κάποιες από αυτές θα είναι έτοιμες. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία και είμαστε σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη τουλάχιστον για 1-2 μεγάλα ποτάμια -και αναφέρομαι κυρίως στα ανατολικά του Ρεθύμνου, Πλατανιανός κλπ.- να τα χρηματοδοτήσουμε. Έχει ανοίξει μια πρόσκληση για αντιπλημμυρικά έργα οπότε η Κρήτη θα εντάξει έργα. Σίγουρα το Ρέθυμνο ένα μεγάλο έργο θα μπορέσει να το χρηματοδοτήσει και αναφέρομαι σε έργο ύψους 25 εκ. ευρώ που θα αφορά ένα αντιπλημμυρικό έργο σε ένα ποτάμι» και πρόσθεσε ότι: «Υπάρχουν όμως μελέτες και για μικρότερα αντιπλημμυρικά, όπως είναι στον Πλακιά κλπ. ή στο Ροδάκινο, όπου ήδη ξεκινήσαμε μια διαδικασία με τη Διαχειριστική Αρχή της περιφέρειας για να τα εντάξουμε. Οπότε για μικρότερης κλίμακας αντιπλημμυρικά έργα θα ανοίξει πρόσκληση από την περιφέρεια, οπότε μπορούμε να εντάξουμε μικρότερης κλίμακας αντιπλημμυρικά και στο νέο ΕΣΠΑ. Έχουμε μια πολύ καλή ετοιμότητα σε σχέση με την πάνω Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις μελέτες».
Αναφορικά με τις περιοχές που βρίσκονται σε περιοχές Natura, όπως διευκρίνισε η κα Λιονή απαιτείται έκδοση Προεδρικού Διατάγματος επισημαίνοντας ότι: «ενώ θα έχουμε περιβαλλοντικές εγκρίσεις σε 1-2 μήνες, ποταμοί που είναι σε περιοχές Natura ή έχουν σχέση με δασικά κλπ. θα πρέπει για να μπουν σε πρόγραμμα να έχουν Προεδρικό Διάταγμα και ΦΕΚ. Εμείς αυτό που ζητάμε, εφόσον θα έχουμε πάλι τους περιβαλλοντικούς όρους και έγκριση δημοπράτησης, να μας επιτρέψουν να μπούμε σε πρόγραμμα και μέχρι να γίνει η προεργασία της δημοπράτησης, που θέλουμε μήνες να υπογραφεί η σύμβαση κλπ. για να γίνουν τα έργα, να έχει τελειώσει και το θέμα αυτό του προεδρικού διατάγματος και του ΦΕΚ, έτσι ώστε να συντομεύει ο χρόνος για να γίνουν τα έργα. Πάντως είμαστε σε καλό δρόμο όσον αφορά στις μελέτες».
Αναφορικά με την ετοιμότητα της ΠΕΡ η κα Λιονή ανέφερε ότι έχουν υπογραφεί συμβάσεις με ιδιώτες για καθαρισμό οδών, όποτε αυτό χρειαστεί, ενώ τόνισε ότι είναι πολύ καλή η συνεργασία με όλους τους δήμους του νομού.
«Είμαστε σε καθημερινή συνεργασία με τους δημάρχους. Κρατάμε και τα οδικά δίκτυα ανοιχτά, προμηθεύουμε αλάτι όπου χρειάζεται. Οπότε δεν έχουμε ιδιαίτερα θέματα, τουλάχιστον προς το παρόν. Εάν προκληθεί κάποιο καιρικό φαινόμενο πολύ ακραίο, σαν αυτό που έζησαν στη Θεσσαλία, η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πόσο καλά θα το καταφέρουμε» είπε.
Ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας δήμου Ρεθύμνου, Γιώργος Σκορδίλης, αναφέρθηκε στα σχέδια «Δάρδανος» και «Ιόλαος», τα οποία πρόσφατα εγκρίθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Σκορδίλης είπε ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις ιρλανδικές διαβάσεις, στη δουλειά που πρέπει να κάνει η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. στα φρεάτια. Είπε ότι λειτουργούν επτά μετεωρολογικοί σταθμοί στον δήμο Ρεθύμνου από την Αρχαία Ελεύθερνα μέχρι τα Μυριοκέφαλα, που θα δίνουν χρήσιμα στοιχεία για τα καιρικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο τα οποία, όπως είπε, θα βοηθήσουν το έργο της πολιτικής προστασίας.
Ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, μιλώντας για τα φαινόμενα χιονοπτώσεων που πλήττουν τον ορεινό δήμο, ανάφθηκε στις βελτιώσεις που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την επέμβαση της ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να είναι περιορισμένα τα φαινόμενα διακοπής ηλεκτροδότησης. Επεσήμανε ότι θα ήθελε να είναι πιο ενεργός ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ. σε περιπτώσεις χιονιά σημειώνοντας ότι: «Πρέπει να υπάρχουν συνεχείς περιπολίες στους δρόμους για τους παρακάτω λόγους. Ο ένας είναι για να ξέρουμε ποιο τμήμα του δρόμου κυκλοφορεί, είτε στον παγετό, είτε στο χιόνι, αλλά κυρίως για κάποιον που έχει εγκλωβιστεί και να χρειάζεται το οτιδήποτε. Θέλουμε κατά τη διάρκεια των χιονοπτώσεων να υπάρχει η περιπολία. Με την περιφέρεια είναι άψογη η συνεργασία. Φέτος έχουμε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, πήρε σύνταξη ο ένας χειριστής που έχουμε, οπότε θα χρειαστούμε κι άλλη βοήθεια και στο αλάτι και στα μηχανήματα. Ενδεχομένως να βλέπουμε και τη δυνατότητα «ενοικίασης» χειριστών».
Νέα έκκληση για τη μη απόρριψη μπαζών και σκουπιδιών στα ρέματα
Εν τω μεταξύ νέα έκκληση στους πολίτες απηύθυνε χθες στη διάρκεια του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας η αντιπεριφερειάρχης, Μαρία Λιονή, αναφορικά με τα ρέματα και τα ποταμιά, τα οποία αν και καθαρίζονται συνεχώς από την υπηρεσία έχοντας δαπανήσει κονδύλια το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 11 εκ, ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εν τούτοις, όπως επεσήμανε, επιτήδειοι εξακολουθούν να επιρρίπτουν εκεί μπάζα, σκουπίδια ακόμα και ψόφια ζώα δημιουργώντας αφενός εστίες μόλυνσης και αφετέρου ενισχύοντας τον κίνδυνο πλημμύρας σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων.
«Έχουμε κάνει ένα μεγάλο πρόγραμμα καθαρισμών ρεμάτων και ποταμών, με περισσότερα από 11 εκ. ευρώ τα 3-4 τελευταία χρόνια. Εξακολουθούμε και καθαρίζουμε μέχρι και σήμερα και θεωρούμε ότι είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και τα ρέματα και οι ποταμοί. Κάθε φορά που μας ενημερώνουν οι δήμοι ή πολίτες πηγαίνει η υπηρεσία, κάνει την αυτοψία της και έπειτα στέλνουμε εργολάβο ή δικό μας μηχάνημα και καθαρίζουμε. Εμείς ανταποκρινόμαστε όπως μπορούμε και στο μέτρο του δυνατού, γιατί και τα χρήματα δεν είναι ατελείωτα. Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους εθελοντές, τις υπηρεσίες, την αστυνομία, τους δήμους να προσέχουν λίγο, διότι μόλις καθαρίζουμε και πάει η υπηρεσία να κάνει έναν έλεγχο του καθαρισμού για να πληρωθεί ο εργολάβος, το τι βρίσκουμε πάλι μέσα δεν λέγεται. Μπάζα, ψόφια ζώα. Αυτό το είδαμε και μέσα στο Ρέθυμνο. Δεν γίνεται να πηγαίνουμε κάθε 15 μέρες να καθαρίζουμε. Τα χρήματα δεν είναι ατελείωτα. Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Όποιον βλέπετε θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να κάνετε μια καταγγελία σε εμάς ή στην αστυνομία. Επίσης γίνονται και μηνύσεις πλέον, διότι αυτός ο άνθρωπος είναι εχθρός του περιβάλλοντος, των δικών μας παιδιών και των περιουσιών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της τεχνικής υπηρεσίας της ΠΕΡ η κα Έλμα Μαρκουλάκη αναφέρθηκε στο θέμα του καθαρισμού: «Συνεχώς κάνουμε αστυνόμευση, ακόμα και μετά τον καθαρισμό. Βρίσκουμε μέσα λάστιχα πεταμένα. Κάποιος φτιάχνει την οικοδομή του και πετάει μέσα τα οικοδομικά υλικά. Δεν ξέρω που θα φτάσει αυτή η κατάσταση και πόσο ακόμη θα έχουμε χρήματα για να μπορούμε να κάνουμε αυτήν τη δουλειά. Γιατί μέχρι ένα σημείο θα υπάρχει η χρηματοδότηση. Ίσως έχουν βολευτεί κάποιοι πολίτες. Πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι δεν είναι επειδή καθαρίσαμε το ρέμα η περιφέρεια συνέχεια θα είναι εκεί και συνέχεια θα καθαρίζει. Όπως ο δήμος έχει την υπηρεσία Καθαριότητας και κάθε μέρα θα περάσουν από όλους τους δρόμους και να καθαρίζουν, έχουμε φτάσει και εμείς να γίνουμε έτσι. Μα δεν είμαστε υπηρεσία Καθαριότητας, δεν έχουμε καν προσωπικό».
Σε ετοιμότητα με ενισχυμένο εξοπλισμό η Πυροσβεστική Υπηρεσία
Εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο διοικητής των ΠΥ Κρήτης, Γεώργιος Τσικαλάς, τόνισε ότι έχουν επικαιροποιηθεί Σχέδια Αντιμετώπισης κινδύνων από χιονοπτώσεις και πλημμύρες έτους 2023-2024, τα οποία κοινοποιήθηκαν στην Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Για πρώτη φορά όπως είπε στα σχέδια έχουν προστεθεί ως ξεχωριστά παραρτήματα οι πιο επικίνδυνες περιοχές από άποψη πλημμυρών, ενώ υπογράμμισε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται σε ετοιμότητα «για τη λήψη μέτρων σύμφωνα με τα δελτία εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και εφαρμογή των εγκεκριμένων επιχειρησιακών σχεδίων τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
α. Διασπορά οχημάτων εξοπλισμένα με κατάλληλο διασωστικό εξοπλισμό και μέσα.
β. Διασπορά και περιπολία Αξιωματικών σε περιοχές που κατά το παρελθόν είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα και σε επικίνδυνες περιοχές.
γ. Διασπορά συνεργείων άντλησης.
δ. Διασπορά ομάδων της Ε.Μ.Α.Κ., της Ε.ΜΟ.Δ.Ε. και των ΟΣΜΗΕΑ σε επικίνδυνα σημεία.
Φέτος έχουμε στη διάθεσή μας επιπλέον διασωστικό εξοπλισμό σε όλους τους νομούς, που μας παραχωρήθηκε από το πρόγραμμα «Πλημμυρίς».
Επίσης φέτος έχει χορηγηθεί από το ΑΠΣ τόσο ατομικός όσο και ομαδικός διασωστικός εξοπλισμός στις ομάδες της ΕΜΑΚ που εμπλέκονται σε χιονοπτώσεις και πλημμύρες.
Ευελπιστούμε στην άμεση συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων για να υπάρχει ορθή διαλειτουργικότητα και άμεση ανταπόκριση για την καλύτερη δυνατή προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών».
Ο κ. Τσικαλάς στη διάρκεια της σύσκεψης υπογράμμισε ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον καθαρισμός ρεμάτων και ποταμών από τους αρμόδιους φορείς. Στην άμεση ενημέρωση και ροή πληροφοριών προς την ΠΥ για την εκδήλωση των φαινομένων αλλά και στην ενημέρωση των πολιτών για την εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας και την αποφυγή επικίνδυνων περιοχών.
Αναφορά έκανε ο κ. Τσικαλάς, στην άμεση ενεργοποίηση μέσων και μηχανημάτων των εμπλεκόμενων φορέων τονίζοντας ότι «Τα βαρέα οχήματα των Δ.Ε.Υ.Α. και του Στρατού μπορούν να βοηθήσουν σε πλημμυρικά φαινόμενα και γι’ αυτό να υπάρχει ετοιμότητα και σε αυτούς τους φορείς, όποτε εκδίδεται δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων, αλλά και στην παροχή βοήθειας και μέριμνα σε ευπαθείς ομάδες π.χ. ηλικιωμένοι, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κλπ., ενώ σημείωσε την ανάγκη απαγόρευση κυκλοφορίας διέλευσης ιρλανδικών διαβάσεων, ρεμάτων, καθώς επίσης και σε ήδη πλημμυρισμένες περιοχές και έλεγχος τήρησης από την αστυνομία.
Σε περιπτώσεις που έχουμε σε υψηλότερα σημεία την εκδήλωση των έντονων βροχοπτώσεων, γιατί υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων στις χαμηλότερες περιοχές, όπου μπορεί να είναι το φαινόμενο πιο ήπιο και οι πολίτες να μην το αναμένουν».
Εκ μέρους της εθελοντικής ομάδας πολιτικής προστασίας του δήμου Ρεθύμνης «ΕΝΑ» ο κ. Σαριδάκης σημείωσε ότι είναι σε συνεργασία με τον δήμο προκειμένου κάθε φορά που παρίσταται ανάγκη να παρέχουν βοήθεια.
Εκ μέρους της ΔΕΔΔΗΕ Ρεθύμνου ο Απόστολος Μανωλεσάκης επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχουν δρόμοι ανοιχτοί, σε περίπτωση χιονοπτώσεων (ειδικά στα Ανώγεια), ώστε να μπορούν τα συνεργεία να επέμβουν.
67 πυρκαγιές έκαψαν 58 στρέμματα την αντιπυρική περίοδο στο Ρέθυμνο
Αναφερόμενος στην αντιπυρική περίοδο ο περιφερειακός Διοικητής Κρήτης, Γιώργος Τσικαλάς, κάνοντας ένα απολογισμό είπε ότι το 2023 για το νησί της Κρήτης από πυροσβεστικής άποψης ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, καθώς από πολύ νωρίς κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο η ΠΥ κλήθηκε να επέμβει σε πολλές περιπτώσεις πυρκαγιών.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από 1/5/2023 έως 31/10/2023 εκδηλώθηκαν συνολικά 359 πυρκαγιές από τις οποίες στις 242 έγιναν ενέργειες κατάσβεσης από την Υπηρεσία και στις 117 δεν απαιτήθηκε ενέργεια. Οι καμένες εκτάσεις κατά την αντιπυρική περίοδο ανέρχονται συνολικά σε 600 στρέμματα.
Σε ό,τι αφορά τον νομό Ρεθύμνου εκδηλώθηκαν 67 πυρκαγιές, εκ των οποίων σε 46 επενέβη η υπηρεσία. Συνολικά οι καμένες εκτάσεις στο νομό είναι 58 στρέμματα.