Με ένα ελικόπτερο και εξήντα επιπλέον πυροσβέστες ενισχύεται φέτος η πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού, προκειμένου να μπορέσει αποτελεσματικά να ανταπεξέλθει τη φετινή αντιπυρική περίοδο, που ξεκίνησε από την 1η Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Οκτώβρη.
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες της περιφέρειας και των δήμων του νομού, καθώς και οι εθελοντικές ομάδες και η δασική υπηρεσία, που προσπαθούν με περιορισμένους πόρους και προσωπικό να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο της πρόληψης, αλλά και της αντιμετώπισης συμβάντων δασικών πυρκαγιών. Η καλή συνεργασία και ο συντονισμός φαίνεται να είναι δεδομένος σύμφωνα με τα όσα αναφερθήκαν χθες στη διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο παρουσία του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη της Περιφέρειας Κρήτης Γιάννη Λεονταράκη, του συντονιστή πολιτικής προστασίας Μανόλη Παραβολιδάκη, του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης Γιώργου Τσικαλά, εκπρόσωπων από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και από τους δήμους του νομού, καθώς και της ΕΛΑΣ και των εθελοντικών ομάδων.
Οι φορείς δίδουν για μια ακόμα χρονιά ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, των οποίων ο ρόλος είναι καθοριστικός. Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, αγκάθια για τη φετινή αντιπυρική περίοδο αποτελούν οι ζημιές στο αγροτικό οδικό δίκτυο, που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία του χειμώνα και οι οποίες δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία για την αποτελεσματική και άμεση πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Σε σχετικές δηλώσεις του μάλιστα ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Τεχνικών Μέσων Περιφέρειας Κρήτης Γιάννης Λεονταράκης, τόνισε την επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να προχωρήσει σε γενναίες χρηματοδοτήσεις, ώστε πολύ σύντομα να αποκατασταθεί στο σύνολό του το αγροτικό οδικό δίκτυο, ώστε να μην παραρίξουν προβλήματα σε περίπτωση έκτακτων συμβάντων: «Είχαμε ένα χειμώνα δύσκολο με αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι αγροτικοί να είναι κατεστραμμένοι και καλείται η πολιτεία να ενισχύσει άμεσα τους δήμους, ώστε να προβούν σε αποκαταστάσεις, διότι η αλήθεια είναι ότι σε ένα δύσκολο συμβάν θα πρέπει η πρόσβαση των πυροσβεστικών υπηρεσιών να είναι απρόσκοπτη. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με τις δασικές υπηρεσίες, οι οποίες είναι και υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες. Για παράδειγμα με χρηματοδότη ύψους 15.000 ευρώ το Ρέθυμνο δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα με τις αντιπυρικές ζώνες. Είναι θέματα τα οποία προκύπτουν, είναι θέματα γνωστά και θα πρέπει η πολιτεία έχοντας εξαγγείλει ένα σχέδιο για την αναδιάθρωση της πολιτικής προστασίας να «τρέξει» γρήγορα τις διαδικασίες και με γενναίες χρησμοδοτήσεις να μπορέσουν οι ΟΤΑ να έχουν τα εργαλεία, ώστε στο κομμάτι των παρεμβάσεων στο τομέα της πρόληψης να κάνουν αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά να κάνουν σε άριστη συνεργασία» ανέφερε.
Ο Γιώργος Τσικαλάς, περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης τόνισε πως η Π.Υ σε όλη την Κρήτη είναι έτοιμη με το προσωπικό και τα μέσα της να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, για να επέμβουν αποτελεσματικά όπου παραστεί ανάγκη: «Φέτος θα έχουμε τη βοήθεια ενός επιπλέον ελικοπτέρου που θα σταθμεύει στο Ηράκλειο, θα έχουμε την Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων, που θα αποτελείται από εξήντα άτομα και θα επεμβαίνουν σε όλο το νησί και στο βόρειο και νότιο Αιγαίο. Σαν πυροσβεστική υπηρεσία έχουμε δασικά περιπολικά σε όλο το νησί, καθώς επίσης και επιχειρησιακούς αξιωματικούς που βρίσκονται σε ετοιμότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή, για να επέμβουν σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Σε ότι αφορά τον νομό Ρεθύμνου, ξέρουμε ότι έχουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες στον νότο όπου και δίνουμε βαρύτητα, όσον αφορά στους ισχυρούς άνεμους που ξεπερνούν τα 100 χλμ. την ώρα. Είμαστε έτοιμοι, έχουμε σχεδιασμό τον οποίο και υλοποιούμε και εύχομαι να πάνε όλα καλά».
Στο Ρέθυμνο όπως ανέφερε ο διοικητής της ΠΥ Ρεθύμνου Αντώνης Πρωτοπαπαδάκης υπάρχουν εκτός από την Π.Υ Ρεθύμνου, έξι πυροσβεστικά κλιμάκια και δυο εποχικά σε Μύρθιο και Κρύα Βρύση, τα οποία είναι έτοιμα να επέμβουν σε όποιο συμβάν χρειαστεί.
«Πολιτική προστασία δεν είναι μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά όλοι οι πολίτες μαζί»
Από την πλευρά του ο Μανόλης Παραβολιδάκης, συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Κρήτης, αντιστράτηγος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή των ίδιων των πολιτών, ενώ έκανε έκκληση σε ξενοδοχειακές μονάδες εκκλησίες και μονές, που είναι κοντά σε δάση να αναλαμβάνουν αυξημένα μέτρα πυροπροστασίας.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του ο κ. Παραβολιδάκης ανέφερε: «Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε και όλες οι υπηρεσίες, δήμοι και περιφέρεια πρέπει να λάβουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα. Συζητήσαμε μέτρα πρόληψης, προπαρασκευαστικές ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι δήμοι και η Περιφέρεια, ανανεώθηκε η ετοιμότητά μας και η άριστη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων, με στόχο και φέτος η αντιπυρική περίοδος να έχει καλά αποτελέσματα. Οι πολίτες νομίζω πρέπει να είναι και αυτοί ευαίσθητοι. Να καθαρίσουν τη βλάστηση που είναι έξω από τα οικόπεδά τους. Επίσης θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα οργανωμένα κάμπινγκ και στις θρησκευτικές εγκαταστάσεις (εκκλησίες και μονές που είναι κοντά σε δάση), ώστε και εκείνες να μην πραγματοποιούν εργασίες οι οποίες θα μας δημιουργήσουν πρόβλημα στην ανάφλεξη μιας πυρκαγιάς. Θα παρακαλούσα τους πολίτες στη νέα αντιπυρική περίοδο να είμαστε όλοι μαζί, γιατί πολιτική προστασία δεν είναι μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και ο κάτοικος του τελευταίου χωριού».
Ο προϊστάμενος πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου Νίκος Βότσογλου από την πλευρά του σημείωσε:
«Επειδή έχει αποδειχτεί ότι το 95% των δασικών πυρκαγιών προέρχεται από ανθρώπινο χέρι από αμέλεια ή από πρόθεση, θεωρούμε υψίστης σημασίας την ενημέρωση των πολιτών και για τον κίνδυνο της πυρκαγιάς και τις συνέπειες που θα υποστούν αυτοί από τον νόμο και τις συνέπειες που θα υποστεί το φυσικό περιβάλλον και οι περιουσίες των συμπολιτών τους, ώστε να μειωθεί κατά το δυνατόν περισσότερο οι ενάρξεις πυρκαγιών. Αν αυτό επιτευχθεί είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η αιχμή του δόρατος είναι η πυροσβεστική υπηρεσία και οι υπόλοιπες υπηρεσίες των ΟΤΑ υποστηρίζουν την πυροσβεστική με διάφορους τρόπους, όπως αυτοί ορίζονται από τη νομοθεσία. Παρά την υποστελέχωση θα τα καταφέρουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς και τον κίνδυνο να πληγούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Οι αγροτικές οδοί έχουν υποστεί μεγάλες διαβρώσεις από τον προηγούμενο χειμώνα που ήταν αρκετά βαρύς για την περιοχή μας και αυτό καθιστά κάποιους δρόμους αδιάβατους. Για αυτό και οι δήμοι πρέπει να τρέξουν για να αποκαταστήσουν τις οδούς. Όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ενημερωμένοι».
Έμφαση στην πυροπροστασία της περιοχής του Πρέβελη
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και φέτος στην πυροπροστασία της περιοχής του Πρέβελη και στο φοινικόδασος. Ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κρήτης Μανόλης Παραβολιδάκης κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ να συνδράμει με τις υπηρεσίες της: «Η περιοχή Πρέβελη είναι το κόσμημα του νομού και εκεί πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος μας. Η αστυνομία έχει το βάρος, καθώς εκεί δεν επιτρέπεται η διαμονή των κατασκηνωτών και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να λύσει η ΕΛΑΣ και η δασική υπηρεσία» είπε.
Από την πλευρά του ο Νίκος Βότσογλου, προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ ανέφερε: «Για την περιοχή ακολουθείται ο περυσινός σχεδιασμός. Θα εκδοθεί απόφαση αντιπεριφερειάρχη που θα απαγορεύει την πρόσβαση στην περιοχή, όταν ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι αυξημένος. Η περιοχή αυτή είναι ένας πλούτος για το Ρέθυμνο και από τουριστικής και από οικονομικής πλευράς και πρωτίστως από πλευράς περιβάλλοντος. Συγκεντρώνει πολύ κόσμο, όμως δεν μπορούμε λόγω τουρισμού να κάνουμε εκπτώσεις στην προστασία της. Θα προσπαθήσουμε φέτος να βρίσκονται εκεί με περιπολίες από εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας (πυροσβεστική, αστυνομία, δασαρχείο, πολιτικής προστασίας ΠΕΡ), ώστε να ενημερώνουμε τους λουόμενους κάθε φορά που υπάρχει αυξημένος κίνδυνος και να απαγορεύουμε πρόσβαση του φοινικοδάσους εφόσον υπάρχει κίνδυνος και να εκκενώνουμε την περιοχή».