24 °C Rethymno, GR
29/05/2022

Σύσκεψη εργασίας του Δ.Σ.Επιμελητηρίου Ρεθύμνης με τον Γεν.Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας

Σύσκεψη εργασίας μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας κ. Μανώλη Κουτουλάκη και της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, παρουσία του  Βουλευτή Ρεθύμνου της Ν.Δ. κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη καθώς και εκπροσώπων τοπικών φορέων, πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης την  Δευτέρα 4 Απριλίου 2022.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις της Κρήτης καθώς και την επέκταση αυτού και στον τομέα της μεταφοράς ζωοτροφών, ενέργεια που υλοποιήθηκε μετά και από σχετικό υπόμνημα του Επιμελητηρίου προς το Υπουργείο.

Ενημέρωσε επίσης για τις δράσεις τις οποίες πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω των Υπουργείων Ναυτιλίας και Υποδομών από το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.

Από την μεριά του,ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Γιακουμάκης παρέδωσε υπόμνημα σχετικών θέσεων στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αιγαίου,ενώ αναφέρθηκε στα εκκρεμή ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας ζητώντας την επίλυση τους.Ο κ.Γιακουμάκης χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας την επαρκή χρηματοδότηση για την υλοποίηση του του γενικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης λιμένα Ρεθύμνου επισημαίνοντας ότι είναι επιβεβλημένη και θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην αναπτυξιακή πορεία του νομού .Επιπλέον από τον κ.Κουτουλάκη ζήτησε:

  • Υποστήριξη του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου, ως προς τις ενέργειες που απαιτούνται για την κατασκευή του συνόλου των απαραίτητων εγκαταστάσεων του υδατοδρομίου

  • Ενίσχυση με προσωπικό του Λιμενικού Σώματος στο Ρέθυμνο λέγοντας ότι:«Ως Επιμελητήριο, μαζί με άλλους τοπικούς φορείς, θεωρούμε ότι πρέπει να ενισχυθεί επιπρόσθετα ενόψει της τουριστικής περιόδου. Κι αυτό προκειμένου να ανταποκριθεί στα αυξημένα, κρίσιμης σημασίας αστυνομικά και επιχειρησιακά περιστατικά τα οποία αντιμετωπίζει,όπως έρευνα και διάσωση, αστυνόμευση λιμένων, αποτελεσματική διαχείριση λαθρομετανάστευσης, κλπ.».

  • Επαρκή χρηματοδότηση της βελτίωσης, αναβάθμισης επισκευής- συντήρησης των αλιευτικών καταφυγίων της Π.Ε. Ρεθύμνου και του Λιμενικού Σταθμού Αγίας Γαλήνης.« Ειδικά για τα έργα στην Αγία Γαλήνη, σημαντικού Λιμένα για τον Νότο της Κρήτης, θεωρούμε σκόπιμο να συμπληρωθούν με την επιτάχυνση των έργων οδικής σύνδεσης της με το λιμάνι του Κόκκινου Πύργου, έργο που θεωρούμε σημαντικό για την περεταίρω τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης στο προσεχές μέλλον»υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

  • Επιτάχυνση των αποπληρωμών των δικαιούχων του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, καθώς και χορήγηση αυξημένης προκαταβολής της αντίστοιχης ενίσχυσης του Μέτρου προς τους δικαιούχους, ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας έλεγχου παραστατικών.

  • Επιτάχυνση της διαδικασίας ως προς τις προσκλήσεις για ένταξη και υλοποίηση έργων στο πρόγραμμα «Νέαρχος» , ειδικότερα ως προς την χρηματοδότηση κρίσιμων έργων όπως την ένταξη λιμενικών έργων και εγκαταστάσεων του Λιμενικού μας ταμείου , καθώς και τη χρηματοδότηση πολυετών συμβάσεων για την κάλυψη των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές.

«Ειδικά για την τρέχουσα δύσκολη περίοδο, τόσο για τις νησιωτικές επιχειρήσεις όσο και τις επιχειρήσεις μας που βασίζονται στις μεταφορές, θεωρούμε ότι απαιτείται πρόσθετη στήριξη στις επιχειρήσεις της ακτοπλοΐας, στηρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο τους στη διασφάλιση της επικοινωνίας και της επάρκειας εφοδιασμού και μετακίνησης επιβατών και αγαθών μεταξύ ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι απαιτείται η κατά το δυνατόν διασφάλιση της μη μετακύλησης στους κατοίκους των νησιών μας, του πρόσθετου κόστους από τις αρνητικές συνέπειες της ουκρανικής κρίσης αλλά και της συνεχιζόμενης πανδημίας» κατέληξε ο κ.Γιακουμάκης.

Από πλευράς Διοίκησης του Επιμελητηρίου συμμετείχαν τα μέλη της Διοικητικής του Επιτροπής, κ.κ. Δημήτριος Προβιάς, Αντιπρόεδρος, Ευάγγελος Μανιουδάκης,  Γενικός Γραμματέας, Γεώργιος Πολιουδάκης, Οικονομικός Επόπτης και Κων/νος Σπυριδάκης,  Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων.

 Στην σύσκεψη συμμετείχαν η Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ρεθύμνου  Ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Π.Σ.Κωνσταντίνος Δανδουλάκης,ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μανώλης Χνάρης,όπως επίσης εκπρόσωποι συλλόγων και παραγωγικών φορέων του Ρεθύμνου: ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου Γιάννης Γλεντζάκης , ο Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου Μανώλης Κουγιουμουτζής και ο διευθυντής της Αγροτικής Συνεταιριστικής Εταιρείας Ανάπτυξης Ρεθύμνου (ΑΣΕΑΡ ΑΕΣ) κ. Αλέξανδρος Κουταλάς, οι οποίοι και κατέθεσαν σχετικές με ζητήματα αρμοδιότητας τους προτάσεις στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.