Σε πλήρη εξέλιξη είναι και στις παραλίες του νομού Ρεθύμνου εντατικοί έλεγχοι από το προσωπικό της κτηματικής εταιρίας του δημοσίου, για τις καταλήψεις κοινόχρηστου χώρου στον αιγιαλό. Μετά το πανελλαδικό κύμα αντιδράσεων με το κίνημα της «πετσέτας» και τις εντολές του υπουργείου Οικονομικών για αυστηροποίηση των ελέγχων και επιβολή προστίμου, εντατικοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες οι έλεγχοι.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «Ρ.Ν.», στο άκουσμα της διενέργειας των ελέγχων αρκετοί επιχειρηματίες «μάζεψαν» μονοί τους τα ομπρελοκαθίσματα που είχαν αναπτύξει αυθαίρετα υπό τον φόβο του προστίμου και της ανάκλησης της άδειάς τους, ενώ όπως αναφέρουν ίδιες πληροφορίες κάποιοι αιτούνται τώρα, να μισθώσουν επιπλέον χώρο, κάτι ωστόσο που είναι αδύνατο, καθώς η μεν προθεσμία για σύναψη μίσθωσης με τον δήμο έχει λήξει από τις 30 Ιουνίου, ενώ και με την κτηματική εταιρία οι μισθώσεις έληξαν στις 31 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου στο Ρέθυμνο Χρυσάνθη Ψαρουδάκη, οι έλεγχοι που γίνονται στις παραλίες του νομού είναι συστηματικοί μετά και την εντολή που δόθηκε από πλευράς υπουργείου για την εντατικοποίησή τους. Η ίδια εξηγεί ωστόσο ότι η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη, καθώς εργάζονται μόλις έξι άτομα και είναι δύσκολο σε καθημερινή βάση να επιτηρούν τις 220 συνολικά μισθώσεις που έχουν γίνει βόρεια και νότια του νομού, δηλαδή στους δήμους Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου και Αγίου Βασιλείου. Αυτός είναι ο αριθμός του συνόλου των μισθώσεων αιγιαλού και αφορά τόσο τις μισθώσεις που έγιναν με τους δήμους όσο και εκείνες που έγιναν απευθείας με την κτηματική εταιρία.
Όπως πρόσθεσε στον νομό δεν καταγράφονται οι εικόνες καταπάτησης δημόσιου χώρου στην έκταση που γίνεται σε άλλες νησιώτικες περιοχές, ωστόσο όπως είπε υπάρχουν παραβάσεις και βεβαιώνονται τα σχετικά πρόστιμα. Μέχρι στιγμής διαβεβαίωσε ότι δεν έχει ανακληθεί καμιά άδεια επιχείρησης, ούτε έχει εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης, ωστόσο οι έλεγχοι όπως είπε είναι σε πλήρη εξέλιξη και κάθε φορά που διαπιστώνεται παράβαση, θα ακολουθούνται οι διαδικασίες που ο νόμος προβλέπει.
Πάντως στα «Ρ.Ν.» φτάνουν διαμαρτυρίες των πολιτών για την απουσία ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα λόγω της άναρχης επέκτασης ομπρελοκαθισμάτων στην παραλία του Ρεθύμνου.
Ειδικότερα, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», η κ. Ψαρουδάκη, τόνισε:
«Έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι στις παραλίες, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Ο έλεγχος γίνεται είτε έπειτα από καταγγελία ή κάποιο πρόβλημα είτε αυτεπάγγελτα, ενώ εντατικοποιούνται τώρα με την κυβερνητική εντολή που δόθηκε σε όλες τις κτηματικές εταιρίες. Μέχρι 31 Ιουλίου ούτως ή άλλως ήμασταν στη διαδικασία των μισθώσεων αιγιαλού με τους επιχειρηματίες. Υπογράφαμε ακόμα μισθωτήρια μετά τη λήξη προθεσμίας στους δήμους στις 30 Ιουνίου και μετά υπογράφαμε εμείς στην κτηματική υπηρεσία. Εμείς όταν υπάρχουν παραβάσεις προχωράμε στις κατά νόμο ενέργειες. Αυτό που επικρατεί τώρα με το κίνημα της «πετσέτας» κ.λπ., εδώ δεν μπορούμε να πούμε ότι διαπιστώνονται τόσο μεγάλες αυθαιρεσίες. Υπάρχουν κάποιες αυθαιρεσίες όπως πάντα και αφορούν στην κατάληψη επιπλέον χώρου, τη μη τήρηση των προσόψεων κ.λπ. Επίσης σε κάποια σημεία που η παραλία αλλάζει με τον καιρό, αλλάζει και στενεύει διαπιστώνονται προβλήματα όμως όπου διαπιστώνουμε παραβάσεις προβαίνουμε σε ενέργειες. Στον νομό Ρεθύμνου μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει ανακλήσεις αδειών. Για την επιπλέον κατάληψη δημόσιου χώρου, όπου αυθαιρετούν οι επιχειρηματίες και πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα, θα επιβληθούν. Συνολικά έχουμε συνάψει 220 μισθωτήρια στον νομό Ρεθύμνου εμείς μαζί με τους δήμους. Με τη σύμφωνη γνώμη ελέγχουμε, για να είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές του νόμου και τα συνυπογράφουμε».
Τα πρόστιμα που προβλέπονται υπολογίζονται με βάση την υπέρβαση κατάληψης χώρου, ενώ ανάκληση άδειας γίνεται όταν βεβαιώνεται παράβαση, εκδίδεται πρωτόκολλο και αν οι επιχειρηματίες δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις εντός πέντε ημερών, όπως εξηγεί η κ. Ψαρουδάκη «Ανάκληση άδειας μιας επιχείρησης γίνεται όταν υπάρχει παράβαση, υπέρβαση ή κάποιες κατασκευές. Τώρα προβλέπει ο νόμος ότι εκδίδουμε πρωτόκολλο άμεσης απομάκρυνσης. Εάν δεν συμμορφωθεί ο παραχωρισιούχος και μέσα σε πέντε μέρες δεν τα έχει απομακρύνει ο ίδιος, τα στέλνουμε στον δήμο και τα μαζεύει ο δήμος. Στο Ρέθυμνο δεν έχουμε προβεί σε τέτοια διαδικασία. Εάν δύο φορές που κάνεις πρωτόκολλα άμεσης απομάκρυνσης δεν συμμορφωθεί, μπορεί να ανακαλέσουμε μονομερώς τη σύμβαση. Ούτε πρωτόκολλο άμεσης απομάκρυνσης έχουμε επιβάλλει ακόμη. Μόνο πρόστιμα έχουμε επιβάλλει, αλλά ακόμη είμαστε στη διαδικασία των ελέγχων. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και πιστεύω ότι με όλο αυτόν τον ντόρο που έχει γίνει να μην χρειαστεί να πάρουμε τόσα δραστικά μέτρα, με κλεισίματα κ.λπ., καθώς τα γνωρίζουν τα μέτρα και εκτιμούμε ότι θα συμμορφωθούν. Πάντως στο Ρέθυμνο φέτος δεν έχουμε ιδιαίτερα παράπονα από πολίτες, μπορώ να πω καθόλου».
Μεγάλο πρόβλημα η υποστελέχωση
Όπως παραδέχεται η προϊσταμένη της Κτηματικής εταιρίας του δημοσίου Ρεθύμνου, για την υπηρεσία το βασικό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση.
«Είμαστε πάντα υποστελεχωμένοι, το προσωπικό είναι πάντα ελλιπέστερο από αυτό που προβλέπεται. Είμαστε έξι άτομα. Τώρα είναι περίοδος αδειών, λείπουν οι μισοί. Το κλιμάκιο είμαστε εμείς από τον κτηματική που βγαίνουμε και κάνουμε τους ελέγχους, χωρίς αστυνομία. Αυτό μπορεί να το κάνει και ο δήμος που έχει την υποχρέωση. Οι δήμοι όταν βλέπουν ότι κάποιοι αυθαιρετούν ή ότι υπάρχουν προβλήματα ή παράπονα, μας ενημερώνουν και προβαίνουμε εμείς στις ενέργειές μας. Δεν έχει συμβεί προς το παρόν κάποιος να έχει πρόβλημα ή να έχει διαμαρτυρηθεί στον δήμο. Εμείς θα συνεχίσουμε όσο μπορούμε με βάση τις δυνατότητές μας, καθώς οι 220 παραχωρήσεις βόρεια και νότια είναι δύσκολο να ελεγχτούν από δύο ανθρώπους. Ό,τι μπορούμε κάνουμε, όπως κάναμε πάντα. Πιστεύω και εύχομαι οι παραχωρισιούχοι να συμμορφώνονται και να μην φτάσουμε σαν νομός σε ακραίες ενέργειες. Δεν έχουμε τρανταχτά προβλήματα με κατασκευές και μέσα στο νερό. Φέτος ειλικρινά δεν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα, ούτε από την καρέτα κάτι που να μας διαμαρτυρηθούν».
«Το κοινόχρηστο του αιγιαλού ποτέ δεν αναιρείται»
Όπως εξηγεί η κ. Ψαρουδάκη, σύμφωνα με τον νόμο η απόσταση της ελεύθερης ζώνης από τη θάλασσα είναι τα πέντε μέτρα. Τα καταστήματα αναψυχής, ταβέρνες, καφετέριες διακαίονται τον χώρο μπροστά από την επιχείρησή τους. Ωστόσο επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση μίσθωσης όπως ρητά αναφέρει ο νόμος αλλά και το μισθωτήριο, το κοινόχρηστο του αιγιαλού δεν αναιρείται.
«Όπου δεν υπάρχει επιχείρηση που δικαιούται απευθείας μίσθωση το κομμάτι αιγιαλού, μπορεί να δημοπρατηθεί εάν υπάρχει ζήτηση. Δεν υπάρχει περιορισμός από τον νόμο.
Ο νόμος όμως λέει ότι από αυτό το κομμάτι αιγιαλού που μισθώνουμε, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τ.μ., πρέπει να καλύπτεται το 50%, δηλαδή να υπάρχουν ελεύθεροι διάδρομοι και κενά για να μην κολλάνε τη μια ομπρέλα με την άλλη. Όμως αυτό δεν είναι σίγουρο ότι τηρείται. Το κοινόχρηστο του αιγιαλού ποτέ δεν αναιρείται. Αυτό αναφέρεται ρητά και στο μισθωτήριο, το λέει και ο νόμος το λέει και η ΚΥΑ. Δεν σημαίνει κάτι επειδή έχουν μισθώσει τον χώρο μπροστά από την επιχείρησή τους ότι απαγορεύεται η πρόσβαση. Οποιοσδήποτε μπορεί να περάσει είτε μπροστά στην ελεύθερη λωρίδα, είτε πίσω να πάει να κάτσει. Δεν πρέπει να παρεμποδιστεί και δεν πρέπει να τον παρεμποδίσουν. Το πρόστιμο εξαρτάται από τα τετραγωνικά μέτρα της υπέρβασης, από τις μισθωτικές συνθήκες της περιοχής, ανάλογα με το πόσο μισθώνεται το τετραγωνικό και υπάρχει και η αποζημίωση της αυθαίρετης χρήσης και προβλέπεται και πρόστιμο. Το πρόστιμο μπορεί να είναι μέχρι το διπλάσιο του μισθώματος».