Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ρεθύμνου ζητώντας την άμεση ενίσχυση του προσωπικού του ΕΚΑΒ ώστε να υλοποιούνται με ασφάλεια οι διακομιδές των ασθενών.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, αναφέρεται:
“Tην Τρίτη 21/12/2021 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου με κύριο θέμα την κρίσιμη κατάσταση που προκύπτει στη διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 93, ν. 4850/2021 το οποίο επιφέρει σοβαρές εκπτώσεις στην ασφάλεια των διανοσοκομειακών διακομιδών βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών που έχουν αυξηθεί σημαντικά εν μέσω κορύφωσης του 4ου πανδημικού κύματος, μεγάλης πληρότητας των ΜΕΘ όλης της χώρας και ανησυχίας μετά τις ανακοινώσεις για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον.
Αποφασίστηκε,
τρίωρη στάση εργασίας, από 11.00 έως 14.00 την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021 και συγκέντρωση στην είσοδο του ΓΝ Ρεθύμνου,
με κύρια αιτήματα:
Την άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ με ειδικευμένο προσωπικό – εξοπλισμό – οχήματα, ώστε να αναλάβει επιτέλους τον ρόλο του στις διακομιδές βαρέως πασχόντων, ως οφείλει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, αντί να μετακυλίει τις ευθύνες του και τις δραστηριότητες του στα νοσοκομεία, όπως στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου που παραμένει υποστελεχωμένο με σοβαρές ελλείψεις κυρίως σε εξειδικευμένο προσωπικό (όπως Αναισθησιολόγοι, Επειγοντολόγοι) εν μέσω πανδημίας.
Την απόσυρση της επίμαχης διάταξης του ν. 4850/2021 που ορίζει υπεύθυνους διακομιδής ειδικευμένους νοσοκομειακούς ιατρούς οποιασδήποτε ειδικότητας ακόμα και ειδικευόμενους με εμπειρία 6 μηνών και η οποία στερείται κάθε είδους επιστημονικής τεκμηρίωσης, αγνοώντας προηγούμενες γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ανώτερο επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο για ζητήματα υγείας) και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ασθενών και ιατρικού προσωπικού.
Την άμεση ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό κυρίως των νευραλγικών τμημάτων (Επειγοντολόγοι, Αναισθησιολόγοι, Εντατικολόγοι), ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα υποστελέχωσης και να είναι ικανό να ανταπεξέλθει με επάρκεια στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Την ασφάλιση με κρατική αστική ευθύνη όλων των ιατρών ΕΣΥ (Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων) ανεξαρτήτως βαθμίδας και εργασιακής σχέσης, με ειδική ασφαλιστική μέριμνα κατά την διακομιδή ασθενούς με ασθενοφόρο στην περίπτωση ατυχήματος. Ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των ιατρών του ΕΣΥ για την αποκατάσταση μίας ακόμη ανισότητας και αδικίας (τα πληρώματα του ΕΚΑΒ έχουν ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος, ενώ οι ιατροί που βρίσκονται μέσα στο ασθενοφόρο και με ευθύνη τους διακομίζουν τον ασθενή ΟΧΙ) που θέτει σε κίνδυνο ασθενή και ιατρό”.