Το καρπούζι κοστίζει 1 ευρώ το κιλό, ενώ το πεπόνι 2 ευρώ στους πάγκους της λαϊκής, με τις τιμές των υπόλοιπων προϊόντων να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό
Τα απολύτως αναγκαία αγοράζουν οι επισκέπτες της λαϊκής αγοράς στο Ρέθυμνο σύμφωνα με τους εμπόρους, καθώς η δυναμική των καταναλωτών – ντόπιων και τουριστών – έχει μειωθεί αρκετά λόγω της ακρίβειας και των διαρκών ανατιμήσεων στα προϊόντα.
Για τον μήνα Αύγουστο οι προσδοκίες των εμπόρων ήταν μεγάλες δεδομένου του μεγάλου κύματος τουριστών που αφίχθηκε στην πόλη, όμως το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμενο, καθώς όπως τόνισαν οι ίδιοι δεν υπήρξε αγοραστική διάθεση παρά την έντονη επισκεψιμότητα που καταγράφηκε στους πάγκους της λαϊκής από τους ξένους επισκέπτες που θέλησαν να γνωρίσουν την παραδοσιακή τοπική αγορά.
«Οι τουρίστες δεν είναι οι καλύτεροι πελάτες στη λαϊκή, καθώς αγοράζουν λίγα πράγματα», τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Επαγγελματιών Λαϊκής Αγοράς Νίκος Δασκαλάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ενώ αναφέρθηκε απολογιστικά στην κίνηση του τελευταίου μήνα επισημαίνοντας ότι: «Τον Αύγουστο η κίνηση ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα, είχαμε πάρα πολύ κόσμο. Υπάρχει βέβαια μια δυσκολία στο αγοραστικό κοινό, στους καταναλωτές. Δυσκολεύονται οικονομικώς και ιδιαίτερα τώρα που είναι τέλος του μήνα ψωνίζουν τα απολύτως απαραίτητα».
Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι οι τιμές στα προϊόντα της λαϊκής αγοράς είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περυσινά, χωρίς ιδιαίτερες αυξήσεις, ενώ τους τελευταίους έξι μήνες που έχουν ενσωματώσει οι έμποροι τα POS, πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους με αυτόν τον τρόπο και να πληρώσουν με κάρτα, ένα ποσοστό 50%, σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη.
«Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μειώθηκαν 30% τα έσοδά μας σε σχέση με πέρυσι»
Μείωση 30%-40% σημείωσαν στα έσοδά τούς τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οι έμποροι στη λαϊκή αγορά του Ρεθύμνου σε σχέση με την ανάλογη περυσινή περίοδο, κάτι το οποίο αποδίδουν στη έλλειψη της ρωσικής αγοράς από την πόλη, καθώς και στη μειωμένη εμφάνιση Γερμανών τουριστών.
«Η πλειονότητα των τουριστών είναι Μολδαβοί, Πολωνοί, Σλοβένοι και Ρουμάνοι, που είναι από χώρες με μικρή αγοραστική δυναμική», τόνισε παραγωγός της λαϊκής αγοράς του Ρεθύμνου μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ενώ ανέφερε ότι υπάρχει πολύς κόσμος που κινείται στην αγορά, όμως δεν προχωράει σε αγορές: «Είχε πολύ κόσμο, όμως δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Η οικονομική δυναμική των τουριστών φέτος ήταν χαμηλή με αποτέλεσμα να μην κινηθούν στο ύψος που περιμέναμε, πολύ χαμηλά και από τον περυσινό Αύγουστο, που ήταν επίσης ένας κακός μήνας. Επίσης είναι εμφανής η έλλειψη των Ρώσων και εμφανίστηκαν επίσης πιο λίγοι σε σχέση με άλλες χρονιές Γερμανοί και από τα σκανδιναβικά κράτη. Οπότε ήταν αναμενόμενη αυτή η πτώση. Ήταν μεγάλες οι προσδοκίες και πολύ μικρό το καλάθι. Οι ντόπιοι ανέκαθεν ψώνιζαν, παρόλα αυτά όμως με το να είναι κακή η σεζόν και οι περισσότεροι να δουλεύουν σε τουριστικά επαγγέλματα είδαν την κρίση, είναι σφιχτοί και αναμένεται ο χειμώνας να είναι δύσκολος και αυτό τους κάνει ακόμα πιο επιφυλακτικούς στις αγορές τους. Δεδομένου εάν βάλουμε στην άλλη μεριά της ζυγαριάς ότι η ακρίβεια συνεχίζει και καλπάζει, τα καύσιμα στα ύψη, είναι λογικό ο καθένας μας να μην προχωράει σε αγορές. Ταυτόχρονα οι τιμές έχουν αυξηθεί. Το καρπούζι φέτος κοστίζει 1 ευρώ το κιλό, είναι πάρα πολύ ακριβό. Το πεπόνι 2 ευρώ. Επομένως είναι λογικό να έχει πέσει στο 30%-40% ο Ιούλιος και ο Αύγουστος σε αγορές σε σχέση με πέρυσι. Πάντως ο Μάιος και ο Ιούνιος κινήθηκαν περίπου στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι.
«Οι τιμές αυξάνονται διαρκώς»
Παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι παραγωγοί να κρατήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, αδυνατούν να μην προχωρήσουν σε ανατιμήσεις των τιμών λόγω των πιέσεων από τα έξοδα παραγωγής.
«Ελπίζουμε να μην ανέβουν κι άλλο οι τιμές, διότι και οι καταναλωτές έχουν πληγεί από την ακρίβεια και δεν μπορούν να αγοράζουν», τόνισε έμπορος στη λαϊκή αγορά με φρούτα, ενώ συμπλήρωσε: «Όσο μπορούμε αφήνουμε πιο χαμηλά τις τιμές. Δυστυχώς τα έξοδα είναι πολλά, έχουν αυξηθεί τα πάντα, τα λιπάσματα κ.λπ. Δεν ψωνίζουν πολλά πράγματα, ακόμα και οι δικοί μας ψωνίζουν κομμάτι – κομμάτι. Οι τιμές αυξάνονται διαρκώς, αυτό είναι το κακό».
Ταυτόχρονα, όπως τόνισαν οι έμποροι, τις πολύ πρωινές ώρες επισκέπτονται τη λαϊκή αγορά οι καταναλωτές για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους, προκειμένου να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες, κάτι το οποίο φαίνεται στην αγορά και στη μειωμένη κίνηση τις μεσημεριανές ώρες.
Σε ποια τρόφιμα αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια υποχώρησαν μέσα στο καλοκαίρι
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον περασμένο μήνα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα ψάρια αποτελούν τις κατηγορίες τροφίμων στις οποίες καταγράφηκαν οι κυριότερες ανατιμήσεις μέσα σε ένα μήνα, μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου.
Στον αντίποδα, αρνί και κατσίκι όπως επίσης και τα τυριά, ακολούθησαν, στη «λίστα» των τροφίμων με τις σημαντικότερες μειώσεις μέσα σε έναν μήνα. Πρόκειται για κατηγορίες που ενδέχεται να επηρεαστούν το επόμενο διάστημα λόγω της κρίσης της πανώλης στα αιγοπρόβατα.
Η ακρίβεια στα τρόφιμα, παρότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι σαφώς μικρότερης έντασης σε σύγκριση με πέρσι, εξακολουθεί να προβληματίζει έντονα τους καταναλωτές εάν λάβουμε μάλιστα υπόψη και γεγονός ότι πλέον, οποιαδήποτε αύξηση έρχεται ως επιπλέον επιβάρυνση, στις υψηλές τιμές που διαμορφώθηκαν την προηγούμενη διετία. Την ίδια στιγμή, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην παραγωγή αρκετών πρώτων υλών σε διεθνές επίπεδο, συνεχίζουν να οδηγούν στο «κόκκινο» τις τιμές βασικών ειδών διατροφής.
Το ελαιόλαδο «πρωταθλητής» των ανατιμήσεων
Σε ετήσια βάση, με τον πληθωρισμό των τροφίμων στο 2,4%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ελαιόλαδο παραμένει «πρωταθλητής» των ανατιμήσεων με 56,7%, ενώ ακολουθούν μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων με άνοδο 8,6% και ψάρια με 8,4%.
Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές αυξήθηκαν τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο κατά 6% στα νωπά λαχανικά και τα δημητριακά για πρωινό. Οι δύο αυτές κατηγορίες εμφάνισαν μάλιστα, αύξηση και σε σχέση με πέρσι, κατά 3,5% και 7,4% αντίστοιχα. Ανατιμήσεις της τάξεως του 3,6% κατέγραψαν μέσα στο καλοκαίρι τα νωπά ψάρια, τα οποία επίσης ήταν ακριβότερα κατά 8,4% σε σχέση με πέρσι. Αυξήσεις σε σχέση με τον Ιούνιο και εμφάνισαν και κατηγορίες των γαλακτοκομικών, όπως το πλήρες νωπό γάλα (2,1%) και το γιαούρτι (2,5%) όπως και κατηγορίες κρεάτων, το χοιρινό κατά 2% και το μοσχάρι κατά 1,5%. Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές και στη σοκολάτα (3%) αλλά και στο ψωμί (1%).
Από την άλλη πλευρά, με βάση τα ίδια στοιχεία, τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο μειωμένες κατά -11% ήταν οι τιμές στα νωπά φρούτα (επίσης κατά -9,2% σε σχέση με πέρσι). Κατά 2,5% μειώθηκαν οι τιμές σε αρνί – κατσίκι και στα τυριά (-1%). Σε ετήσια βάση, πέραν των φρούτων, οι σημαντικότερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στο αλεύρι κατά -8,9% και στην κατηγορία «άλλα έλαια» κατά -8,5%.