7 °C Rethymno, GR
04/02/2023

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τεχνικό πρόγραμμα 56 εκ. ευρώ στο δήμο Ρεθύμνου για το 2023

Ξεπερνά τα 56 εκ. ευρώ το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρεθύμνου για το 2023, το οποίο είναι ενισχυμένο σε σχέση με πέρυσι, και έχει προοπτική να φτάσει και τα 100 εκ. ευρώ μετά από τις εντάξεις 43 σημαντικών έργων που περιμένει ο δήμος Ρεθύμνου και αφορούν στην κατασκευή του υπόγειου παρκινκγ, την ανακατασκευή του κτηρίου του ΚΕΓΕ, την ανάπλαση της οδού Κονδυλάκη (από το πρόγραμμα οδικής ασφάλειας) α. Το 2023 είναι η χρονιά που θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα έργα του ΕΣΠΑ και να δρομολογηθεί άμεσα η υλοποίηση και των υπόλοιπων μεγάλων έργων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», έργα από ΣΑΕΠ και τα έργα Ταμείου Ανάκαμψης.

Το τεχνικό πρόγραμμα καταψήφισε ο επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο ενεργοί πολίτες» Σταύρος Βουρβαχακής και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανοσουγιάννης. Παρών ψήφισε η παράταξη του κ. Νίνου και η δημοτική σύμβουλος της Νέας Αντίληψης Ρένα Κουτσαλεδάκη.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Άγγελος Μαλάς, ανέφερε:

«Το τεχνικό πρόγραμμα αφορά όχι μόνο το τρέχον έτος αλλά τη στρατηγική του δήμου. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 56 εκ. Ευρώ, αυξημένος κατά 2.5 εκ. ευρώ περίπου σε σχέση με πέρυσι. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχουν παραμείνει σε αρκετά υψηλά επίπεδα και οι επενδύσεις με ποσά που προέρχονται από πόρους, κυρίως, του δήμου. Όλα τα έργα είναι απαιτητικά τόσο από πλευράς υλοποίησης, αλλά και από πλευράς διοικητικής και χρηματοοικονομικής παρακολούθησης. Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα δεν κρίθηκε αναγκαίο να ενταχθούν άλλα έργα – μεγάλες επενδύσεις από πόρους δήμου, πλην βεβαίως των κωδικών που εξυπηρετούν ανάγκες καθημερινότητας είτε σε στενότερο είτε σε ευρύτερο πεδίο, ανάγκες της πόλης και των οικισμών και οι οποίες σαφώς είναι πολλές και σημαντικές και για τον λόγο αυτό σημαντικά κονδύλια κατευθύνονται προς τον τομέα καθημερινότητα. Η συνέχιση των έργων για την αποκατάσταση των καταστροφών είναι κάτι που θα συνεχιστεί και στο επόμενο εξάμηνο, με κονδύλια που ήδη έχουν έρθει αλλά και άλλα που έρχονται, καθώς μέχρι και τον Μάιο του 2023 συνεχίζει να ισχύει η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επομένως το μεγάλος βάρος θα δοθεί στην υλοποίηση και ολοκλήρωση των μεγάλων έργων και στην απορρόφηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσών από τα ενταγμένα αυτά έργα από διάφορα προγράμματα, χωρίς όμως να παραμεριστεί η εξυπηρέτηση των αυξημένων καθημερινών αναγκών, επίλυσης προβλημάτων καθημερινότητας και αποκατάστασης ζημιών» ανάφερε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων κ. Άγγελος Μαλάς.

 

Γ. Μαρινάκης: Εντυπωσιακό σε μέγεθος, σε όγκο και ποιότητα

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα του 2023 εντυπωσιακό σε όγκο, μέγεθος και ποιότητα, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις για απουσία απολογισμού ανέφερε: «Επειδή μπήκε θέμα απολογισμού έργου θέλω να πω ότι οι δεσμεύσεις που έχουν γίνει από την οικονομική υπηρεσία για τον προηγούμενο χρόνο είναι 42,5 εκ. ευρώ. Πριν δυο χρόνια ήταν 25 εκ. ευρώ. Πέρυσι 53 εκ. και σήμερα 56 εκ. Ειπώθηκε ότι δεν ξέρουμε την πορεία των έργων. Είχα ζητήσει και η υπηρεσία έχει στείλει τους πινάκες με τα έργα. Δεν υπάρχει η έλλειψη πληροφορίας που λέγεται. Ο απολογισμός που τέθηκε μπορεί να εμφανίζεται σαν καλή πρόθεση κριτικής. Δεν έχει τόση μεγάλη σημασία όμως γιατί συνέχεια μπαίνουν νέα έργα και πολλές φορές γίνεται η επιλογή αντί για δημοπράτηση τριών έργων να αναλώσουμε τον ίδιο χρόνο για να πάρουμε και άλλα. Δεν ξέρουμε μέχρι πότε μπορούμε να εξασφαλίζουμε χρήματα. Το ταμείο ανάκαμψη είναι μια πρόκληση. Έχουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα εντυπωσιακό σε μέγεθος σε όγκο και σε ποιότητα. Το μεγάλο παράπονο της υπηρεσίας είναι ότι είμαστε πολύ «λαίμαργοι» σαν πολιτικό σύστημα. Περιμένουμε περισσότερα από όσα αντέχουν και είναι στα όρια του ηρωισμού για να τα βγάλουν πέρα».

Παρών ψήφισε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος επισημαίνοντας την απουσία έργων -από το τεχνικό πρόγραμμα – που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, καθώς και την απουσία σχεδιασμού έργων για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Νίνος επεσήμανε την ύπαρξη «αταξίας» σε ό,τι αφορά τη μεταφορά έργων και κωδικών από χρονιά σε χρονιά, ενώ επεσήμανε την απουσία απολογισμού της χρονιάς που κλείνει ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να ελεγχθεί τι έγινε και τι δεν έγινε.

Μεταξύ άλλων ο κ. Νίνος επεσήμανε: «Δεν διαφωνώ ότι ζούμε και περίεργους καιρούς και απαιτητικούς και νομίζω ότι πέραν όλων των υπολοίπων απαιτείται ένας προσεχτικός σχεδιασμός. Όμως δεν μπορώ να αντιληφθώ και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν γίνεται όλα τα χρόνια ένας απολογισμός έργου του έτους που περνά. Αυτό μου προκαλεί έκπληξη και ανασφάλεια. Γιατί στον απολογισμό μπορείς να δεις που έχεις αστοχήσει και τους λογούς που έχεις αστοχήσει. Δεν έχουν τόση σημασία τα νούμερα, αλλά έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους κάποια πράγματα που φαίνεται να είναι λυμένα και δρομολογημένα, να μην μπορούμε να τα υλοποιήσουμε. Γιατί έτσι είναι χαμένη η ρεθεμνιώτικη κοινωνία. Θα περίμενα μετά την ψήφιση του προγράμματος του 2022 και από την παράταξη μας με τη λογική να ενώσουμε δυνάμεις, να μπορέσουμε να έχουμε απτά αποτελέσματα. Έγιναν κάποια βήματα όμως δεν κατατίθεται η μέτρηση αυτή στο συμβούλιο ούτε καν στην εισήγηση. Προφανώς δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα. Προφανώς για να κάνεις πράγματα χρειάζονται χρήματα. Το γνωρίζουμε όλοι. Όμως είναι άλλο πράγμα να έχεις τα χρήματα, να έχεις κωδικούς, να έχεις δεσμευμένους πόρους άρα να έχεις τη δυνατότατη αν δεν εκτελέσεις τα έργα να κάνεις κάτι άλλο και να μην το κάνεις».

Αναφορικά με το τεχνικό πρόγραμμα του 2023, ο κ. Νίνος, υπογράμμισε: «Για το 2023 κρατώντας ως δεδομένο ότι δεν έχουμε αλληλουχία εξέλιξης προηγούμενων ετών, θεωρώ ότι σε επίπεδο οικονομικού αντικείμενου είναι έναν μεγάλο και φιλόδοξο πρόγραμμα που θα ήθελα με όλες μου τις δυνάμεις να βοηθήσω να το δω να υλοποιείται. Ωστόσο δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι σε αυτό το κονδύλι των 56 εκ. ευρώ με δυναμική να φτάσει τα 100 εκ. ευρώ, δεν έχουμε αυτά τα αποτελέσματα σε ζητήματα καθημερινότητας. Το ένα είναι η καθημερινότητα, η μετακίνηση, η ασφάλεια μετακίνησης και ταχύτητα που σήμερα μεταφράζεται σε ψυχική ηρεμία και σε χρήματα. Το μεγάλο πρόβλημα δε το έχουμε αγγίξει και δεν μπορώ να δεχτώ. Το πρόβλημα επιδεινώνεται. Έχουμε εντάξει και πέρυσι και φέτος κονδύλι για κυκλοφοριακή μελέτη. Δεν υπάρχει μελέτη. Το πως κινούνται οι Ρεθεμνιώτες αποτυπωμένο με επιστημονική μελέτη δεν υπάρχει. Ας επιτυγχάνουμε μελέτες, να δούμε δεδομένα, να ενσκήψουμε σε διανοίξεις οδών που εξακολουθούν να μην έχουν γίνει διανοίξεις δρόμων του αρχικού σχεδίου πόλεως του 48. Να επιταχύνουμε και να δώσουμε βαρύτητα σε τέτοιες επεμβάσεις που θα ανακουφίσουν μετακινήσεις. Το δεύτερο μεγάλο θέμα πέραν της καθημερινότητας είναι οι υποδομές. Κάθε χρόνο θα βαίνει με μεγαλύτερη επιδείνωση η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της. Μια τεράστια αλυσίδα που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ενέργεια που παραγάγουμε. Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες σε λογική σεβασμού και του διπλανού μας και του περιβάλλοντος. Λύσεις για τη διαχείριση ενεργείας και των απορριμμάτων με λύσεις που θα διασφαλίσουν μακροημέρευση. Κρούω το καμπανάκι για ανεπάρκεια δικτύων ομβρίων, για την ανεπάρκεια αποχετευτικών δικτύων. Υπάρχουν αστοχίες το καλοκαίρι λόγω αύξησης πληθυσμού. Τα δίκτυα δεν αντέχουν και ως διατομές δεν αντέχουν την παράγωγη λυμάτων. Τα μηνύματα είναι σαφή. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν τα βλέπει».

Και κατέληξε ο κ. Νίνος λέγοντας: «Το τεχνικό πρόγραμμα είναι σε πολλά πράγματα αντιγραφή του προγράμματος του 21. Είναι μεταφορές πολλών έργων. Είναι κωδικοί κουβάδες με αποθήκευση χρημάτων που ξεπερνούν το 1.5 εκ. ευρώ. Θέλω να συνεχίσουμε την καλοπροαίρετη συνεργασία που έχουμε εδραιώσει προς όφελος του Ρεθύμνου. Αντιλαμβάνομαι τον φόρτο της Τεχνικής Υπηρεσίας. Η άποψή μου είναι ότι πρεπε να πράξουμε περισσότερο βάρος στα θέματα της κλιματικής αλλαγής ακόμα και τις οικονομικές προεκτάσεις που έχει αυτή, στο μεγαλύτερο έσοδο του δήμου μας που είναι ο τουρισμός. Οι υπερπροσπάθειες που γίνονται για χρηματοδοτήσεις σε θέματα τα οποία έχουν ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα δεν είναι στον βαθμό που εγώ θα ήθελα στοχευμένες στην κατεύθυνση αυτή. Ως εκ τούτου να κρατήσετε διάθεσή μας για συνεργασία και για το τεχνικό πρόγραμμα θα ψηφίσουμε παρόν».

Ο Γιώργος Βλαστός από την παράταξη του «Ρέθυμνο μπροστά ένας δήμος για όλους» υπερψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρεθύμνου για το 2023. Στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι απαιτείται ταχύτερη υλοποίηση και έλεγχος των έργων και μεταξύ άλλων ο κ. Βλαστός μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με το τεχνικό πρόγραμμα του 2023 καλούμαστε ως δήμος Ρεθύμνου να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υποδομές του δήμου, αλλά και να σχεδιάσουμε την απάντηση μας στις νέες προκλήσεις όπως η ενεργειακή και κλιματική κρίση, προς όφελος των δημοτών.

Όπως φαίνεται από τους βασικούς άξονες του τεχνικού προγράμματος του 2023, οι πρωτοβουλίες που παίρνονται σε αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικές, όπως η ολοκλήρωση της μελέτης για αυτοπαραγωγή ενέργειας με ειδική πρόνοια ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών για τον δήμο και την ΔΕΥΑΡ, με την αίτηση άδειας από τον ΔΕΔΔΗΕ και όταν θα γίνει η διασύνδεση της Κρήτης με το μεγάλο καλώδιο ο δήμος θα είναι έτοιμος για παραγωγή ενέργειας και θα μπορέσει να μειώσει τα τέλη, αν και δυστυχώς η κυβέρνηση νομοθέτησε ότι οι δήμοι είναι ουραγοί στις άδειες παραγωγής ενέργειας και προηγούνται οι ιδιώτες.

Σημαντικά είναι τα έργα για οικονομία ενέργειας ηλεκτροφωτισμoύ – οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED ενεργειακή αναβάθμιση δημαρχείου, του 1ου γυμνασίου, του 5ου, 6ου, 7ου, 13ου δημοτικών σχολείων και οι βιοκλιματικές αναπλάσεις Σαρακίνας, Σαλαμίνος – Μελισσινού, Κολοκοτρώνη και συνδετήριων οδών. Επίσης, η κατασκευή νέων σχολείων (16ο δημοτικό, Ρουσσοσπίτι) και οι μελέτες του αρχαιολογικού μουσείου, της Φορτέτζας, οι πολεοδομικές μελέτες και η βιώσιμη κινητικότητα.

Είναι μεγάλης σημασίας η ένταξη νέων περιοχών στο σχέδιο πόλης και οι διανοίξεις νέων οδών στον πολεοδομικό ιστό που πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο.

Χρειαζόμαστε και πρέπει να διεκδικούμε περισσότερο ελεύθερους δημόσιους χώρους, ένα σημαντικό βήμα θα γίνει με την ανάπλαση της πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων και περιμένουμε ενημέρωση για αυτό. Απαιτείται ταχύτερη υλοποίηση και έλεγχος των έργων που προβλέπονται στο τεχνικό πρόγραμμα, μαζί με αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των δημοτών και της αποκατάστασης ζημιών.

Δυστυχώς φαίνεται ότι από τον σχεδιασμό του ΒΟΑΚ που έδωσε χθες το υπουργείο Υποδομών, αγνοήθηκαν εντελώς οι προτάσεις των τοπικών κοινωνιών, της Περιφέρειας Κρήτης και των ΤΕΕ για τη χάραξη του ΒΟΑΚ δυτικά και ανατολικά του Ρεθύμνου και των κόμβων περιμετρικά του Ρεθύμνου, με μόνη εξαίρεση τον περιφερειακό δρόμο του Ρεθύμνου».

Για μη ρεαλιστικό και χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρεθύμνου και για το έτος 2023 έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο ενεργοί πολίτες» Σταύρος Βουρβαχάκης επισημαίνοντας ότι το τεχνικό πρόγραμμα μιας δημοτικής αρχής πρέπει να αποτυπώνει το όραμα της για τον δήμο και εμείς όραμα δεν βλέπουμε. Στην εισήγησή του ο κ. Βουρβαχάκης μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η δημοτική αρχή δεν έχει καταθέσει ένα συνολικό σχέδιο για τα τεχνικά έργα που θα κάνει στον δήμο Ρεθύμνου κατά τη διάρκεια της θητείας της, έτσι ώστε το τεχνικό πρόγραμμα του 2023 να αποτελεί τμήμα ενός συνολικού σχεδιασμού. Ένας τέτοιος σχεδιασμός θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά την ζωή μας στον δήμο. Αντίθετα περιορίζεται στα υπάρχοντα συρρικνωμένα κονδύλια και «φιλοδοξεί» να φέρει σε πέρας μερικά «μερεμέτια» και λίγα νέα έργα σε πολύ βασικές υποδομές που έχει ανάγκη η πόλη μας.

Για μια ακόμα φορά η «εισήγηση» για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρεθύμνου του 2023, που μας έστειλε η δημοτική αρχή δεν είναι πραγματική εισήγηση. Είναι απλά ένας πίνακας με τίτλους έργων, το εκτιμώμενο κόστος των έργων και την πηγή χρηματοδότησής τους. Δεν υπάρχει η ημερομηνία δημοπράτησης των έργων, η ημερομηνία σύμβασης και το ποσό της σύμβασης. Ακόμα δεν αναφέρεται στην εισήγηση σε πιο στάδιο είναι το έργο.

Εν κατακλείδι, το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ρεθύμνου για το έτος 2023 δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών μας και τελικά είναι ένα μη ρεαλιστικό σχέδιο, χωρίς όραμα για την τοπική κοινωνία, με χαμηλό ποσοστό υλοποίησης. Για άλλη μια χρονιά θα μείνουν ανικανοποίητες μεγάλες ανάγκες των δημοτών σε έργα βελτίωσης της καθημερινότητας. Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζω το τεχνικό πρόγραμμα του έτους 2023».

 Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης, τόνισε: «Έχουμε άλλο ένα τεχνικό πρόγραμμα που οι αριθμοί ευημερούν μαζί με τα επιχειρηματικά συμφέροντα άλλα οι άνθρωποι δυστυχούν. Υπόσχεται να διαθέσει 56 εκ. ευρώ όταν το εξάμηνο με βάση στοιχεία του προϋπολογισμού φαίνεται να έχουν πληρωθεί 2.8 εκ. ευρώ. Φαίνεται στο τεχνικό πρόγραμμα η αποτύπωση έργων που χρόνια υπάρχουν χωρίς να κινούνται και συνεχίζουν και υπολογίζονται. Υπάρχει δικαιολογία και προσπάθειες να καλυφθούν αυτά πίσω από τις εκπτώσεις ή την πορεία των έργων».