Τα υψηλά επιτόκια των τραπεζών που έχουν διπλασιαστεί την τελευταία διετία αποτελούν μεγάλο βαρίδι για τις εμπορικές επιχειρήσεις του νησιού, οι οποίες πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Η αύξηση του πληθωρισμού είχε ως αποτέλεσμα τα επιτόκια να φτάνουν σήμερα το 9% από 2% που ήταν στην έναρξη του δανεισμού, οδηγώντας σε αδιέξοδο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απειλούν και τη βιωσιμότητά τους, με δεδομένη την τεράστια αύξηση του λειτουργικού κόστους κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας.
Το θέμα αυτό τέθηκε στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και τη συμμετοχή των φορέων της Κρήτης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν οι κ. κ. βουλευτές: Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Φραγκίσκος Παρασύρης, Ελένη Βατσινά και Κατερίνα Σπυριδάκη. Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη εκπροσώπησαν οι συνεργάτες του κ. Χαράλαμπος Φραγκιαδάκης και κ. Εμμανουήλ Ξυλούρης. Επίσης παρευρέθηκε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου κ. Βαγγέλης Καρκανάκης.
Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, Οικονομικού Επιμελητηρίου Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου, του Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Ηρακλείου, του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου, της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου, της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και του Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.
Σκοπός της σύσκεψης αυτής ήταν η άμεση ενημέρωση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων μας και η ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, για το σοβαρό αυτό θέμα που «κατατρώει» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Καταδείξαμε και αναδείξαμε το μεγάλο αυτό θέμα, καταθέτοντας υπόμνημα με κοινές θέσεις όλων των φορέων και μετά από τις τοποθετήσεις όλων των βουλευτών που συμμετείχαν, δεσμεύτηκαν για την προώθηση τους προς την κυβέρνηση αλλά και για τον προγραμματισμό επίσκεψης μας στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη το ερχόμενο διάστημα» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Γιώργος Πολιουδάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν γονατίσει και δεν μπορούν να καλύψουν τα αυξημένα έξοδά τους. Σε δήλωσή του στα «Ρ.Ν.» είπε:
«Τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και της αύξησης του ενεργειακού κόστους, τα επιτόκια των τραπεζών έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα όποιες επιχειρήσεις είχαν δάνεια να επιβαρύνονται με ένα παραπάνω ποσό για να ξεπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους. Όταν είχες πάρει πριν τρία – τέσσερα χρόνια ένα δάνειο με ένα σταθερό επιτόκιο 2-2,5% και τώρα έχει πάει 7%, 8% και 9%, η παραπάνω διαφορά είναι τεράστια. Έχουν ανέβει πέντε και έξι φορές παραπάνω τα επιτόκια των δανείων. Άρα είναι ένα τεράστιο ζήτημα για τις επιχειρήσεις, το οποίο δεν μπορούν να το αντέξουν. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν δάνεια, παλιά ή καινούργια ή οτιδήποτε. Μέχρι πριν δύο χρόνια ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός, τώρα έχει πάει στο 8%, 9%, 10%. Αυτό δεν μπορούν να το αντέξουν οι επιχειρήσεις, επομένως πρέπει κάτι να γίνει. Στην συνάντηση που κάναμε με τους βουλευτές συμφωνήσαμε να συνεννοηθούν, να κλείσουν ένα ραντεβού στην ομοσπονδία με τον υπουργό οικονομικών, να συζητήσουν το πρόβλημα και να δουν τι μπορεί να γίνει, είτε με κάποια νομοθετική ρύθμιση να φορολογήσει τις υπηρεσίες των τραπεζών η κυβέρνηση και τα έσοδα από αυτήν την φορολόγηση των υπηρεσιών των τραπεζών να τα δώσει σε μορφή επιδότησης στα δάνεια που έχουν οι επιχειρήσεις. Ένα άλλο θέμα που τέθηκε στη διάρκεια της συνάντησης είναι οι προμήθειες που παίρνουν οι τράπεζες από τα POS (μηχάνημα πληρωμής με κάρτα), που πληρώνουν οι καταναλωτές. Διότι όσο περνάει ο καιρός, όλο και συχνότερη είναι η συναλλαγή με κάρτα μέσω των POS. Εάν σκεφτούμε πόσο δισεκατομμύρια τζίρος γίνεται στην οικονομία της Ελλάδος από τα POS, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες που παίρνουν προμήθεια από 0,7% μέχρι 2,5%, ανάλογα τον πελάτη, πόσα δισεκατομμύρια κέρδη βγάζουν μόνο από τη συναλλαγή που γίνεται από τα POS. Οπότε θα προσπαθήσουν να μειώσουν τις προμήθειες που παίρνει η τράπεζα. Τα ζητήματα αυτά αφορούν το σύνολο των επιχειρήσεων τις ταλαιπωρούν περαιτέρω. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία που έχουν αυξηθεί οι τιμές, είναι ένα ακόμα οικονομικό βάρος στις επιχειρήσεις. Ο κ. Κεφαλογιάννης που είναι ο κυβερνητικός βουλευτής μας είπε ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει, να κλείσει ραντεβού και να συναντηθεί με τον υπουργό οικονομικών. Θα συγκεντρωθούν εκεί όλοι οι βουλευτές των κομμάτων και να κλείσουν ένα ραντεβού στην ομοσπονδία στο υπουργείο ή να κατέβει ο υπουργός εδώ».