«Πρέπει να εφαρμοστούν, άμεσα και αποτελεσματικά, πολιτικές και αυτό αφορά την πολιτεία, πολιτικές στρατηγικού χαρακτήρα μακροχρόνιες και άμεσα βραχυχρόνιες» επισημαίνει η Ομοσπονδία
Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και τη συμμετοχή των φορέων της Κρήτης πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη με τους βουλευτές της Κρήτης με θέμα: «Η έλλειψη προσωπικού», την Παρασκευή 12 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Σκοπός της σύσκεψης αυτής είναι η άμεση ενημέρωση των βουλευτών της Κρήτης και η ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για το σοβαρό αυτό θέμα που απασχολεί όλους τους φορείς του οικονομικού κυκλώματος της Κρήτης, ώστε να επιτύχουμε από κοινού το βέλτιστο αποτέλεσμα με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις που τους καταθέσαμε, για τις δικές τους ενέργειες και την προώθησή τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία. Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης στις προτάσεις που έχει καταθέσει προς την κυβέρνηση ζητά γενναίες πολιτικές παρεμβάσεις που αφορούν τόσο σε μακροχρόνιες λύσεις, όπως αντιμετώπιση του προβλήματος της υπογεννητικότητας και τον επαναπατρισμό των εργαζομένων που εγκατέλειψαν τη χώρα την περίοδο της οικονομικής κρίσης όσο και σε βραχυπρόθεσμες, που θα αφορούν τους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία μπορούν να αποτελέσουν μοχλό επίλυσης του προβλήματος. Οι έμποροι για πολλοστή φορά επαναφέρουν το αίτημά τους για επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας, ενώ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στον κλάδο του τουρισμού επισημαίνοντας την ανάγκη να βρεθεί τρόπος για την δωδεκάμηνη απασχόληση των εργαζομένων στον τουρισμό.
Αναλυτικά στο κείμενο των προτάσεών της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης αναφέρει: «Όλοι οι φορείς του επιχειρείν της Κρήτης, με αγωνία και με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, συζητήσαμε, σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε, το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού.
Ένα θέμα που είκοσι χρόνια, το χτίσαμε εδώ στην Ελλάδα, με ευθύνη της οικογένειας, της κοινωνίας, του συνόλου του επιχειρείν και του πολιτικού συστήματος.
Τώρα το πρόβλημα έχει γίνει αφόρητο και σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Πρέπει να εφαρμοστούν, άμεσα και αποτελεσματικά, πολιτικές και αυτό αφορά την πολιτεία, πολιτικές στρατηγικού χαρακτήρα μακροχρόνιες και άμεσα βραχυχρόνιες.
Οι πολιτικές στρατηγικού χαρακτήρα, χρειάζονται γενναίες πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε να βελτιωθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας της χώρας και παράλληλα να βρεθούν τρόποι για τον επαναπατρισμό των δύο παραγωγικών γενιών που ξενιτεύτηκαν, την περίοδο της κρίσης 2012-2015.
Για τις βραχυχρόνιες πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση. Οι οικονομικοί μετανάστες πρέπει να γίνουν ο μοχλός της λύσης του προβλήματος. Στις δομές φιλοξενίας τους, το κράτος θα μπορούσε να διορίσει ειδικές επιτροπές που να τους ενημερώσουν και να συζητήσουν μαζί τους, ώστε εκείνοι που επιθυμούν να μείνουν στην χώρα μας ακόμα και με τις οικογένειές τους, με νομικές ρυθμίσεις, να διευκολύνουν τη διείσδυση τους στην αγορά και την διευκόλυνση για την ένταξή τους στην κοινωνία και στην βελτίωση των δυνατοτήτων τους.
Έτσι θα μπορούν να γίνουν ισότιμοι στην εργασία, με τους Έλληνες.
Αυτό μόνο το κράτος μπορεί να το κάνει και είναι αποκλειστικά δική του υποχρέωση.
Να σταματήσουν πια τα επιδόματα ανεργίας και να μπούμε στη διαδικασία επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας.
Το κράτος πρέπει να διαφοροποιήσει την εποχική ανεργία από την πραγματική ανεργία. Έτσι θα έχει την σωστή εικόνα της κατάστασης, ώστε να μπορεί να εφαρμόσει αποτελεσματικές πολιτικές.
Ειδικότερα ο κλάδος του τουρισμού δεν έχει καμία ελπίδα να αναπληρώσει τους εργαζόμενους που απομακρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εάν και εφόσον δεν βρεθεί λύση στην προσφορά 12μηνης απασχόλησης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και με σοβαρά κίνητρα από την πολιτεία για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.
Επίσης πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν επαγγελματικές σχολές, υψηλού επιπέδου, σ’ όλο το φάσμα των επαγγελμάτων, ώστε να δημιουργήσουμε σωστούς επαγγελματίες, που τους έχει τόσο πολύ ανάγκη η οικονομία. Και αυτοί που υπάρχουν να μπορούν να αναβαθμιστούν άμεσα. Η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις. Σε 15 χρόνια χάσαμε το 25% του ΑΕΠ. Η χώρα έχει το 50% του μέσου όρου της Ευρώπης, σε επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ«.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι βουλευτές Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Φραγκίσκος Παρασύρης, Ελένη Βατσινά και Κατερίνα Σπυριδάκη. Τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη εκπροσώπησε ο συνεργάτης του κ. Χαράλαμπος Φραγκιαδάκης και τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Μάξιμο Σενετάκη εκπροσώπησε ο συνεργάτης του κ. Γιώργος Καδιανάκης.
Επίσης χαιρετισμούς απέστειλαν ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, η βουλευτής Χανίων κ. Σέβη Βολουδάκη και ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Χάρης Μαμουλάκης.
Είχε προσκληθεί επίσης και συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Μιχαήλ Βάμβουκας εκπροσωπώντας και τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη. Ο αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων τόνισε: «Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού αναμφισβήτητα έχει μετατραπεί σε «ανοικτή πληγή» για το «επιχειρείν», το οποίο κάτω από δύσκολες -οικονομικά- συνθήκες καλείται να παραμείνει βιώσιμο και ανταγωνιστικό.
Η Περιφέρεια Κρήτης, που αφουγκράζεται την φωνή των εμπόρων και αναγνωρίζει την αγωνία τους για το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που σταδιακά γιγαντώνεται, παραμένει δίπλα σας, στο πλαίσιο όμως των δυνατοτήτων της.
Αρκεί να αναφέρω ότι με βάση το νομοθετικό πλαίσιο του 2014, για τον «Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης», κάθε δύο χρόνια εκδιδόταν Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία οριζόταν ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών, ανά Περιφέρεια και ειδικότητα απασχόλησης.
Οι ανάγκες για την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών καθορίζονταν, μεταξύ άλλων, με διαβούλευση μεταξύ των Περιφερειών και των εργοδοτών, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παράγοντες, όπως το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, την σκοπιμότητα της απασχόλησης, την προσφορά εργασίας από ημεδαπούς, ευρωπαίους πολίτες ή νομίμως διαμένοντες στην χώρα μας πολίτες τρίτων χωρών ανά ειδικότητα, καθώς και τα ποσοστά ανεργίας ανά τομέα απασχόλησης.
Σήμερα όμως που μιλάμε τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Με το νέο Κώδικα Μετανάστευσης, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει από τις 31 Μαρτίου 2024 η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του όγκου εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για εργασία έχει «φύγει» από τη δικαιοδοσία των περιφερειών και έχει μεταφερθεί απευθείας στο υπουργικό συμβούλιο.
Με πιο απλά λόγια, τώρα οι εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν προσωπικό με τη διαδικασία της μετάκλησης, θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, καταθέτοντας τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που καθορίζονται στην κείμενη -κατά περίπτωση- νομοθεσία.
Κατά συνέπεια, η Περιφέρεια δεν είχε ούτε με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και ούτε και με αυτό που ισχύει τώρα, αρμοδιότητα στη διαδικασία υλοποίησης των μετακλήσεων.
Παρόλα αυτά όμως τα τελευταία χρόνια και δη μετά την πανδημία ο περιφερειάρχης μας, κ. Σταύρος Αρναουτάκης είχε αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών μέσω συσκέψεων, διαβουλεύσεων, αλλά και σωρεία εγγράφων προς το υπουργείο Εργασίας για την επίλυση του προβλήματος.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο ο κ. Αρναούτακης, όσο και εγώ ως θεματικός αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, αλλά και πολλοί άλλοι συνάδελφοι στις επαφές μας με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης προτάσσουμε το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού αξιώνοντας άμεσα λύσεις πριν η κατάσταση καταστεί μη αναστρέψιμη».
Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των παρακάτω φορέων:
Επιμελητήρια Κρήτης, Οικονομικό Επιμελητήριο Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Ηρακλείου, Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών γραφείων Κρήτης, Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου, Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου και Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.