28 °C Rethymno, GR
30/06/2022

Θερμή υποδοχή των Πρινιανών Μυλοποτάμου στον νέο Επίσκοπο

Είναι αρκετές οι ενορίες που έχει επισκεφθεί ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. κ. Πρόδρομος, στο μικρό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του. Πάντα όμως σε χρόνο που του επέτρεπε να συνεχίσει και τις άλλες του δραστηριότητες.

Στην Αρχαία Ελεύθερνα πάντως είχε την ευκαιρία, το περασμένο Σάββατο, να πάρει χρόνο από το βαρύ πρόγραμμα των υποχρεώσεών του και να περιδιαβεί το γραφικό χωριό των ηρώων και των μεγάλων προσωπικοτήτων.

Αφορμή κυρίως της επίσκεψης του Σεβασμιοτάτου στον γραφικό Πρινέ Μυλοποτάμου, ήταν το ενδιαφέρον για την πορεία των εργασιών στον ιστορικό δίκλιτο ναό του νεκροταφείου που είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και στον Άγιο Ιωάννη των Πρόδρομο, που έχουν διακοπεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο ναός, ο μοναδικός που διαθέτει ακόμα και το παραδοσιακό καθελέτο, είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες από τη φθορά του χρόνου μέχρι που οι φιλοπρόοδοι παράγοντες του χωριού ανέλαβαν πρωτοβουλία στην οποία ανταποκρίθηκαν τόσο ο νυν Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος που ήταν τότε προκαθήμενος της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων όσο και η Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Η διακοπή των εργασιών έχει προβληματίσει τους κατοίκους που έχουν πλέον εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μια παρέμβαση του νέου μας Επισκόπου για την επανεξέταση του προβλήματος και τη συνέχιση των εργασιών.

Ο Σεβασμιότατος έφθασε την καθορισμένη ώρα στη χωριό όπου τον υποδέχτηκαν με θέρμη οι κάτοικοι και με τις καθιερωμένες χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, έχοντας επικεφαλής τον δραστήριο πρόεδρο του τοπικού κ. Κωνσταντίνο Παρασύρη και άλλους παράγοντες.

Αμέσως κατευθύνθηκε στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλιού όπου προσκύνησε και τα λείψανα των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων και ακολούθως συνοδευόμενος από τον ιερομόναχο π. Παρθένιο Τσιλιμπώκο της αδελφότητας της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, στάθηκε στην προτομή του μακαριστού προκαθημένου της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων Αθανασίου Αποστολάκη και ανέπεμψε δέηση.

Στη συνέχεια προχώρησε μέχρι τον ιερό ναό του κοιμητηρίου του χωριού, που έδωσε την αφορμή της επίσκεψής του.

Εκεί άκουσε με προσοχή τον π. Παρθένιο που είχε αναλάβει να τον ξεναγήσει και όταν τέλειωσε η ξενάγηση υποσχέθηκε να υποστηρίξει το αίτημα των κατοίκων για τη συνέχιση των εργασιών.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής όλων των κεκοιμημένων, επέστρεψε στην πλατεία του χωριού κάνοντας μια ακόμα στάση στην προτομή του ήρωα Κωνσταντίνου Γερακάρη που δεσπόζει απέναντι από το σπίτι του και τέλεσε ένα ακόμα τρισάγιο.

Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε και στο μνημείο των πεσόντων της Αρχαίας Ελεύθερνας.

Έπειτα ο Σεβασμιότατος κ. κ. Πρόδρομος επισκέφθηκε μερικά από τα καταστήματα επαινώντας τους καταστηματάρχες για τη στάση τους να φυλάνε Θερμοπύλες για να μην ερημώσει εντελώς η ύπαιθρος του νομού.

Ο επίλογος της επίσκεψής του Σεβασμιοτάτου στο ειδυλλιακό χωριό γράφτηκε στο ιστορικό καφενείο και νυν «ναό υψηλής γαστριμαργικής απόλαυσης» όπως έχει χαρακτηριστεί η ταβέρνα «Φιλιώ», όπου και δέχτηκε την παραδοσιακή φιλοξενία των κατοίκων.

Εκεί η κυρία Μαρία Αποστολάκη γενική γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Ελεύθερνας καλωσόρισε τον Επίσκοπο προσφέροντάς του μια εικόνα του Προφήτη Ηλιού που είναι ο προστάτης του χωριού.

Στη συνέχεια ο εκλεκτός καθηγητής και μέλος του Ενοριακού Συμβουλίου κ. Μιχάλης Ζαχαράκης πρόσφερε στον Σεβασμιότατο ένα καλάθι με παραδοσιακά προϊόντα προσθέτοντας στο καλωσόρισμά του και δυο μαντινάδες που είχε στείλει ως χαιρετισμό ο πρόεδρος των Πρινιανών της Αθήνας κ. Σπύρος Ζαχαράκης που είναι οι εξής.

Ο Ευγένιος χριστιανικά όργωσε αυτό τον τόπο

κι εκαμενε τον καλουργιά και κτήμα των ανθρωπω

Με του Θεού τη δύναμη σας το ευχόμαστε όλοι

εσείς να τον κάμετε ποτιστικό περβόλι.

Ήταν μια ανάσα ψυχής για το χωριό η επίσκεψη αυτή του Σεβασμιοτάτου κ. κ. Προδρόμου, που εκτός των άλλων αναζωπύρωσε την ελπίδα ότι θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ιστορικός ναός του κοιμητηρίου με την έναρξη των εργασιών συντήρησης, που είναι εντελώς αναγκαίες για να μην καταρρεύσει τελικά. Αμείλικτος ο χρόνος αφήνει έντονα τα ίχνη της φθοράς στο ιστορικό κτίσμα και ο κίνδυνος που το απειλεί γίνεται πλέον ορατός.