Σε όλο τον κόσμο είναι γνωστό το ασβέστιο, ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά μεταλλικά ιχνοστοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Συμβάλλει στη δόμηση του σκελετού κάθε οργανισμού, στη σκλήρυνσή του για να αντέχει το βάρος του σώματος και στην κατασκευή των δοντιών του. Γι’ αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στην διατροφή του ανθρώπου από τη νηπιακή του ηλικία του. Επίσης, συμβάλλει σε πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως τη μεταφορά των νευρικών μηνυμάτων, τη λειτουργία της καρδιάς, τη σύσπαση και χαλάρωση των μυών, στην πήξη του αίματος και λειτουργία διαφόρων ενζύμων του μεταβολισμού.
Βλέπουμε λοιπόν πόσο η φύση έχει προνοήσει για κάθε οργανισμό στον κόσμο που ζούμε, ώστε να μπορεί να αναπτύσσεται, να συντηρείται, εφοδιάζοντας τον ό,τι χρειάζεται σε διατροφικά δεδομένα, αρκεί να τα επιζητεί και να τα χρησιμοποιεί.
Για τον άνθρωπο ανάλογα με την ηλικία του, απαιτούνται για μεσήλικες 800-1000mg ασβεστίου σε ημερήσια βάση, για νεαρά άτομα 1000-1200mg σε ημερήσια βάση.
Στον οργανισμό μας, υφίσταται μηχανισμός, ώστε όταν μειώνονται τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, η βιταμίνη D βοηθά την αύξηση της απορρόφησης του από τα οστά και τα νεφρά, αποκαθιστώντας τα επίπεδα του στο αίμα. Αντίθετα όταν το ασβέστιο αυξάνει στο αίμα, υπάρχει μηχανισμός μεταφοράς του στα οστά, ισορροπώντας το ασβέστιο στο αίμα .
Ανεπαρκής πρόσληψη
Μέχρι την ηλικία των 25 ετών ο ανθρώπινος οργανισμός οικοδομεί τον σκελετό του και ως εκ τούτου έχει ανάγκη για επαρκή πρόσληψη ασβεστίου.
Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από επάρκεια ασβεστίου, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το αναγκαίο ασβέστιο απορροφάται από τα οστά και προκαλείται οστεοπόρωση. Τα αίτια της οστεοπόρωσης μεταξύ άλλων είναι και ορμονικοί παράγοντες (κυρίως μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες), η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα. Πλήττει δε μία στις τρεις γυναίκες και έναν στους δώδεκα άντρες.
Παράγοντες που βοηθούν την απορρόφηση του ασβεστίου
Ο σπουδαιότερος παράγοντας που βοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου είναι η βιταμίνη D, που η κύρια πηγή της είναι μέσω του φωτός του ήλιου. Οι καθημερινές υπαίθριες δραστηριότητες βοηθούν την παραγωγή της βιταμίνης D, αρκεί να έχουμε την κατάλληλη ένδυση και στάση απέναντι στον ήλιο. Στις Μεσογειακές χώρες όπου το ηλιακό φως είναι άπλετο, οι άνθρωποι έχουν λιγότερα προβλήματα με τα οστά τους π.χ. οστεοπόρωση, άλλες οργανικές ανωμαλίες.
Οι τροφές είναι επαρκείς σε βιταμίνη D;
Οι τροφές που περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D, είναι τα λιπαρά ψάρια όπως (Σολωμός, σαρδέλα, τόνος, ξιφίας, ρέγκα, σκουμπρί), συκώτι αυγό, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα.
Έχει διαπιστωθεί ότι τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο όπως τα θαλασσινά, το μαγγάνιο, το βόριο, πιθανόν να συμβάλλουν στην επιτυχή απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι τροφές δεν περιέχουν ικανές ποσότητες βιταμίνης D, επομένως δεν συμβάλλουν σημαντικά στην απορρόφηση ασβεστίου.
Τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση ασβεστίου
– Οι τροφές σπανάκι, παντζάρι, σοκολάτα, μαϊντανός, ξηροί καρποί, γλυκιά πατάτα, ξερά φασόλια, επειδή περιέχουν οξαλικό οξύ, αναστέλλουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας .
– Το πίτουρο σίτου ή ξερά φασόλια, κουάκερ, μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου, λόγω του συγκεντρωμένου φυτικού οξέος.
Τα ροφήματα καφές, σοκολάτα, αναψυκτικά τύπου κόλα, σοκολατούχο γάλα, λόγω της περιεχόμενης καφεΐνης, αυξάνει την περιεκτικότητα των ούρων σε ασβέστιο. Επομένως απαιτείται κάποιο μέτρο στην κατανάλωση τους.
Ασβέστιο και σωματικό βάρος
Πανεπιστημιακές έρευνες σχετικά με τη σχέση κατανάλωσης γάλακτος και απώλειας βάρους, απέδειξαν ότι άτομα που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος είχαν μικρότερο σωματικό βάρος ή είχαν μικρότερη αύξηση βάρους, συγκριτικά με άτομα που κατανάλωναν λιγότερο γάλα.
Μάλιστα η καθημερινή κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, σχετίζεται με μειωμένη εμφάνιση υπέρτασης και παχυσαρκίας Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι πρέπει καθημερινά να καταναλώνουμε νωπό γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα, σε συνδυασμό με άσκηση σε άπλετο ηλιακό φως, για καλύτερη ανάπτυξη και υγεία.