9 °C Rethymno, GR
31/01/2023

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΥΑ

Το ενεργειακό κόστος απειλεί τη βιωσιμότητα των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης

- Γ. Μαρινάκης: «Η τιμολόγηση των ΔΕΥΑ είναι άδικη από το βάθος του χρόνου. Ας φτιάξουν για την αυτοδιοίκηση ένα κοινωνικό τιμολόγιο»

Η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευση της χώρας που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας.

Το ζήτημα αυτό αναδείχτηκε χθες στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα γραφεία της ΚΕΔΕ, από τον πρόεδρο της Ένωσης ΔΕΥΑ (ΕΔΕΥΑ) και δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη και τον αντιπρόεδρο της ΕΔΕΥΑ, δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη. Ειδικότερα, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι οι αυξήσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 εκτοξεύτηκαν στο 239% για τη χαμηλότερη τάση και στο 406% στη μέση τάση. Το επιπλέον ενεργειακό κόστος και με ισχύ της ρήτρας αναπροσαρμογής ήταν 120 εκατ. ευρώ. Μετά την υποτιθέμενη κατάργησή της από τον Αύγουστο του 2022 και την ενσωμάτωση της στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας – το πρόσθετο κόστος για το σύνολο των ΔΕΥΑ είναι τουλάχιστον οκτώ εκατ. ευρώ το μήνα. Ενώ οι μέχρι τώρα επιδοτήσεις των ΔΕΥΑ, ύψους 25 εκ. ευρώ, είναι ανεπαρκέστατες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πολιτεία όχι μόνο μας αγνοεί αλλά απουσιάζει και από τον διάλογο», είπε και πρόσθεσε ότι: «Η τιμολόγηση των ΔΕΥΑ είναι άδικη από το βάθος του χρόνου», ενώ επισήμανε και τη διαφορετική στάση που τηρούν στο θέμα τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας είπε ότι θα δοθούν 20+20 εκατ. ευρώ, ενώ η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη είναι να αυξήσουν τα τιμολόγια.

«Όμως οι ΔΕΥΑ, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, εξυπηρετούν δημόσιο συμφέρον, δεν είναι εταιρείες, είναι δήμοι και ζητάμε τη βοήθεια που δικαιούμαστε».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, κ. Γιώργος Μαρινάκης, επισήμανε: «Περνάμε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Το ενεργειακό κόστος είναι πέρα από κάθε αντοχή και η βοήθεια από το κράτος ελάχιστη. Πέραν από το βραχυπρόθεσμο μέρος της επιδότησης που είχαμε ήδη προτείνει από την πρώτη στιγμή της κρίσης, πολύ σημαντικό είναι να βρεθεί ο χώρος ώστε να αποκτήσουν οι ΔΕΥΑ ενεργειακή αυτονομία. Θέλουμε βοήθεια σε κάτι που δεν προκαλέσαμε εμείς. Ξέρουμε ότι το δημόσιο πιέζεται, αλλά ας φτιάξουν για την αυτοδιοίκηση, ένα κοινωνικό τιμολόγιο. Το ενεργειακό κόστος έχει φτάσει στα ύψη».

Ενδεικτικό παράδειγμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους είναι αυτός της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου όπως είπε ο δήμαρχος επισημαίνοντας πως: «Όσον αφορά στη ΔΕΥΑ Ρεθύμνου, τον Οκτώβριο του 2020, το κόστος ανερχόταν στα 250.000 ευρώ, τον ίδιο μήνα του 2021, τα 344.000 ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 έφτασε το… 1.036.000 ευρώ! Το κράτος επιτέλους θα πρέπει να αγκαλιάσει την αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να ξέρουν ότι, δεν είμαστε δεδομένες Ιφιγένειες. Μπορεί να γίνουμε και Κλυταιμνήστρες… Δεν κάνουμε αντιπολίτευση. Καταγράφουμε ό,τι συμβαίνει».

Παράλληλα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της υποστελέχωσης τονίζοντας πως: «Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι το ότι φεύγουν τα αξιόλογα στελέχη μας σιγά-σιγά, λόγω συνταξιοδότησης, χωρίς να μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους και την αγάπη τους για το αντικείμενο σε νέα στελέχη, καθώς δεν αντικαθίστανται, αφού εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, κ. Απόστολος Καλογιάννης, τόνισε: «Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα βιωσιμότητας λόγω του μεγάλου ενεργειακού κόστους, το οποίο στις συνθήκες που επικρατούν δεν μπορεί να μετακυλήσει στους πολίτες. Η πολιτική της κυβέρνησης για τις ΔΕΥΑ πρέπει να αποσαφηνιστεί και να γίνει γνωστή η δουλειά που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια οι ΔΕΥΑ και οι δημοτικές επιχειρήσεις και να σταματήσουν να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για ιδιωτικοποιήσεις, επειδή τρία τινά μπορεί να συμβαίνουν. Πρώτον, να μην μας στηρίζουν όσο πρέπει, επειδή δεν γνωρίζουν καλά το τι προσφέρουμε, δεύτερον στα πλαίσια ενός συγκεντρωτικού κράτους να θέλουν τον απόλυτο έλεγχο και τρίτον, να υπάρχουν σκέψεις για ιδιωτικοποιήσεις», ανέφερε ο κ. Καλογιάννης, προσθέτοντας στη συνέχεια:

«Όταν ζητήσαμε βοήθεια από το υπουργείο Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Σκυλακάκης μας είπε: «Αυξήστε την τιμή του νερού»! Τι έχει τελικά στο μυαλό της η κυβέρνηση; Όχι δεν θα το κάνουμε. Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Είναι ανάγκη να αυξηθεί η επιδότηση στη μεγαβατώρα. Έφτασε τα 130 ευρώ αλλά το ποσό αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να ανέβει στα 250 ευρώ».

 

Σήμερα η Γ.Σ της ΕΔΕΥΑ

Εν τω μεταξύ σήμερα στις 9.30, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (Ξενοδοχείο «Τιτάνια») η 32η τακτική γενική συνέλευση των μελών της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν κυρίως τη γενική συνέλευση είναι: Το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. και η υποστελέχωση των επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κ. Μαρινάκης θα αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στις πρωτοβουλίες και το διεκδικητικό πλαίσιο της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να γίνει διαχειρίσιμο το ενεργειακό κόστος, καθώς και στον ενεργειακό σχεδιασμό των Δ.Ε.Υ.Α. για την «πράσινη» μετάβαση που όμως απαιτεί χρόνο, «χώρο» στο κορεσμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάλογη χρηματοδότηση. Ο αντιπρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κ. Απόστολος Καλογιάννης θα αναφερθεί στις προοπτικές και το μέλλον των Δ.Ε.Υ.Α. δίνοντας έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Στη Γ.Σ. θα απευθύνουν χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης και ο γενικός γραμματέας Φυσικού περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Π. Βαρελίδης. Διαδικτυακό χαιρετισμό θα απευθύνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκης. Επίσης, θα παραστούν και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο κ. Δ. Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εκπρόσωποι των κομμάτων της βουλής και η ηγεσία των Οργανισμών Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Ε.ΥΔ.ΑΠ. και Ε.Υ.Α.Θ.).