Η ιστορία των Εβραίων είναι παλιά και συνδέεται άμεσα με τον Ιουδαϊσμό και το Χριστιανισμό. Οι οργανωμένες εβραϊκές κοινότητες στην Ελλάδα έχουν ιστορία δύο και πλέον χιλιετιών. Η παλαιότερη και πλέον χαρακτηριστική ομάδα, που κατοίκησε στη χώρα, ήταν είναι οι ονομαζόμενοι Ρωμανιώτες. Ήταν κοινότητα Εβραίων, που ζούσε στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου κυριαρχούσε προϊστορικά ο Μινωικός πολιτισμός. Στην προσπάθειά τους να καταδείξουν συγγένεια με τους Μινωίτες, υιοθέτησαν την Ελληνική γλώσσα στην καθημερινή τους ζωή και διαμόρφωσαν μια διακριτή παράδοση. Τον 15ο αιώνα οι Εβραίοι κατέφυγαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία, καθώς οι μουσουλμάνοι εκείνη την εποχή, ήταν πιο ανεκτικοί απέναντί τους από ό,τι οι δυτικοί.
Το κράτος του Ισραήλ ιδρύθηκε το 1948 στην ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα έχει πληθυσμό 9.97 εκατ. κατοίκους και έκταση 20.770 km2. Αντίθετα το Ελληνικό κράτος εκτιμάται ότι το 2023 είχε πληθυσμό 10,36 εκατ. κατοίκους και έκταση 131.957 km² (Εικ. 1).
Με την αυξητική τάση που παρατηρείται στο Ισραήλ, σύντομα θα μας ξεπεράσει και πληθυσμιακά, παρά τις εχθροπραξίες και την εμπόλεμη κατάσταση, που διάγει και τη βαρβαρότητα, που επιδεικνύει επί μακρόν.
Παρόλα αυτά στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων, υπάρχουν εννέα Πανεπιστήμια, που όλα σχεδόν κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως. Από αυτά, τα Πανεπιστήμια της Ιερουσαλήμ, του Τελ Αβίβ, της Ben Gurion της Negev, της Haifa και το Weizmann Institute of Science, περιλαμβάνονται στα 100 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου, κυρίως σε ότι αφορά την πληροφορική και τους υπολογιστές (Αγγελάκης και Oron, 2022).
Επίσης, στο Ισραήλ οι φοιτητές απολαμβάνουν προνομίων ανάλογα με τις επιδόσεις τους, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους, χρώματος ή φύλου, ενώ η «αριστεία επιβραβεύεται». Αντίθετα, στην Ελλάδα υπάρχουν συνολικά τριάντα δημόσια Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, που όλα σχεδόν κατατάσσονται κάτω από τα 500 πρώτα παγκοσμίως, ενώ η «αριστεία θεωρείται άχρηστη». Πολλοί πολιτικοί, κατά καιρούς, οραματίζονται την θέσπιση «της αξιολόγησης», αλλά δυστυχώς παραμένει μόνο στα λόγια (άγραφο χαρτί).
Είχα την τύχη να επισκέπτομαι, μετά το 1970 για περισσότερα 40 χρόνια, το Κράτος του Ισραήλ συχνά, όπου και γνώρισα και συνεργάστηκα με αρκετούς συνάδελφους μου, όπως τούς Gadaliah Shelef και Avner Adin από την Haifa, τον Mordechai Magaritz από το Weizmann και τους Αrie S. Issar, Leonid Gillerman και Gideon Oron, από το Ben Gurion. Όλοι έχουν επισκεφθεί την χώρα μας και ιδιαίτερα την Κρήτη. Δυστυχώς όλοι σχεδόν έχουν αποχωρήσει από την ενεργή επιστημονική ζωή. Εξακολουθώ να συνεργάζομαι μόνο με τον Ομότιμο καθηγητή Gideon Oron. Ενθυμούμαι τις επισκέψεις μου, ιδιαίτερα στο Ben Gurion (Εικ. 2) και κυρίως στο εργαστήριο τεχνολογιών αντίστροφης ώσμωσης και είχα θαυμάσει την πρωτοπορία τους, την αγαστή συνεργασία τους με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, όπου από το 1950 είχα αρχίσει να μελετούν, για πρώτη φορά την αφαλάτωση του θαλάσσιου νερού χρησιμοποιώντας ημιπερατές μεμβράνες. Ημιπερατή είναι η μεμβράνη που επιτρέπει να περνούν από μέσα από τους πόρους της τα μόρια του διαλύτη, αλλά δεν επιτρέπει να περνούν τα μόρια της διαλυμένης σε αυτόν ουσίας (όπως τα στερεά άλατα). Υπάρχουν και φυσικές ημιπερατές μεμβράνες (π.x. κυτταρικές μεμβράνες) και συνθετικές (π.x. το σελοφάν).
Το Ισραήλ εξακολουθεί να πρωτοπορεί παγκοσμίως στην τεχνολογία ανάπτυξης και χρήσης μη συμβατικών υδατικών πόρων. Σήμερα παράγονται πάνω από 3,50 εκατ. m³/ημέρα αφαλατωμένου νερού και επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί περίπου το 90 % των παραγόμενων εκροών επεξεργασμένων αστικών υγρών αποβλήτων, κυρίως για άρδευση. Και το σημαντικότερο είναι ότι προγραμματίζει για ακόμα ένα πρότυπο παγκόσμιο τεχνολογικό άλμα: Να γίνει, από το 2030 και εξής, η πρώτη χώρα στον κόσμο στην οποία το 100% του καταναλούμενου νερού για την ύδρευση και τη βιομηχανία θα είναι αφαλατωμένο και σχεδόν το 100% των εκροών αστικών υγρών αποβλήτων της χώρας θα επαναχρησιμοποιείται μετά από επεξεργασία τους κυρίως για γεωργικούς σκοπούς.
Βιβλιογραφία
Αγγελάκης, Α. Ν. και Oron, G. (2022). Το Κράτος του Ισραήλ: Παράδειγμα προς μίμηση. ΠΑΤΡΙΣ 28/03/2022, https://www.patris.gr/ 2022/03/28/to-kratos-toy-israil-paradeigma-pros-mimisi/