Η επάνοδος στο πολιτικό προσκήνιο της υπόθεσης των Τεμπών έχει τούτη τη φορά στο επίκεντρο τον Κώστα Καραμανλή. Η δικογραφία που διαβίβασε στη Βουλή η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη περιέχει πλέον καταθέσεις οι οποίες εμπλέκουν ευθέως τόσο τον Κώστα Καραμανλή όσο και τον Χρήστο Σπίρτζη, τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών δηλαδή από το 2016 έως το 2023. Η Βουλή θα πρέπει να διερευνήσει πιθανές ευθύνες για ελλιπή εποπτεία της ΡΑΣ και του ΟΣΕ αναφορικά με την ασφαλή λειτουργία των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.
Για τον κ. Σπίρτζη εντούτοις, παρότι ο ίδιος επιμένει ότι θέλει να ελεγχθεί, το διάστημα παραγραφής του όποιου αδικήματος έχει παρέλθει και δεν μπορεί πλέον να ελεγχθεί. Άρα στο κάδρο μένει ο κ. Καραμανλής,
Η «ασυλία» που παρείχε η κυβέρνηση στον πρώην υπουργό, τόσο με την επιλογή να είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές του 2023, όσο και με την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ερευνηθεί από την ελληνική δικαιοσύνη το πόρισμα της ευρωπαίας εισαγγελέως, αλλά κυρίως με εκείνη την εξοργιστική εξεταστική επιτροπή που ακόμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «όχι την καλύτερη στιγμή της βουλής» αποτελεί ένα από τα μεγάλα λάθη της στη διαχείριση των Τεμπών. Το παραδέχονται εμμέσως πλην σαφώς σχεδόν όλοι οι κυβερνητικοί βουλευτές.
Πλέον, με τις νέες καταθέσεις και με την υπόθεση στο κοινοβούλιο, αυτό είναι ένα λάθος που ο Μητσοτάκης μπορεί να διορθώσει.
Έχοντας μάλιστα ως μπούσουλα την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στους φυσικούς δικαστές και την ντρίπλα με την οποία η κυβέρνηση παρέκαμψε την προανακριτική επιτροπή και την επικοινωνιακή φθορά, το πιθανότερο είναι πώς και τώρα θα συμβεί το ίδιο. Ο κ. Καραμανλής θα παραπεμφθεί, με τον μικρότερο δυνατό ντόρο και η κυβέρνηση θα έχει να λέει ότι δεν καλύπτει κανέναν.
Κάποιοι θα πουν too litle, too late. Πολύ λίγο, πολύ αργά. Μπορεί να είναι και έτσι. Αλλά εφόσον το πάνδημο αίτημα της παραπομπής στη δικαιοσύνη του Κώστα Καραμανλή ικανοποιηθεί, οι επικοινωνιακές και πολιτικές ντρίμπλες – όσο σημαντικές και αν είναι αν μιλάμε για παραβίαση του συντάγματος, πάντως – περνούν σε δεύτερη μοίρα.
Βέβαια μένει να απαντηθεί ένα κρίσιμο ερώτημα που και πάλι μπορεί να γείρει την πλάστιγγα των εντυπώσεων: Εντάξει, ο Καραμανλής θα παραπεμφθεί. Αλλά θα παραπεμφθεί για κακούργημα ή για πλημμέλημα;
Ιδού ο νέος κυβερνητικός πονοκέφαλος.