Διέγραψε μια λαμπρή πορεία στον χώρο της παράδοσης και της λαογραφικής έρευνας, τίμησε μέσα από το Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών τον τόπο του κι όμως παρέμενε μέχρι πρότινος άγνωστος.
Μέχρι που το Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου που ξέρει να αναδεικνύει μορφές και δράσεις τον έφερε στο προσκήνιο.
Και στο πλαίσιο μιας σεμνής τελετής που έγινε το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσά του, τίμησε τον ιεροφάντη της λαογραφίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα και τον δήμο Ρεθύμνου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο π. Βασίλειος Παπαδάκης ως εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. κ. Προδρόμου, ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος επί των οικονομικών κ. Στέλιος Σπανουδάκης, ο πρόεδρος των Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» κ. Γεώργιος Βλατάκης, οι κυρίες πρόεδροι των Λυκείων Ελληνίδων Ηρακλείου και Χανίων και αρκετός κόσμος.
Μετά τη ζεστή προσλαλιά της προέδρου του Λυκείου κυρίας Φερενίκης Βαλαρή η κυρία Αναστασία Δρανδάκη, πρόεδρος του συλλόγου συμβολαιογράφων Κρήτης αναφέρθηκε με συγκίνηση στην οικογένεια των Δρανδάκηδων και ιδιαίτερα στον Λευτέρη που της ενέπνευσε και την αγάπη για τον παραδοσιακό χορό.
Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση και ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης.
Για το πολύχρονο και πολύτιμο για τον τόπο μας έργο του, μίλησε γοητεύοντας το ακροατήριο, η αντιπρόεδρος και Έφορος Παραρτημάτων του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών κ. Μαρία Παπαμάρκου.
Μετά το χαιρετισμό του δημάρχου κ. Γιώργου Μαρινάκη ακολούθησε η βράβευση του κ. Λευτέρη Δρανδάκι πρώτα από τον δήμο Ρεθύμνου και κατόπιν από το Λύκειο Ελληνίδων
Η κυρία Βαλαρή εκτός από την τιμητική πλακέτα προσέφερε στον κ. Δρανδάκι ένα DVD με το έργο «Το Αρκάδι των αγγέλων» και το βιβλίο του Θεμιστοκλή Βαλαρή «Μια πόλη αναμνήσεις».
Στη συνέχεια ο κ. Λευτέρης Δρανδάκις αρκετά συγκινημένος από τη μέχρι τότε διαδικασία, αφού ευχαρίστησε αναφέρθηκε σε μνήμες του από την πολύχρονη πορεία του στον χώρο της παράδοσης με παράλληλη προβολή φωτογραφικού υλικού και μικρής διάρκειας ταινίες από το ερευνητικό του έργο σε διάφορες περιοχής της Ελλάδος
Η εκδήλωση έκλεισε με δυο παραδοσιακούς χορούς από μέλη του χορευτικού τμήματος του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου κι ένα κέρασμα που συνηθίζει πάντα το ιστορικό μας σωματείο για τους καλεσμένους του.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου για την εκδήλωση αυτή που εκπλήρωσε ένα χρέος του τόπου μας σε μια μεγάλη μορφή της παράδοσης, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Λυκείου της Αθήνας που από σεμνότητα ποτέ δεν ανέδειξε ο ίδιος το έργο του. Κι ας είναι τόσο πολυσήμαντο.
Ποιος είναι ο τιμώμενος
O Λευτέρης Δρανδάκις, ερευνητής και χορογράφος του Ελληνικού Δημοτικού Χορού, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Pέθυμνο της Kρήτης όπου και τελείωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Tο 1950 μετέβη στην Aθήνα να σπουδάσει οικονομικά στην τότε Aνωτάτη Σχολή Oικονομικών και Eμπορικών Eπιστημών. Tο 1958 παρακολούθησε μαθήματα των ελληνικών χορών του Λυκείου των Eλληνίδων και το 1960 γίνεται τακτικό στέλεχος της Xορευτικής του Ομάδας. Το 1966 αναλαμβάνει τα μαθήματα των ελληνικών χορών του Kεντρικού ΛτΕ και παράλληλα την καλλιτεχνική διεύθυνση της Xορευτικής του Oμάδας, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Aπό τότε διδάσκει, χορογραφεί και σκηνοθετεί τη Xορευτική Oμάδα του Λυκείου των Eλληνίδων, η οποία υπό την καλλιτεχνική του διεύθυνση γίνεται το μεγαλύτερο χορευτικό συγκρότημα δημοτικών χορών της Eλλάδας, ενώ, με την πάροδο του χρόνου συγκροτείται σε ομάδα τέχνης και αποσπά μεγάλες διακρίσεις σε φολκλορικούς διαγωνισμούς.
Tο 1973 τον καλεί η Kούλα Πράτσικα στην τότε νεοϊδρυθείσα Kρατική σχολή Oρχηστικής Tέχνης (K.Σ.O.T.) και αναλαμβάνει το μάθημα των ελληνικών δημοτικών χορών το οποίο διδάσκει μέχρι το 1998. Παράλληλα διδάσκει σε πολλές επαγγελματικές σχολές έντεχνου χορού της Aθήνας (Σχολή Λεωνίδα Ντεπιάν, σχολή Νίκης Κονταξάκη, σχολή Άννας Πέτροβα, σχολή Δέσποινας Γρηγοριάδου), ενώ διαρκώς ταξιδεύει στην ελληνική ύπαιθρο συνεχίζοντας τις ερευνητικές του προσπάθειες και τις χορευτικές του καταγραφές. O Λ. Δρανδάκις χορογραφεί και σκηνοθετεί μεγάλες χορευτικές παραστάσεις του Λυκείου των Eλληνίδων στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Aθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Mπαχ του Λονδίνου, στη Bερόνα, στο Bέλγιο, στη Γαλλία, στο Mεξικό, στον Kαναδά, στις H.Π.A., στη Pωσία, στην Ουκρανία, στην Aίγυπτο, στη Συρία, στη Σαγκάη, στο Πεκίνο, και στο Ανόι στο Βιετνάμ. Είναι ο πρώτος που εισάγει συγκεκριμένη θεματολογία στις παραστάσεις που σκηνοθετεί. Με τις θεματολογίες αυτές δίδεται μία εντελώς άλλη διάσταση στις θεατρικές παραστάσεις με αντικείμενο τον ελληνικό δημοτικό χορό. Το 2004 διετέλεσε υπεύθυνος των ελληνικών δημοτικών χορών στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Λευτέρη Δρανδάκι είναι η επιμέλεια μιας σειράς δίσκων που εκδίδει το Λύκειον των Eλληνίδων, όπου ηχογραφούνται χοροί και τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Παράλληλα έχει πλούσια αρθογραφία, πάντα με λαογραφική θεματολογία, ενώ το 1993 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο αυτοσχεδιασμός στον ελληνικό δημοτικό χορό». Το 2015 και το 2018 αντίστοιχα εκδόθηκαν δύο Λαογραφικά Τετράδια με τίτλους «Ο Τρανός Χορός στη Βλάστη Κοζάνης» και «Ο Καλόγερος. Ένα πολυσήμαντο θρακικό έθιμο».