«Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι το οργανικό απόρριμμα είναι πολύ ακριβό» τόνισε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης
Με το νέο έτος θα ξεκινήσει η καταβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων από τους δήμους. Το τέλος που (επανα)θεσπίστηκε κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία, δεν έχει εισπραχθεί ακόμα από την πλειοψηφία των δήμων, παρόλο που η εφαρμογή του εκκίνησε το 2022. Έτσι, οι δήμοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται με οφειλές δύο ετών από το τέλος ταφής, οι οποίες φτάνουν αθροιστικά περίπου τα 93 εκατομμύρια ευρώ. Με τροπολογία που ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τονίζει ότι τα χρήματα θα αναζητηθούν και θα καταβληθούν για τα έτη 2022 και το πρώτο εξάμηνο του 2023 από το υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Ωστόσο τα χρήματα αυτά δε χαρίζονται στους δήμους, αλλά θα παρακρατηθούν εντός του 2024 αυτόματα από τους πόρους, που έχουν προβλεφθεί γι’ αυτούς (ΚΑΠ).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς στον δήμο Ρέθυμνου, όπως ανάφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, ετησίως ο όγκος των απορριμμάτων είναι περίπου 36.000 τόνους, το οποίο πολλαπλασιάζεται επί 20 ευρώ, που είναι το τέλος που σημαίνει ότι για το 2022 το τέλος ταφής απορριμμάτων για τον δήμο Ρεθύμνου είναι 720.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν έχει καταβληθεί στον ΕΣΔΑΚ παρότι είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του έτους. Επομένως από την ΚΑΠ του 2024 ο δήμος δε θα λάβει το παραπάνω ποσό προκειμένου να εξοφληθεί το χρέος.
«Για το 2023 το τέλος ταφής θα υπολογιστεί με 36.000 τόνους απορριμμάτων επί 25 ευρώ. Και αυτό γιατί κάθε χρόνο θα αυξάνεται κατά 5 ευρώ, μέχρι να φτάσει τα 45 ευρώ. Μέσω της ΚΑΠ ουσιαστικά δεν επιβαρύνεται ο δημότης, αλλά ο δήμος που θα στερηθεί την επιχορήγηση. Τα άλλα που είναι από τα ανταποδοτικά τα επιβαρύνεται ο δημότης» ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για αύξηση των ανταποδοτικών τελών το 2024. «Στα δημοτικά τέλη δεν θα γίνει αύξηση, καθώς πέρυσι κάναμε μια αύξηση μεγάλη και έχουμε ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό. Φέτος δεν θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά, για την επόμενη χρονιά όμως όλα είναι ανοιχτά» είπε.
Το τέλος ταφής έχει στόχο, έχει τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή, καθώς η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην ανακύκλωση και υπολογίζεται ότι ποσοστό περίπου 80% των αποβλήτων εξακολουθεί να θάβεται.
Το τέλος ταφής υπολογίζεται ως εξής:
- 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων από 1/1/2022 και
- αυξάνεται ετησίως κατά 5 ευρώ ανά τόνο και έως την τιμή των 35 ευρώ ανά τόνο έως το 2025.
- Από την 1η Ιανουαρίου 2026 το τέλος ταφής ορίζεται σε 45 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων και
- αυξάνεται στην τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο από την 1η Ιανουαρίου 2027, η οποία και παραμένει σταθερή για τα επόμενα έτη.
Τι ορίζει η τροπολογία
Σύμφωνα με την τροπολογία, το οφειλόμενο ποσό για το τέλος ταφής του 2022 καταβάλλεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) από το υπουργείο Εσωτερικών, σε βάρος των πιστώσεων για τους ΟΤΑ α’ βαθμού κατόπιν ενίσχυσής τους με ποσό ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023. Το ποσό των 60 εκ. θα παρακρατηθεί το 2024 από τους προβλεπόμενους πόρους που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών.
Αντίστοιχα το οφειλόμενο ποσό για το α’ εξάμηνο του 2023 θα καταβληθεί επίσης έως το τέλος της χρονιάς από το υπουργείο Εσωτερικών. Για τον υπολογισμό του ποσού ανά ΟΤΑ θα ληφθεί υπόψη το ήμισυ των ποσοτήτων απορριμμάτων που κατέληξαν σε ταφή το 2022 πολλαπλασιαζόμενο με το οριζόμενο ανά τόνο αποβλήτων ποσό του τέλους ταφής.
Όπως επισημαίνεται, η παρακράτηση ποσού από κάθε δήμο πραγματοποιείται κατά το τρέχον και το επόμενο έτος για τα οφειλόμενα του α’ εξαμήνου του 2023 και το 2024 για το οφειλόμενο ποσό του 2022 στο πλαίσιο της διαδικασίας κατανομής των πόρων προς τους δήμους. Επιπλέον οφειλόμενο ποσό γα το α’ εξάμηνο του 2023 προβλέπεται ότι θα καταβληθεί από τους ΟΤΑ εντός τριμήνου από την αποστολή σχετικής προειδοποίησης από τον ΕΟΑΝ.
Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του ποσού, αυτό καταβάλλεται από το υπουργείο Εσωτερικών και ακολούθως αναζητείται από τους πόρους προς τους δήμους.
Αν οι υπόχρεοι για το β’ εξάμηνο του 2023, καθώς και για τα έτη από το 2024 και μετά, δεν αποδώσουν το τέλος ταφής κατά το χρόνο που ορίζεται θα υπάρχει προσαύξηση του οφειλόμενου ποσού κατά 10%.
Πλέον ορίζεται ότι το τέλος ταφής θα υπολογίζεται ανά εξάμηνο με βάση τις πραγματικές ποσότητες αποβλήτων που κατέληξαν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ). Οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) ή οι δήμοι θα υποβάλλουν στον ΕΟΑΝ έως τις 31 Μαρτίου και έως τις 30 Σεπτεμβρίου στοιχεία σχετικά με τον υπολογισμό του τέλους ταφής για το β’ και α’ εξάμηνο αντίστοιχα.
Υποστηρίζοντας τη ρύθμιση ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι «το τέλος ταφής, είναι υποχρέωση της χώρας προς την Ε.Ε., είναι όρος του Ταμείου Ανάκαμψης και πρέπει να το εφαρμόσουμε πλήρως».
Γ Μαρινάκης: «Είναι άδικο το μέτρο, ωστόσο πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι το οργανικό απόρριμμα είναι ακριβό»
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» τόνισε πως πάγια θέση της αυτοδιοίκησης είναι ότι το τέλος αυτό είναι άδικο με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν υποδομές για την επεξεργασία του οργανικού απορρίμματος. «Επειδή στο υπουργείο, θέλουν να εξασφαλίσουν τα οφειλόμενα χρήματα του τέλους ταφής απορριμμάτων του 2022 μας παρακρατούν στην ουσία τους πόρους που θα κατανείμουν στην αυτοδιοίκηση από την ΚΑΠ του 2024 και το τέλος του 2023, το τέλος αυτό θα πληρωθεί από πόρους του δήμου. Πρέπει να καταλάβουν όλοι, και κυρίως οι πολίτες που παράγουν οργανικά απορρίμματα, ότι πλέον είναι πάρα πολύ ακριβό το απόρριμμα. Το τέλος ταφής ανέρχεται σε 35 ευρώ τον τόνο. Παλιά πληρώναμε 25 ευρώ τον τόνο για τον ΧΥΤΑ και τώρα δίνουμε 60 ευρώ, συν 35 ευρώ για το οργανικό απόρριμμα. Θέλω να πω ότι η επιβολή του τέλους αφήνει παραπονεμένη την αυτοδιοίκηση γιατί δεν έγινε τίποτα μέχρι σήμερα αναφορικά με την μείωσή του, όταν μάλιστα δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι που αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε τα οργανικά απορρίμματα. Δεν υπάρχει ούτε η κατάλληλη υποδομή, ούτε τα μηχανήματα, ούτε έχουν γίνει οι απαραίτητες υποδομές που απαιτούνται από τον νόμο. Η αυτοδιοίκηση θεωρεί ότι είναι άδικο όλο αυτό, αλλά δυστυχώς είχε μπει ως αιρεσιμότητα στη σύμβαση με το Ταμείο Ανάκαμψης και δεν μπόρεσαν να το πάρουν πίσω ποτέ» είπε ο Γιώργης Μαρινάκης.