28 °C Rethymno, GR
30/09/2022

Από το Παρίσι στην Πηγή

Των Γιώργου και Μάρως Πρεβελάκη*

 

Συγκυρία αγαθή μας έφερε και πάλι στην Κρήτη, στον τόπο της καταγωγής και της οικογενειακής μας ιστορίας.

Στην γενέτειρα Πηγή, η αειθαλής γιαγιά Ρούσα  κρατά στο βλέμμα της την μνήμη των ανθρώπων· το πέρασμά τους από την ζωή και το αποτύπωμά τους στον τόπο. Η γιαγιά της γιαγιάς, άλλωστε, έχει περάσει στην μυθιστορία του Παντελή Πρεβελάκη –είναι η θεία Ρουσάκη στον Ήλιο του Θανάτου.

Στον Πηγιανό κάμπο, η καλή μας εξαδέλφη Ελένη Στρατιδάκη – Καλλιγιάννη συνεχίζει την ιστορία από άλλη διαδρομή. Μαζί με τον Στέλιο, σκέφθηκαν και έφτιαξαν μια υποδειγματική  ξενοδοχειακή μονάδα που φέρει το αρχαίο όνομα της περιοχής: Αμνισός, όπως λεγόταν το επίνειο της Κνωσσού στην εποχή του βασιλιά Μίνωα.Το όνομα υπενθυμίζει εξ αρχής την βαθειά σχέση με το απώτατο παρελθόν, όπως μόνον στην Κρήτη συναντούμε.

Τα δωμάτια συγκροτούν έναν προσεγμένο οικισμό που μας παραπέμπει στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού, όπου συνυπάρχουν η εγγύτητα και η ιδιωτική σφαίρα του καθενός μας. Τα διάσπαρτα οπωροφόρα δέντρα ονοματίζουν τα εσωτερικά δρομάκια και συγκροτούν ένα περιβάλλον ειρηνικό και προστατευτικό. Η θάλασσα απέναντι εγγυάται τον ορίζοντα. Όλα είναι οικεία και φιλόξενα.

Η Δέσποινα και ο Γιώργος Καλλιγιάννη, η τρίτη γενεά, μεταφέρουν τον αέρα και την απαντοχή του μέλλοντος, χωρίς όμως να προδίδουν ή να απαρνούνται την παράδοση και την οικογενειακή συνέχεια.  Δίπλα τους, ακούραστοι συνεργάτες, στέκονται ο Παναγιώτης και η Αναστασία, τα νέα μέλη της οικογένειας. Παιδιά μας όλοι.

Περάσαμε τρεις ημέρες ξεχωριστές, μέσα σε μια οικογενειακή θαλπωρή και με το αίσθημα του ανήκειν σε μια κρητική ιδιαίτερη οικογένεια, με βαθειές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς. Οι μνήμες και τα βιώματα, παλαιά και νέα, ακυρώνουν την αναγκαστική απόσταση. Τα πρόσωπα που απαρτίζουν την πηγιανή μας οικογένεια είναι πολύτιμα και αγαπημένα. Η σύντομη παραμονή μας εδώ μας τα έφερε ακόμη πιο κοντά, σε μια εαρινή καθημερινότητα, με πολλές και συνεχείς συναντήσεις, αναφορές και παραστάσεις.

Κάπου εκεί, ανάμεσά μας, βρισκόταν και μας παραστεκόταν και ο Στέλιος μας- στην μνήμη του οποίου αφιερώνεται  αυτό το σημείωμα.

22 Αυγούστου 2022

 

O Γιώργος Πρεβελάκης,με καταγωγή από την Κρήτη, γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε Αρχιτεκτονική. Μετά από μεταπτυχιακές σπουδές στην Χωροταξία-Γεωγραφία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, εργάστηκε στην Ελλάδα ως Πολεοδόμος και δίδαξε σε ελληνικά πανεπιστήμια. Από το 1984 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και ακολούθησε διεθνή πανεπιστημιακή σταδιοδρομία. Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τα επιστημονικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα εστιάστηκαν στη γεωπολιτική των πόλεων, των διασπορών και των Βαλκανίων.

Έχει διατελέσει καθηγητής και ερευνητής στην Γαλλία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ομότιμος στο Πανεπιστήμιο PanthéonSorbonne (Paris 1), διηύθυνε την Έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή στην Σχολή Fletcher (2003-2005). Είναι, επίσης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.

 Η Μάρω Πρεβελάκη είναι φιλόλογος – εκπαιδευτικός, ειδική επιστήμων Πανεπιστημίου Σορβόννης.