13 °C Rethymno, GR
01/04/2023

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΠΑΖΑΡΙ

Και αυτό το Πάσχα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέλει την στήριξη της τοπικής κοινωνίας

Ο Οργανισμός στηρίζει στο Ρέθυμνο 50 οικογένειες

Στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη έχει στηθεί από εχθές το Πασχαλινό Παζάρι που διοργανώνει και φέτος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχοντας ως στόχο τη στήριξη των  παιδιών  που σήμερα μεγαλώνουν στα Σπίτια του, την ενίσχυση του Οργανισμού και των εξειδικευμένων και ολιστικών δράσεων του. Στο παζάρι, το οποίο θα διαρκέσει έως και τη Μεγάλη Παρασκευή, μπορεί κανείς να βρει χειροποίητες πασχαλινές λαμπάδες και κατασκευές, καθώς και δώρα για μικρούς και μεγάλους που δημιούργησαν οι εθελοντές και οι εργαζόμενοι των Εθελοντικών Δημιουργικών Εργαστηρίων του Οργανισμού.

Μιλώντας στα «Ρ.Ν», η κοινωνική λειτουργός στο παράρτημα του Χαμόγελου του Παιδιού στο Ρέθυμνο, Χρύσα Βισταγιανάκη, ανέφερε ότι η κίνηση από την πρώτη κιόλας ημέρα ήταν μεγάλη, δείχνοντας έτσι ότι η τοπική κοινωνία είναι ευαισθητοποιημένη και επιθυμεί να στηρίξει εμπράκτως τα παιδιά που το έχουν ανάγκη. «Στο παζάρι μας μπορεί ο κόσμος να βρει κυρίως πασχαλινές δημιουργίες, λόγω και της εορταστικής περιόδου, καθώς όμως και όλα τα είδη που πωλούνται όλο τον χρόνο στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα. Θα είμαστε εδώ καθημερινά σε ωράριο καταστημάτων, ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή θα είμαστε από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Βλέπουμε όμως ότι ήδη υπάρχει κίνηση και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Ο κόσμος έρχεται και αγοράζει τα πασχαλινά του δώρα και συνεισφέρει με όποιο τρόπο μπορεί».

Σύμφωνα με την ίδια, όλα τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών που στηρίζει ο οργανισμός, των παιδιών που διαμένουν στα σπίτια του «Χαμόγελου του Παιδιού», όπως και των οικογενειών που στηρίζονται μηναία από τα Κέντρα Στήριξης Παιδιών και Οικογένειας. Πιο συγκεκριμένα, υπό τη σκιά της πανδημίας και των επιπτώσεών της, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στηρίζει τα 349 παιδιά που μεγαλώνουν στα 14 Σπίτια του Οργανισμού και ανοίγει παράλληλα την αγκαλιά του, για να στηρίξει τα παιδιά με τις μητέρες τους από την Ουκρανία, που θα βρουν καταφύγιο στη χώρα μας, εγκαταλείποντας τόσο βίαια την πατρίδα τους. «Ο οργανισμός είναι ένας», επεσήμανε η κα. Βισταγιαννάκη. «Λειτουργούμε συνολικά. Οι ανάγκες όλες καλύπτονται πανελλαδικά, οπότε όλα τα έσοδα που συλλέγουμε στα κατά τόπους παζάρια, συγκεντρώνονται για να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Οι τιμές των προϊόντων κυμαίνονται από ένα ευρώ έως και εικοσιπέντε με τριάντα ευρώ, έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να συνεισφέρει με οποίο τρόπο μπορεί, ακόμα και με τη μικρότερη οικονομική ενίσχυση», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το Κέντρο Στήριξης Παιδιών και Οικογένειας, η κα. Βισταγιαννάκη ανέφερε ότι στο Ρέθυμνο στηρίζονται ολιστικά από το Χαμόγελο του Παιδιού, περίπου 50 οικογένειες. Επεσήμανε μάλιστα ότι, παρόλο που όταν έρχεται μια οικογένεια στο κέντρο πρέπει να έχει ανήλικα παιδιά, ωστόσο ακόμα και όταν το παιδί ενηλικιωθεί, συνεχίζεται η κάλυψη των αναγκών αυτού και της οικογένειάς του. «Συνεργαζόμαστε τοπικά με ιδιώτες αλλά και με δημόσιους φορείς και υπηρεσίες, και μας βοηθούν να στηρίζουμε σαν τοπική κοινότητα την οικογένεια. Η στήριξη των οικογενειών είναι ολιστική, από κάλυψη σε είδη πρώτης ανάγκης και σε ιατρικές ανάγκες των παιδιών, φροντίζουμε τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες, παρέχουμε συμβουλευτική, κ.α.», κατέληξε.

Από την πλευρά της, η Ελένη Μαρκάκη, φοιτήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και εθελόντρια τα τελευταία δύο χρόνια στο «Χαμόγελο του Παιδιού», μας ανέφερε τους λόγους που έχει επιλέξει να «ξοδεύει» τον ελεύθερο της χρόνο, κάνοντας εθελοντισμό. «Μου αρέσει το έργο που κάνει το Χαμόγελο του Παιδιού αναφορικά με τα παιδιά. Εγώ είμαι εθελόντρια τα τελευταία δύο χρόνια και κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Συμμετέχουμε σε διάφορες ομάδες και νομίζω ότι προσφέρουμε ένα πολύ σημαντικό έργο. Σαν εθελόντρια θα βρίσκομαι στο πασχαλινό παζάρι για να εξυπηρετώ τον κόσμο, μαζί με τους υπευθύνους. Επίσης εκτός από τα παζάρια κάνουμε ανά διαστήματα και εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ, μαζεύοντας τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ έχουμε και την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης όπου κάνουμε μια βασική εκπαίδευση, αναφορικά με εξαφανίσεις ατόμων».