Έγινε ενημέρωση για τα σενάρια χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά και τις οδικές συνδέσεις
Mε το δεδομένο ότι δεν προβλέπεται επέκταση του σχεδίου πόλεως, καθώς κανένας σχεδόν από τους οικισμούς του δήμου Μυλοποτάμου δεν πληροί το πληθυσμιακό κριτήριο, δηλαδή να καταγράφεται αύξηση του πληθυσμού με βάση τις απογραφές, που έχει θέσει ως προϋπόθεση για τις επεκτάσεις το υπουργείο Περιβάλλοντος, παρουσιάστηκε χθες το πρωί από τους μελετητές το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, στους προέδρους των κοινοτήτων και σε φορείς του τόπου.
Οι μελετητές που έχουν αναλάβει το έργο του ΤΠΣ παρουσίασαν τόσο τα προτεινόμενα σενάρια του χωροταξικού σχεδιασμού όσο και τις εναλλακτικές οδικής σύνδεσης για τον δήμο Μυλοποτάμου.
Οι μελετητές που εκπονούν το ΤΠΣ των δήμων Μυλοποτάμου – Ανωγείων, παρουσίασαν τα σχέδια για τον καθορισμό των ζωνών ανάπτυξης, πού δηλαδή μπορεί να υπάρχει τουριστική ανάπτυξη, πού κτηνοτροφικά πάρκα κ.ο.κ. Διαπιστώθηκε μάλιστα στο πλαίσιο της συζήτησης ότι στις τουριστικές περιοχές του Μπαλίου και του Πανόρμου -που κρίνονται κορεσμένες- δεν μπορεί να γίνει πολεοδόμηση παρά μόνο εκτός σχεδίου, κάτι που συνεπάγεται μεγάλες τουριστικές μονάδες.
Επομένως σε ό,τι αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό, το ένα σενάριο προβλέπει να παραμένει η κατάσταση ως έχει και το δεύτερο σενάριο προβλέπει να μπει ένα «φρένο» στην τουριστική ανάπτυξη σε περιοχές όπως του Πανόρμου ή του Μπαλίου και να αναπτυχθούν ήπιες μορφές τουριστικής δραστηριότητας.
Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο οδικό δίκτυο, είτε με παρεμβάσεις στα σενάρια με παρακάμψεις από τους οικισμούς στα υφιστάμενα δίκτυα είτε μια κεντρική αρτηρία στο κέντρο του δήμου με κάθετες συνδέσεις στους οικισμούς και ταυτόχρονα κάθετες συνδέσεις με τον υφιστάμενο Β.Ο.Α.Κ. και λαμβάνοντας υπόψη πλέον και την καινούργια χάραξη.
Ειδικότερα, το ένα σενάριο αφορά στην αναβάθμιση του υπάρχοντος οδικού δικτύου, δηλαδή διαπλάτυνση, με παρακάμψεις από τους οικισμούς για να μην περνά ο δρόμος μέσα από τους οικισμούς. Το δεύτερο προβλέπει νέα χάραξη στο κέντρο του δήμου, δηλαδή με φορά ανατολής και δύσης, με κάθετες συνδέσεις στους οικισμούς.
Παρουσιάστηκε και ένα τρίτο, το οποίο ειπώθηκε ότι είναι ακραίο, που προβλέπει μια ευθεία σήραγγα από το κέντρο του δήμου, (τούνελ και γέφυρες), για να συνδέει την ανατολή με την δύση), με κάθετες συνδέσεις.
Ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Γιώργος Κλάδος, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» υποστήριξε ότι ο δήμος θα απευθυνθεί στο αρμόδιο υπουργείο θεωρώντας ότι το κριτήριο που έχει τεθεί αναφορικά με την πολεοδόμηση και την αύξηση του πληθυσμού δεσμεύει την ανάπτυξη του δήμου. Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Όπου δεν υπάρχει αύξηση του πληθυσμού, δεν μπορεί να επεκταθεί ο οικισμός. Δηλαδή ένας οικισμός που δεν έχει αύξηση στην απογραφή πληθυσμού δεν δικαιούται επέκταση, σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι ένα σημαντικό κριτήριο, με το οποίο εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ. Τα χωριά έχουν παραμείνει σχεδόν το ίδιο, έχουν πέσει λίγο στον πληθυσμό και είναι ελάχιστα τα χωριά που έχουν αύξηση. Άρα το 90% του δήμου μας δεν δικαιούται επέκταση πολεοδόμησης. Αυτό είναι το προσχέδιο του υπουργείου και εμείς διαφωνούμε, για αυτό θα απευθυνθούμε στο αρμόδιο υπουργείο».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής, Σήφης Βουκάλης, ο οποίος τόνισε: «όσον αφορά στις επεκτάσεις των οικισμών είναι ασφυκτικό το πλαίσιο του υπουργείου. Λόγω δημογραφικού, το υπουργείο, επειδή βλέπει μείωση του πληθυσμού στις δημοτικές ενότητες από το 2011 έως το 2021, αυτόματα η νόρμα του είναι ότι δεν κάνει επεκτάσεις οικισμών. Εμείς, προσπαθούμε σαν δήμος να επεκτείνουμε τα όρια των οικισμών, ειδικά σε αυτούς που έχουν ανάπτυξη, αλλά δυστυχώς ο νόμος για τα ΤΠΣ δεν επιτρέπει την επέκταση των οικισμών εφόσον δεν υπάρχει αύξηση πληθυσμού. Υπάρχουν μόλις τρεις-τέσσερις οικισμοί που έχουν αύξηση του πληθυσμού, παρόλα αυτά δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε επέκταση των ορίων και η αιτία είναι ότι μπαίνουν στο ίδιο καλάθι με όλους τους οικισμούς. Στο Πέραμα αυτήν τη στιγμή υπάρχει οικοδομικός πόρος, όπως υπάρχει και στο Μπαλί και στο Πάνορμο. Ειδικότερα στο Μπαλί επειδή είναι πολύ μεγάλες οι κλίσεις του εδάφους, είναι πραγματικά μη οικοδομήσιμα αυτά τα χωράφια, είναι πάνω σε πλαγιές που είναι πολύ δύσκολο να οικοδομηθούν. Επίσης, στο Πέραμα υπάρχει πολεοδομικός πόρος, αλλά επειδή είναι ένας δυναμικός τόπος θα θέλαμε να υπάρχει μια πρόβλεψη για μεγαλύτερη επέκταση, όμως και πάλι εκεί δεν επιτρέπεται».
Μετά τη χθεσινή παρουσίαση θα ακολουθήσει διαβούλευση του δήμου με φορείς και κατοίκους και σε δυο περίπου μήνες θα ακολουθήσει νέα συνάντηση με τους μελετητές.