Το τμήμα Β1 του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Ρεθύμνου επισκέφτηκε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου την Πέμπτη 17.03.2022, στα πλαίσια του πρότζεκτ πάνω στο οποίο εργάζεται κατά το τρέχον εξάμηνο και το οποίο αφορά στην οργάνωση της σχολικής βιβλιοθήκης. Οι εκπαιδευτικοί που έχουν αναλάβει τη διενέργεια του συγκεκριμένου πρότζεκτ, Γεώργιος Σαββάλας και Δήμητρα Κελαποστόλου, έκριναν ως απαραίτητη και πολύτιμη εμπειρία την επαφή των εκπαιδευόμενων με την τοπική βιβλιοθήκη, καθώς και την απόκτηση πληροφοριών για τον τρόπο οργάνωσης, κατηγοριοποίησης και αρίθμησης των βιβλίων. Έτσι, το απόγευμα της Τετάρτης, στις 16.03.22, κατόπιν συνεννόησης με τους υπεύθυνους της βιβλιοθήκης, εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι ξεναγήθηκαν στον χώρο από τον βιβλιοθηκονόμο Ανδρέα Σατλάνη, ο οποίος μας υποδέχθηκε ένθερμα και προθυμοποιήθηκε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις και απορίες που του απευθύναμε.
Οι κυριότερες πληροφορίες που συνέλεξαν και κατέγραψαν οι εκπαιδευόμενοι του τμήματος ήταν οι παρακάτω:
Η βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου ιδρύθηκε το 1954 και αριθμεί 200.000 βιβλία. Οι περισσότεροι τόμοι αφορούν την Ιστορία, τη Λογοτεχνία και τις Κοινωνικές Επιστήμες. Μέσα στη βιβλιοθήκη υπάρχουν βιβλία σε πολυτονικό σύστημα, όπως επίσης και 10.000 τόμοι εφημερίδων. Επίσης η βιβλιοθήκη διαθέτει ψηφιακό κατάλογο αναζήτησης βιβλίων, ενώ οι ώρες επισκεψιμότητας είναι 8:00 – 14:30 Δευτέρα έως Παρασκευή και 18:00 – 20:30 το απόγευμα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
Η βιβλιοθήκη αριθμεί 17.000 εγγεγραμμένα μέλη, από τα όποια τα 4.500 είναι ενεργά. Το σύστημα που χρησιμοποιούν για την ταξινόμησή τους είναι το δεκαδικό σύστημα του Dewey. Ο μέγιστος αριθμός βιβλίων που μπορεί να δανειστεί κανείς είναι έξι και το διάστημα που μπορεί να τα δανειστεί ο ενδιαφερόμενος είναι 20 ημέρες. Υπάρχουν σχολικά βοηθήματα, τα οποία μπορούν να δανειστούν οι μαθητές. Αυτό που μας εντυπωσίασε περισσότερο από όλα είναι ότι μέσα στον χώρο υπάρχει ένα ξεχωριστός χώρος, όπου φιλοξενούνται βιβλία από το 15ο-16ο αιώνα.
Ορισμένοι από τους εκπαιδευόμενους, έγραψαν για την εμπειρία τους και για όσα αποκόμισαν:
Ιωσήφ Λυράκης: «Την Πέμπτη 17 Μαρτίου επισκεφτήκαμε με το σχολείο τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου. Οι εντυπώσεις και τα συναισθήματά μου από αυτή την επίσκεψη είναι πολλά. Αρχικά με το που αντικρίζεις τον χώρο νιώθεις αμέσως τη ζεστασιά και την ηρεμία που έχει. Επίσης, παρότι ημιτελής λόγω της πρόσφατης αλλαγής κτιρίου, δεν περνάει απαρατήρητη η οργάνωση και η αρχειοθέτηση των βιβλίων. Η δουλειά και το μεράκι των εργαζομένων φαίνεται από την πρώτη στιγμή. Η ξενάγηση στον χώρο και η αγάπη τους για τα βιβλία σε κερδίζει. Τέλος, το πιο εντυπωσιακό ήταν ένα μικρό δωμάτιο, όπου είχαν παλιά βιβλία. Χαίρομαι που στην πόλη μου υπάρχει ένα τέτοιο μέρος, στο οποίο μπορείς να βρεις όποια πληροφορία θέλεις, με τη σωστή καθοδήγηση».
Ευαγγελία Κουλούρη: «Οι εντυπώσεις μου από την ξενάγηση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας ήταν πολλές. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η ταξινόμηση των βιβλίων, τα χιλιάδες βιβλία που υπάρχουν εκεί και τα πολύ παλιά βιβλία από τους περασμένους αιώνες, τα οποία φυλάσσονται σαν παλιάς αξίας κειμήλια. Ο βιβλιοθηκονόμος που μας ξενάγησε στον χώρο, μας μίλησε για τον τρόπο ταξινόμησης των βιβλίων ανά κατηγορία, αλλά και τον τρόπο αρίθμησής τους. Θα ήθελα να ξαναεπισκεφτώ τη βιβλιοθήκη του τόπου μας, να γραφτώ και να δανείζομαι βιβλία να διαβάζω και να μαθαίνω πράγματα από κάθε ποιητή. Αυτά που θα μαθαίνω, θα με ευχαριστούν και θα με γεμίζουν ως άνθρωπο. Θέλω ακόμη να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου για αυτή την όμορφη ξενάγηση, από την οποία μπόρεσα και έμαθα πράγματα σημαντικά για τη βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου, τη βιβλιοθήκη της πόλης μας…».
Irfan Kothere: «Η επίσκεψή μας στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου ήταν εξαιρετική εμπειρία. Μου άρεσε το κτίριο, ο τρόπος που μας υποδέχθηκαν και όλος ο χώρος. Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν το ότι υπάρχουν τόσο παλιά βιβλία και το πόσο όμορφα είναι. Επίσης μου άρεσε πάρα πολύ η ατμόσφαιρα μέσα στη βιβλιοθήκη. Πήραμε πληροφορίες για το πόσα βιβλία μπορεί να δανειστεί κανείς και πόσο καιρό μπορεί να τα κρατήσει. Ο βιβλιοθηκονόμος που μας ξενάγησε στον χώρο της βιβλιοθήκης ήταν πολύ ευγενικό. Χαίρομαι που υπάρχει στην πόλη όπου ζω ένας τέτοιος χώρος».
Γεώργιος Γιουκάκης: «Η επίσκεψη στη βιβλιοθήκη ήταν πολύ ευχάριστη και ενημερωτική. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου διατηρούνται βιβλία από τον Μεσαίωνα. Το κτίριο είναι μεγάλο και καινούριο και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες που έχω δει στην Ευρώπη. Οι εργαζόμενοι ήταν πολύ φιλικοί. Γενικά ήταν όλα πάρα πολύ καλά».
Οι εκπαιδευτές κι οι εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ Ρεθύμνου ευχαριστούμε τους υπευθύνους της βιβλιοθήκης για τη θερμή φιλοξενία.
Από τη διεύθυνση του ΣΔΕ Ρεθύμνου