Την Κυριακή 12 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών το περιφερειακό τμήμα Ρεθύμνου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πραγματοποίησε μια σεμνή τελετή στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου γύρω από την προτομή της Καλλιόπης Γιουλούντα, εθελόντριας αδελφής-νοσηλεύτριας, επίσημα καταχωρημένης ως Ηρωίδας της Ελλάδος, η οποία σκοτώθηκε στο 2ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων το 1941.
Ο γενικός γραμματέας του τμήματός, και εθελοντής νοσηλευτής του τομέα υγείας, αιδεσιμολογιώτατος π. Βαρδής Ζυμβραγουδάκης τέλεσε Τρισάγιο στην μνήμη της. Στην συνέχεια κατέθεσαν στέφανα ο επίτιμος πρόεδρος του τμήματος κ. Ηλιάκης Στάθης για τον Ερυθρό Σταυρό και η κ. Κατσιμπράκη-Δομαζάκη Θάλεια για το Λύκειο των Ελληνίδων.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δημοτικός Σύμβουλος και υπεύθυνος εθελοντισμού, συγγενής της Καλλιόπης Γιουλούντα και πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου στο Γιαννούδι κ. Γιώργος Παπαδόσηφος, ο Διευθυντής της νοσηλευτικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου κ. Δημήτρης Αθανασιάδης, κυρίες του Λυκείου των Ελληνίδων και εθελοντές νοσηλευτές του τομέα υγείας του περιφερειακού μας τμήματος. Σύντομη αναφορά στην ζωή και την θυσία της Καλλιόπης Γιουλούντα έκανε η αντιπρόεδρος του τμήματος κ. Φέφη Βαλαρή-Σκουμπουρδή, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η Καλλιόπη Γιουλούντα ηεννήθηκε το 1911 στο Γιαννούδι Ρεθύμνης και είχε 6 αδελφούς και 4 αδελφές. Αυτή ήταν το τρίτο παιδί. Φιλομαθής και εργατική, τελείωσε το τότε Γυμνάσιο και έμαθε την γαλλική γλώσσα. Έπαιζε μάλιστα και μαντολίνο και τραγουδούσε υπέροχα. Έγινε εθελόντρια αδελφή-νοσηλεύτρια του Ε.Ε.Σ. και κατόπιν τελείωσε στην Αθήνα την Σχολή Νοσηλευτικής. Ήταν γελαστός, αισιόδοξος, στοργικός άνθρωπος, δοσμένος ψυχή τε και σώματι στο λειτούργημά της και την λάτρευαν οι ασθενείς της, πολίτες και στρατιώτες για τους οποίους ήταν αστείρευτη πηγή κουράγιου και δύναμης. Εργάστηκε ως προϊσταμένη στο αντικαρκινικό ινστιτούτο «Άγιος Σάββας», στο Λαϊκό νοσοκομείο και στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα όπου και σήμερα είναι ανηρτημένη η εικόνα της, τιμής ένεκεν.
Με την έναρξη του πολέμου το 1940 ζήτησε επιμόνως την μετάθεσή της στο μέτωπο στην πρώτη γραμμή, ως εθελόντρια. Ήταν 30 ετών. Τελικά εστάλη στο 2ο στρατιωτικό νοσοκομείο Ιωαννίνων όπου και έγινε διευθύνουσα. Τον Απρίλιο του 1941 το διπλό πολεμικό μέτωπο που αντιμετώπιζε η Ελλάδα σπάει, αλλά οι Γερμανοί εξακολουθούν τις αεροπορικές τους επιθέσεις. Τα Ιωάννινα βομβαρδίζονται. Το 2ο στρατιωτικό νοσοκομείο είναι ευδιάκριτο από δύο μεγάλα σήματα του Ερυθρού Σταυρού. Είναι 20 Απριλίου 1941. Ημέρα, Κυριακή του Πάσχα! Δύο γερμανικά στούκας, παραβιάζοντας διεθνείς συνθήκες και κάθε ηθικό νόμο, αφού διαγράφουν αναγνωριστικούς κύκλους πολύ χαμηλά για να εντοπίσουν με σιγουριά τον στόχο τους, προμελετημένα, βομβαρδίζουν το νοσοκομείο!
Οι σειρήνες χαλούν τον κόσμο και όλοι τρέχουν στα καταφύγια. Όχι, όμως, η Καλλιόπη που ήταν στο προαύλιο εκείνη την ώρα για ένα σύντομο διάλειμμα, σύμφωνα με τον αείμνηστο Λεωνίδα Καούνη. Μόλις αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει τρέχει μέσα στο Νοσοκομείο, στο χειρουργείο όπου ήξερε ότι ήταν εγχείριση σε εξέλιξη. Εκεί βρέθηκε το σώμα της, δίπλα στο σώμα του ιατρού, καθηγητή, χειρουργού, Ξενοφώντα Κοντιάδη.
Τρείς διπλωματούχοι και τρείς εθελόντριες αδελφές με μία ανώνυμη Γιανιώτισσα εθελοντή βοηθό τους, έχασαν την ζωή τους εκτελώντας το ιερό τους καθήκον σε αυτόν τον βομβαρδισμό.
Η Ελένη Παρασκευοπούλου, ετών 57, παλαίμαχος προϊσταμένη, αδελφή, διευθύνουσα των αδελφών της βάσεως Ηπείρου. Η Ελένη Καλογρίδου, ετών 20,διπλωματούχος αδελφή. Η Ελένη Τσάλλη, ετών 60, δόκιμη διαιτολόγος αδελφή. Η Λουκία Κυριακού ετών 35, η Ελένη Μητροπούλου ετών 30, μια ανώνυμη Γιαννιώτισσα 17 ετών και η Καλλιόπη Γιουλούντα, ετών 30, διευθύνουσα του Νοσοκομείου. Στο πρόσωπο της Καλλιόπης εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη, τον σεβασμό και τον απέραντο θαυμασμό μας για την αφοσίωσή στο καθήκον και την αυτοθυσία τους για την Πατρίδα και τον Άνθρωπο, προς όλες τους.
Στα αποκαλυπτήρια της προτομής της εδώ στο Ρέθυμνο, στις 26 Μαΐου 1981, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, τότε Υπουργός Εθνικής Αμύνης, αναφέρθηκε στην Καλλιόπη με συγκίνηση διότι είχε την τύχη να την γνωρίσει προσωπικά και μεταξύ άλλων ετόνισε πως «…με τον τρόπο και την ώρα που πέθανε, έγινε ΙΔΕΑ!» Αυτή η Ιδέα, σε τούτους τους χαλεπούς, ύπουλους και επικίνδυνους για το Έθνος και την Ελλάδα μας καιρούς, ας φωτίζει τον νού και την καρδιά μας στην πορεία της ζωής καθώς η Ιδέα θα γίνεται Πεποίθηση και η Πεποίθηση, Πράξη!
Εδώ επιτρέψτε μου να αναφέρω το γεγονός ότι στις 14 Απριλίου 1994, το τμήμα Ρεθύμνης του ΕΕΣ οργάνωσε τιμητικές εκδηλώσεις παρουσία αγήματος Στρατού αφού η Καλλιόπη είναι επισήμως καταγεγραμμένη στους Ήρωες της Ελλάδος, της Δημοτικής Φιλαρμονικής και όλων των Αρχών, συγγενών και φίλων της οικογένειας Γιουλούντα, εθελοντών του ΕΕΣ από Χανιά και Ηράκλειο με πλήθος κόσμου και κατάθεση στεφάνων ενώ κατόπιν ακολούθησε στην αίθουσα του Λυκείου των Ελληνίδων ομιλία για την Ηρωίδα Καλλιόπη Γιουλούντα, του αείμνηστου Λεωνίδα Καούνη μέλους τότε του Δ.Σ. μας. Επίσης ευχαριστώ και τον κ. Νίκο Τσουπάκη που μου έδωσε μερικά από τα στοιχεία της παρουσίασης αυτής».
Ακολούθησε ένα απλό κέρασμα σε όλους, από τους εθελοντές. Όλοι συμφώνησαν πως αυτή η τελετή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, διότι ποτέ δεν πρέπει να λησμονούμε αυτούς που πρόσφεραν την ζωή τους με αυτοθυσία για την Πατρίδα δίδοντας λαμπρό παράδειγμα και αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη για τους Έλληνες του σήμερα!