Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 24 μαθητές και μαθήτριες της Β τάξης του τομέα υγείας πρόνοιας και ευεξίας του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στην Παλιά πόλη του Ρεθύμνου στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με θέμα τα μνημεία της πόλης του Ρεθύμνου. Μαζί τους φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης με καθηγήτρια την κ. Τρούλη Σοφία αλλά και οι μικροί μαθητές του 9ου νηπιαγωγείου Ρεθύμνου με υπεύθυνη την κ. Λιουδάκη Γεωργία.
Πρώτος σταθμός της βιωματικής ξενάγησης η Μεγάλη Πόρτα. Η πόρτα που την εποχή των Βενετών αλλά και των Τούρκων άνοιγε το πρωί και έκλεινε το βράδυ σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή που είναι πάντα ανοιχτή. Με τροποποιημένο το παιχνίδι «περνά περνά η μέλισσα» τα παιδιά έφτιαξαν με τα σώματα και τα χέρια τους μια στοά σαν καμάρα και τραγούδησαν όλοι μαζί:
«Περνά περνά ο Λέανδρος (ένα λιοντάρι που «έφυγε» από την κρήνη Ριμόντι και κάνει την ξενάγηση στα νήπια) κάτω από την πόρτα την εποχή των Τούρκων, Βενετών τη μέρα. Βραδιάζει και κλείνει η πόρτα. Σήμερα ο Λέανδρος περνά πρωί και βράδυ». Όταν η πόρτα κλείνει τα σώματα των παιδιών ενώνονται για να μην περνάει κανείς.
Επόμενη στάση το Ωδείο. Τα μικρά παιδιά ενημερώθηκαν από τα μεγαλύτερα για την ιστορία του μνημείου. Για το γεγονός ότι οι Βενετοί το είχαν για εκκλησία της Παναγίας ενώ οι Τούρκοι πρόσφεραν τρεις θόλους στη στέγη και ένα μιναρέ σαν πύραυλο και το έκαναν τζαμί, το γνωστό τζαμί της Νερατζέ γιατί εκεί υπήρχε μια νερατζιά. Εκεί τα παιδιά έκαναν ένα μεγάλο κύκλο, άκουσαν μουσικά ακούσματα της εποχής των Βενετών, των Τούρκων αλλά και σημερινά, και με διάφορα μουσικά όργανα στα χέρια τραγούδησαν όλα μαζί το γνωστό τραγούδι «Αν όλα τα παιδιά της γης» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου.
Τελευταίος σταθμός η Κρήνη Ριμόντι, τα γνωστά μας βρυσάκια. Καθώς τα παλιά χρόνια δεν υπήρχε νερό στα σπίτια, οι άνθρωποι έρχονταν και γέμιζαν τις κανάτες τους από την κρήνη. Με ένα όμορφο λοιπόν παιχνίδι οι μικροί μαθητές αναβιώσαν το έθιμο του νερουλά με σκυταλοδρομίες, κουβαλώντας ένα σκουπόξυλο με δυο γεμάτα κουβαδάκια με νερό για να το δώσουν στους συμπαίκτες τους που περίμεναν.
Η εμπειρία μοναδική και τα συναισθήματα πολλά. Μια υπέροχη συνεργασία μεταξύ των τριών εκπαιδευτικών βαθμίδων από την οποία όλοι έμαθαν, έπαιξαν και έμειναν κατενθουσιασμένοι. Και βέβαια όλα τα παιδιά, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, ανυπομονούν για την επόμενη εξόρμηση στη Λότζια και το Δημοτικό Κήπο.
Οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ
Βογιατζάκη Ευαγγελία
Παπουλίδου ΄Ολγα
Φοβάκη Χρυσούλα