Η διατροφή επηρεάζει στον ανθρώπινο οργανισμό τα πάντα, από το βάρος και την ενέργειά μας, μέχρι και την εγκεφαλική μας λειτουργία. Η ευστροφία, η μνήμη και η ικανότητα μάθησης βασίζονται σε πολλούς παράγοντες, όπως η σωματική άσκησή μας, η ποιότητα του ύπνου μας και η διατροφή μας.
Φρούτα, λαχανικά με κόκκινη χρωστική
Τα φλαβονοειδή που είναι η κόκκινη χρωστική των φρούτων, όπως των μήλων, κερασιών, σταφυλιών, φράουλες, μύρτιλων κ.ά, ακόμη λαχανικών όπως μπρόκολο, κόκκινα κρεμμύδια, κόκκινες πιπεριές, ως ισχυρώς αντιοξειδωτικές ουσίες (δρουν κατά των ελευθέρων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα του εγκεφάλου), βοηθούν τη μνήμη, τη μάθηση και τη σκέψη και συμβάλλουν στην καθυστέρηση εμφάνισης του Altzheimer.
Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και μπορούν καταναλωθούν αυτούσια, να τα προσθέσουμε στα δημητριακά, στις σοκολάτες, στο γιαούρτι.
Τα διάφορα είδη μούρων αποτελούν φυσικά ελιξίρια για τον εγκέφαλό μας. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να καθυστερήσουν την έκπτωση της λειτουργίας των νευρικών κυττάρων. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη αντιοξειδωτικών συστατικών που ονομάζονται ανθοκυανίνες.
Ελιές
Η τακτική κατανάλωση ελιών μπορεί να περιορίσει τη μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου. Αυτό οφείλεται στα μονοακόρεστα που περιέχονται στις ελιές. Αυτά τα καλά λιπαρά ενσωματώνονται σε όλα τα κύτταρα και μπορούν να προωθήσουν τη μεταφορά περισσότερου οξυγόνου στον εγκέφαλο. Οι ελιές συνοδεύουν τέλεια τα γεύματά μας, ενώ είναι μια υγιεινή προσθήκη στις σαλάτες ακόμη περισσότερο.
Καρύδια
Οι ξηροί καρποί γενικά είναι τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνες Ε, που έχουν συνδεθεί με τη προστασία του εγκεφάλου από εκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Altzheimer, χάρη στην ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Τα καρύδια τρώγονται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με δημητριακά, γιαούρτι, σε σαλάτες.
Σολομός
Λιπαρά ψάρια όπως, η σαρδέλα, ο γαύρος και ιδιαίτερα ο σολομός, είναι πλούσια σε ωμέγα -3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ισχυρώς αντιοξειδωτικές ουσίες και μπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση του εγκεφάλου και επομένως της εμφάνισης της άνοιας, της διατήρησης της ορθής σκέψης, της συγκέντρωσης και της μνήμης.
Σοκολάτα
Η Μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονόλες που μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, με συνέπεια να βελτιώνεται η σκέψη, η συγκέντρωση και η μνήμη.
Καφές
Η καφεΐνη, η βασική ουσία του καφέ, ασκεί σημαντική ενεργοποιητική δράση στον εγκέφαλο. Επηρεάζει την παραγωγή ουσιών από τα κύτταρα του εγκεφάλου, οι οποίες μας βοηθούν να έχουμε καλύτερη πνευματική λειτουργία, διάθεση και απόδοση. Το εν λόγω γεγονός έχει πιστοποιηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ). Ο στιγμιαίος καφές εμπεριέχει υψηλότερα ποσά καφεΐνης σε σχέση με άλλα είδη καφέ.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι γνωστή για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και τη βελτίωση του πνευματικού δυναμικού. Το μπρόκολο λόγω των περιεχομένων συστατικών, βοηθά την επιβράδυνση εμφάνισης του altzheimer.
Αυγό
Το αυγό περιέχει σημαντικά για τον εγκέφαλο προστατευτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει υψηλά ποσά βιταμινών συμπλέγματος Β, όπως Β6, Β12 και φολικό οξύ, που μειώνουν τα επίπεδα μιας ένωσης της ομοκυστείνης στο αίμα, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και κατ’ επέκταση της πρόκλησης Alzheimer.
Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά οξέα (ωμέγα- 3), τα οποία βελτιώνουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και με συνέπεια τη καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία.