Την Παρασκευή 8 Μαρτίου, νωρίς το πρωί, υπέστη βλάβη ο κεντρικός αγωγός της ΔΕΥΑΡ στην οδό Γοργοποτάμου στα Περιβόλια. Στις 8.30, περίπου το πρωί το συνεργείο της Επιχείρησης διέκοψε την παροχή νερού στα Περιβόλια και τα Μισίρια προκειμένου να επισκευάσει τη βλάβη. Το νερό επανήλθε σε πλήρη ροή περίπου στις 13.30.
Πέρα από τις οικίες και τα νοικοκυριά, μεγάλο πρόβλημα προέκυψε στα σχολεία των Περιβολίων και των Μισιρίων. Και στις δύο αυτές περιοχές υπάρχουν τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα της πόλης: Στα μεν Περιβόλια υπάρχει το 8ο δημοτικό, δύο νηπιαγωγεία, το Πειραματικό Γυμνάσιο, το ΕΠΑΛ και το τμήμα του Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Στα δε Μισίρια, το 9ο δημοτικό, το νηπιαγωγείο, τα ειδικά σχολεία, ο βρεφονηπιακός σταθμός και το 4ο γυμνάσιο.
Συνολικά, δηλαδή, μιλάμε για πάνω από 2.000 μαθητές, που για περίπου πέντε ώρες δεν είχαν νερό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: Δεν υπήρχε νερό στις τουαλέτες, με τη σχολική υγιεινή να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Τα παιδιά δεν μπορούσαν να πλύνουν τα χέρια τους μετά από το μάθημα της Γυμναστικής ή άλλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων που λερώνονται, όσο και να προσέχουν. Ακόμα και η έλλειψη πόσιμου νερού ήταν σημαντική, αφού δεν κρατούν, ή αγοράζουν, όλοι οι μαθητές και μαθήτριες εμφιαλωμένο νερό, αλλά πολλοί, ιδίως των μικρών ηλικιών, γεμίζουν τα «παγουρίνο» τους από τις βρύσες των σχολείων.
Αντιλαμβάνομαι ότι τέτοιες έκτακτες καταστάσεις ζημιών δεν μπορούν να προβλεφθούν. Ούτε μπορεί εκ των προτέρων το συνεργείο της ΔΕΥΑΡ, που στη συγκεκριμένη βλάβη ανταποκρίθηκε άμεσα, να προβλέψει τον χρόνο αποκατάστασης της βλάβης και της επαναϋδροδότησης της περιοχής. Γνωρίζουμε, όλοι, επίσης, ότι τέτοιες βλάβες είναι συχνές και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται συχνότερες, αφού το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης βρίσκεται στα όριά του.
Όσον αφορά στις σχολικές μονάδες η εμβαλωματική λύση στο πρόβλημα δείχνει να είναι μονόδρομος. Πρέπει, άμεσα να τοποθετηθούν ντεπόζιτα νερού πάνω από τις τουαλέτες ώστε να αντιμετωπίζονται, χωρίς πρόβλημα, τέτοιες έκτακτες καταστάσεις. Είναι μία λύση που έχει ξανασυζητηθεί στο παρελθόν και θεωρώ ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να υλοποιηθεί ώστε να μην αντιμετωπίζουμε στο μέλλον τέτοια προβλήματα. Άλλωστε, είναι μια λύση που δεν κοστίζει ιδιαίτερα και τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια από το κόστος της.