Το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ (ΙΦΠΛ) του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας (ΠΑΚΕΚ) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) διοργανώνει και φέτος τις εκδηλώσεις για τη «Βραδιά Ερευνητή 2024» στο Ρέθυμνο.
Η «Βραδιά του Ερευνητή» αφορά εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλη την Ευρώπη, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύοντας στην εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της έρευνας.
Με τη συνέργεια του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ, του “Science in the City” του Εργαστηρίου Διδακτικής Θετικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Κέντρου Ερευνών και Μελετών (Κ.Ε.ΜΕ.) για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το πρόγραμμα εκδηλώσεων την Παρασκευή 27/9/2024 θα προσφέρει στο κοινό μια διευρυμένη εκλαϊκευμένη ερευνητική θεματολογία. Ειδικότερα για τα παιδιά, οι δραστηριότητες θα εμπλουτιστούν και φέτος με πειράματα, παιχνίδια, ζωγραφική, κατασκευές και παρουσιάσεις.
Φέτος οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν και τη «Γωνία Ισότητας» όπου θα συζητηθούν με το κοινό θέματα ισότητας των φύλων από εξιδεικευμένους επιστήμονες.
Την επόμενη ημέρα Σάββατο 28/9/2024, μικρά και μεγάλα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν περισσότερες εμπειρίες στην επιστήμη και τεχνολογία στο χώρο του Science in the City στο κέντρο της πόλης, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του το πρωί του Σάββατου στα πλαίσια της Βραδιάς Ερευνητή.
-
Σε Ποιες Πόλεις Θα Διοργανωθεί Φέτος Η Βραδιά Του Ερευνητή;
Η φετινή Βραδιά του Ερευνητή σχεδιάζει εκδηλώσεις σε εφτά μεγάλες πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα και Ρέθυμνο και Μυτιλήνη.
-
Τι Θα Δω Κατά Τη Βραδιά Του Ερευνητή;
Η Βραδιά του Ευρωπαϊκού θεσμού Researchers’ Night θα πραγματοποιηθεί την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ από τις 17:00 στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ (ΙΦΠΛ) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στα Τρία Μοναστήρια στο Ρέθυμνο.
… και το Σάββατο 10:00-12:00 στο “Science in the City” του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο κέντρο της πόλης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ στα Τρία Μοναστήρια 17:00-20:30:
– Στο ισόγειο και αίθριο χώρο: δραστηριότητες με «ερευνητική διάθεση» για μικρά και μεγάλα παιδιά, με την υποστήριξη του Science Teaching Lab, UoC.
-Παρουσίαση δραστηριοτήτων του Κέντρου Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΕΜΕ-ΠΚ).
{Citizens Science} – {EU Missions} – {ScienceHERoes}
– Στα Εργαστήρια του ΙΦΠΛ: ξενάγηση και παρουσίαση της έρευνας που διεξάγεται με πειράματα και προσομοιώσεις, εκλαϊκευμένες επιδείξεις πειραμάτων.
– Στην αίθουσα διαλέξεων: χαιρετισμοί προσκεκλημένων, εκλαϊκευμένες ομιλίες για το ευρύ κοινό από μέλη του ΙΦΠΛ-ΕΛΜΕΠΑ και του ΚΕΜΕ-ΠΚ.
Στην αίθουσα συσκέψεων ζωντανή σύνδεση με CERN.
– Κλείσιμο της Βραδιάς με ελαφρύ κέρασμα συνοδεία μουσικής, για μια χαλαρή συζήτηση.
Και το Σάββατο 28/9 10:00-12:00 στο Science in the City, Rethymno, Αγίας Βαρβάρας 24 (πρώην Δημοτική βιβλιοθήκη), περιμένουμε όλα τα μικρά και μεγάλα παιδιά για νέες εμπειρίες στην επιστήμη και τεχνολογία.
-
Ποιος Χρηματοδοτεί Τη Βραδιά Του Ερευνητή;
H Βραδιά του Ερευνητή είναι μία ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία χρηματοδοτεί από το 2005.
ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗ 2024
Science Odyssey: Research Missions Under Starry Skies
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ),
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)
Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
Το Πανεπιστήμιο Πατρών
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο – ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της χρηματοδοτηθείσας πρότασης του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ/ΕΛΜΕΠΑ: Marie Skłodowska-Curie Actions HORIZON-MSCA-CITIZENS «Science Odyssey: Research Missions Under Starry Skies»
Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Α. Ισόγειο και αίθριος χώρος του IPPL
17:00-20:30 Δραστηριότητες με «ερευνητική διάθεση» για μικρά και μεγάλα παιδιά. Πειράματα, παιχνίδια, ζωγραφική, κατασκευές, παρουσιάσεις που θα ξεσηκώσουν τον «ερευνητή» μέσα σου.
Με την υποστήριξη του «Science in the City», του Εργαστηρίου Διδακτικής Θετικών Επιστημών, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Παρουσίαση του έργου που διεξάγει το Κέντρο Ερευνών και Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΚΕΜΕ-ΠΚ) για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες της Αγωγής.
Citizens Science Corner:Φυτεύοντας για το Μέλλον
EU Missions Corner:Κουίζ, ζωγραφική
ScienceHERoes Corner:Γωνία Ισότητας
Β. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ του IPPL
17:00-20:40: Προγραμματισμένες επισκέψεις μικρών ομάδων στα εργαστήρια του Ινστιτούτου, διάρκειας 30-40 λεπτών. Έναρξη ομάδων: 17:00, 17:45, 18:30, 19:15, 20:00
Ομάδα-1) Εργαστήριο-Α. α) γένεση άστρου και κεραυνού στο εργαστήριο απο ρεύμα και λέιζερ β)ζωντανή επίδειξη καταγραφής ακουστικών ρυθμών οργάνων με τη μέθοδο ESPI, γ) πειράματα επίδειξης: ηχείο πλάσματος, ηλεκτροστατικές αστραπές Wimshurst, τροφοδότηση λάμπας από απόσταση, σιδηρομαγνητικό ρευστό, δ) η ιστορία του σύμπαντος σε 5 λεπτά.
Ομάδα-2) Εργαστήριο-Γ. α) Laser Δίας, το ισχυρότερο στην Ελλάδα!, β) σχετικιστικοί επιταχυντές τσέπης με ισχυρά laser και οι εφαρμογές τους γ) παρουσίαση πειραμάτων παραγωγής laser ακτίνων-Χ για την κινηματογράφιση του μικρόκοσμου, δ) παραγωγή ακτίνων γ από επιτάχυνση ποζιτρονίων σε ακουστικά διαμορφωμένους κρυστάλλους (TECHNO-CLS), ε) ακουστικά μεταϋλικά με πηγές ήχου πλάσματος.
Ομάδα-3) Εργαστήρια-Δ&Ε. Προσομοιώσεις: α) μετάβαση από τη στερεά ύλη στο πλάσμα μέσω ισχυρών ρευμάτων σε αγωγούς και ισχυρών laser σε στόχους σύντηξης, β) επιτάχυνσηςσωματιδίων από ισχυρά laser σε αέριους και στερεούς στόχους γ) μηχανικής κατεργασίας
υποβοηθούμενης από laser, δ) αλληλεπίδρασης παλμών laser με στερεά για δημιουργία νανοακουστικών κυμάτων και δόνησης κρυστάλλων, ε) κρουστικής απόκρισης μουσικών οργάνων.
Γ. ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ (Α’ όροφος του IPPL)
18:45-19:00 Προσέλευση
19:00-19:10 Χαιρετισμοί προσκεκλημένων
19:10-19:20 Καλωσόρισμα από τον Διευθυντή του IPPL, Καθηγητή Μιχάλη Ταταράκη
19:25-19:45 «Ταξίδι στα άδυτα του χρόνου και χώρου με φωτεινά τρένα από παλμούς LASER»,
Καθηγητής Νεκτάριος Παπαδογιάννης, ερευνητική ομάδα IPPL, ΕΛΜΕΠΑ
19:50-20:10 «Φως στο δρόμο από το δημοτικό στο γυμνάσιο & το λύκειο και από το πανεπιστήμιο
στην έρευνα», Καθηγητής Βασίλης Δημητρίου, ερευνητική ομάδα IPPL, ΕΛΜΕΠΑ
20:15-20:35 «Επικοινωνία στο εσωτερικό του εγκεφάλου”, Καθηγήτρια Στέλλα Γιακουμάκη,
Διευθύντρια του ΚΕΜΕ-ΠΚ.
20:40-21:00 «Τεχνητή νοημοσύνη και σκέψη, μάθηση και γνώση: επισημάνσεις με αφορμή το
Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΤΑΛΩΣ του Πανεπιστημίου Κρήτης», Καθηγήτρια Ελένη
Κατσαρού, Τμήμα ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης
21:15-22:30+ Χαλαρή συζήτηση με προσφορά κεράσματος και συνοδεία μουσικής
Θα διατεθούν λεωφορεία του ΚΤΕΛ για τα εξής δρομολόγια από και προς τον χώρο της εκδήλωσης:Αναχώρηση από τη στάση ανατολικά του Δημοτικού Κήπου προς IPPL: 16:45, 17:30, 18:30.
Αναχώρηση από το IPPL προς το κέντρο της πόλης: 20:30, 21:30 και 22:30
… και συνεχίζουμε ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
10:00-12:00 στοστο κέντρο της πόλης, όπου περιμένουμε όλα τα μικρά και μεγάλα παιδιά για νέες εμπειρίες στην επιστήμη και τεχνολογία. Εκεί θα βρούνε διάφορες δραστηριότητες που έχει αναπτύξει το Εργαστήριο Διδακτικής Θετικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του
Πανεπιστημίου Κρήτης.