• Έμφαση δόθηκε στα έργα οδικής ασφάλειας που θα γίνουν σε πολλά σημεία του υφιστάμενου οδικού δικτύου
Ιστορική μέρα χαρακτηρίζεται η χθεσινή για την Κρήτη, καθώς υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού η σύμβασης του τμήματος Χανιά – Ηράκλειο, του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο μήκους 157 χιλιομέτρων με την ανάδοχο του έργου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Το έργο χρηματοδοτείται με 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 592 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑ (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης) προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Το υπόλοιπο ποσό, σχεδόν, 1 δισ. ευρώ, είναι ίδια κεφάλαια και δάνεια. Πρόκειται για το σημαντικότερο τμήμα του εθνικού δικτύου του νησιού, καθώς σε αυτή τη διαδρομή εξυπηρετείται πάνω από το 60% του συνολικού πληθυσμού του νησιού, λιμάνια, βιομηχανικές περιοχές και αεροδρόμια και φυσικά τουριστικοί προορισμοί. Επιπλέον, στο έργο Παραχώρησης προβλέπεται και η κατασκευή του τμήματος Κίσσαμος – Χανιά με δικαίωμα προαίρεσης και νέου κόμβου στην παράκαμψη Χανίων, που συνδέει τον Β.Ο.Α.Κ. με το αεροδρόμιο Χανίων.
Σε όλο το μήκος του έργου προβλέπονται 43 τουλάχιστον κόμβοι, 23 σήραγγες, 89 γέφυρες.
Για το τμήμα του ΒΟΑΚ που αφορά στα όρια του νομού Ρεθύμνου προβλέπονται τα εξής:
Βρύσες-Πετρές-Ατσιπόπουλο: Πέντε σήραγγες μήκους 4,59 χιλιομέτρων και οκτώ γέφυρες μήκους 2,23 χιλιομέτρων περιλαμβάνει το τμήμα του ΒΟΑΚ, Βρύσες – Πετρές – Ατσιπόπουλο. Για το τμήμα προβλέπονται πέντε ανισόπεδοι κόμβοι, εκ των οποίων δύο στη Γεωργιούπολη, μία στην Επισκοπή και δύο στο Γεράνι.
Παράκαμψη Ρεθύμνου: Τρεις ανισόπεδους κόμβους σε Ατσιπόπουλο, Τυμπάκι και Αμάρι περιλαμβάνει η νέα παράκαμψη Ρεθύμνου. Το έργο έχει ήδη κατασκευαστεί με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστικό στηθαίο ασφαλείας.
Για μια σπουδαία μέρα για το νησί έκανε λόγο στον χαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι: «Επιτέλους, μετά από πολλές δυσκολίες, μετά από πολλά εμπόδια, υπογράφουμε τη σύμβαση παραχώρησης του τμήματος Ηράκλειο – Χανιά με προαίρεση έως την Κίσσαμο, μία δέσμευση την οποία είχα αναλάβει προσωπικά και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να την εκπληρώσω».
Όπως ανέφερε ήδη υπάρχουν δύο ανοιχτά εργοτάξια στα οποία υλοποιούνται έργα, από τη Χερσόνησο ουσιαστικά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, χωρισμένο σε ένα τμήμα σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και ένα δεύτερο δημόσιο έργο. Τα έργα αυτά είπε θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2027. «Ήδη, δηλαδή, οι Κρητικοί βλέπουν ότι ο ΒΟΑΚ είναι ένα έργο το οποίο προχωρά. Και, θα περιμένω πολύ σύντομα να δούμε και τα ανοιχτά εργοτάξια στο μεγάλο τμήμα της σύνδεσης μεταξύ Ηρακλείου και Χανίων. Ξέρουμε ότι είναι ένα έργο τεχνικά σύνθετο, τεχνικά δύσκολο, με ορίζοντα υλοποίησης περί τα πέντε χρόνια», ενώ τόνισε πως η επιλογή της ημερομηνίας υπογραφής της συμβάσης, κάθε άλλο πάρα τυχαία είναι αφού αυτή συμπίπτει με την Ημέρα της Ευρώπης: «Θέλω να θυμόμαστε πάντα ότι όλα τα μεγάλα έργα τα οποία δρομολογούμε, είτε γίνονται στην Κρήτη είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα, έχουν και μία σημαντική ευρωπαϊκή συμμετοχή. Και νομίζω ότι αυτό έχει μία ξεχωριστή αξία να το θυμόμαστε, καθώς βρισκόμαστε στον Μάιο του 2025 και πλησιάζουμε προς την επέτειο δραματικών στιγμών του 2015, όταν η χώρα έφτασε πολύ κοντά στο να βρεθεί έξω από την Ευρώπη. Ο ΒΟΑΚ είναι ένα έργο το οποίο ανήκει σε όλους τους Κρητικούς. Πολλές κυβερνήσεις δούλεψαν για να φτάσουμε στο σημείο αυτό και θέλω να τις ευχαριστήσω».
Απευθυνόμενος στους αυτοδιοικητικούς της Κρήτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε τη συνεργασία τους προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της τα λογικά ζητήματα όμως όπως είπε: «είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε, εν τω συνόλω, την τεράστια σημασία την οποία έχει αυτό το έργο για την Κρήτη και να μην βλέπουμε μόνο το μικρό τοπικό συμφέρον αλλά να δούμε τη μεγάλη εικόνα».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι οι μελέτες στο τμήμα Παχιά Άμμος – Σητεία θα προχωρήσουν άμεσα, έτσι ώστε, όπως τόνισε, ο ΒΟΑΚ πραγματικά να αποτελέσει έναν δρόμο που θα συνδέει την Κίσσαμο με τη Σητεία.
Δρομολογούνται άμεσα έργα οδικής ασφάλειας
Ειδική μνεία έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα ζητήματα οδικής ασφάλειας και στα έργα που θα υλοποιηθούν στο υφιστάμενο οδικό δίκτυο:
«Έχω μιλήσει πολλές φορές για τον παρανοϊκό φόρο αίματος τον οποίο καταβάλλουμε στην Κρήτη, λόγω και κακής οδικής συμπεριφοράς αλλά λόγω και κακών υποδομών.
Έχω ζητήσει, λοιπόν, από τον Υπουργό να δρομολογήσουμε άμεσα, σε συνεργασία με τους παραχωρησιούχους, έργα οδικής ασφάλειας τα οποία θα κάνουν τον υφιστάμενο Βόρειο Οδικό Άξονα πιο ασφαλή -και σε τμήματα κοντά στο Ηράκλειο και σε τμήματα κοντά στα Χανιά. Έργα τα οποία θα προσομοιάζουν πολύ στις παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν στην παλιά Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου, έργα τα οποία απεδείχθησαν εξαιρετικά αποτελεσματικά ως προς τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Άρα, έχω ζητήσει από το Υπουργείο πολύ σύντομα να έχουμε τέτοιες παρεμβάσεις ώστε να καταστήσουμε τον υφιστάμενο Βόρειο Οδικό Άξονα όσο το δυνατόν πιο ασφαλή. Αυτό, βέβαια, θα το ξαναπώ, δεν λύνει το πρόβλημα της συνολικής οδικής συμπεριφοράς στην Κρήτη, το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε πιο δραστικά, πιο αποτελεσματικά, αναλογιζόμενοι πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο οδηγούμε. Διότι, δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία στο νησί δεν πηγαίνουν προς την κατεύθυνση την οποία θα θέλαμε».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα μεγάλα έργα της Κρήτης όπως η ηλεκτρική διασύνδεση, τα αρδευτικά έργα και το αεροδρόμιο Καστελίου, ενώ με ειδική αναφορά στο έργο ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης που περιλαμβάνει την κατασκευή νέων φοιτητικών κατοικιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, καθώς και την κατασκευή νέου αμφιθέατρου στου Γάλλου.
«Ένα έργο στο οποίο αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, φορά το έργο των φοιτητικών εστιών οι οποίες θα χτιστούν στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο. Σχεδόν 5.000 φοιτητές οι οποίοι θα επιλέξουν την Κρήτη ως τον τόπο για να σπουδάσουν, θα έχουν πρόσβαση στις πιο σύγχρονες φοιτητικές εστίες, για να αντιμετωπίσουμε με αυτόν τον τρόπο και το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών οι οποίοι έρχονται στο νησί μας».
Όπως ανέφερε ο υπουργός υποδομών Χρήστος Δήμας εστιάζοντας στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας: «Τα τελευταία τρία χρόνια στον Β.Ο.Α.Κ. έχουν γίνει 38 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα και σοβαροί τραυματισμοί. Αυτή είναι μία κατάσταση την οποία κανένας δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο. Στον Β.Ο.Α.Κ. θα εφαρμόσουμε πρωτοπόρα μέτρα οδικής ασφάλειας, τα οποία το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τα εφήρμοσε με μεγάλη επιτυχία κατά την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος».
Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος από την πλευρά του τόνισε: «Η Κρήτη με τον νέο Β.Ο.Α.Κ. θα είναι ένα διαφορετικό νησί. Ωστόσο, η διαδρομή μέχρι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι εύκολη. Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα υλοποιείται ως ενιαίο έργο ένας αυτοκινητόδρομος τόσο μεγάλου μήκους, και μάλιστα σε ένα νησί με υψηλή, εποχιακά έντονη, κυκλοφορία.
Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών. Η επιτυχία του έργου εξαρτάται από αυτήν ακριβώς τη συνεργασία. Ήδη πριν από τη συμβασιοποίηση, ξεκινήσαμε διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του νησιού — και αυτές θα συνεχιστούν. Είναι κρίσιμο να πορευτούμε όλοι μαζί, γιατί αυτό το έργο δεν ανήκει μόνο στην Κυβέρνηση, αλλά σε ολόκληρη την Κρήτη. Και είναι η ίδια η Κρήτη που θα συμβάλει στην επιτυχή ολοκλήρωσή του. Η διαβούλευση θα είναι συνεχής.
Αυτό που χρειάζεται, επίσης, να γίνει κατανοητό είναι ότι η παραχώρηση δεν είναι απλώς μία εγκατάσταση ενός αναδόχου, ο οποίος θα δώσει ένα εξαιρετικό έργο και θα το λειτουργήσει με πραγματικά πρωτοφανή τρόπο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά είναι και ένα εργαλείο. Είναι ένα εργαλείο που μπορεί να προσφέρει και παράπλευρα οφέλη — συνοδά έργα, επεκτάσεις και υποδομές που ωφελούν την τοπική κοινωνία. Αυτή είναι η εμπειρία από τις παραχωρήσεις — εμπειρία που αποδίδεται και στις κυβερνήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Εκ μέρους του παραχωρησιούχου, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης σημείωσε: «Η σημερινή ημέρα κατέστη εφικτή χάρις στο ξενύχτι όλων των ανθρώπων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, των υπηρεσιακών παραγόντων και των τραπεζών, τις οποίες ιδιαιτέρως ευχαριστούμε για τη συμβολή τους. Σήμερα ξεκινάει μια δύσκολη διαδρομή. Χρειάζεται συνεργασία όλων – πρώτα απ’ όλα της κοινωνίας της Κρήτης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δημοσίου και όλων των Αρχών – ούτως ώστε να μπορέσει να κατασκευαστεί και να ολοκληρωθεί το πολύ δύσκολο αυτό έργο».
Γ. Κεφαλογιάννης: «Η υπογραφή της σύμβασης για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την Κρήτη»
Ιστορικό ορόσημο για την Κρήτη χαρακτήρισε την υπογραφή ο Ρεθεμνιώτης υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Κεφαλογιάννης τονίζοντας ότι: «Ο Νέος Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης υπήρξε από την αρχή της κοινοβουλευτικής μου πορείας βασική αναπτυξιακή προτεραιότητα για το Ρέθυμνο και για ολόκληρη την Κρήτη. Σε αντιδιαστολή με όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών που σε θεωρητικό επίπεδο αναγνώριζαν την αναγκαιότητα του ΒΟΑΚ χρειάστηκε μια Κυβέρνηση να μετατρέψει τη διακηρυγμένη πρόθεση σε πράξη. Η στρατηγική, ο σχεδιασμός και η εξασφάλιση του χρηματοδοτικού μοντέλου φέρει καθαρά τη σφραγίδα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως τίποτα από όσα έγιναν δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη συνεχή καθοδήγηση και τη σταθερή στήριξη του Κρητικού Πρωθυπουργού, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.
Η υπογραφή της σύμβασης για το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την Κρήτη. Το μεγαλύτερο έργο υποδομής του νησιού περνάει από τη φάση του σχεδιασμού στη φάση της υλοποίησης. Ένα έργο που σε λίγα χρόνια θα εξυπηρετεί με ασφάλεια και ταχύτητα τις μετακινήσεις χιλιάδων πολιτών και επισκεπτών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι εργάστηκαν με αφοσίωση και επιμονή αυτά τα χρόνια, ώστε να φτάσουμε σε αυτή την ημέρα. Το Ρέθυμνο, η Κρήτη, αλλά και η Ελλάδα ολόκληρη κάνουν σήμερα ένα ακόμη σημαντικό βήμα μπροστά».
Στ. Αρναουτάκης: «Ο ΒΟΑΚ μεταφέρει ταχύτερα την Κρήτη στη νέα εποχή»
Ο περιφερειάρχης Κρήτης χαρακτήρισε «μεγάλη μέρα για την Κρήτη» την υπογραφή της σύμβασης του τμήματος του ΒΟΑΚ Χανιά – Ηράκλειο.
«Ο ΒΟΑΚ μεταφέρει ταχύτερα την Κρήτη στη νέα εποχή», τόνισε.
Εξηγώντας πως ο ΒΟΑΚ φέρνει πιο κοντά τη δυτική με την ανατολική Κρήτη και ενισχύει την περιφερειακή ταυτότητα του νησιού, επεσήμανε, ότι «προάγει την περιφερειακή ανάπτυξη, τονώνει την κοινωνική συνοχή, ισχυροποιεί το αποτύπωμα της Κρήτης στον παγκόσμιο χάρτη».
Περιγράφοντας την αξία του έργου για το νησί, είπε πως «αλλάζει τον χάρτη της Κρήτης, φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, ενώνει τα κομμάτια ενός παζλ, το οποίο για δεκαετίες έμοιαζε με χαμένο παιχνίδι. Ένας δρόμος που θύμιζε τον γόρδιο δεσμό, ο οποίος λύθηκε, γιατί δουλέψαμε, κυρίως όμως διότι συνεργαστήκαμε όλοι μαζί».
Ο Σταύρος Αρναουτάκης δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η δημιουργία του δρόμου αποτελεί πάνδημο αίτημα της Κρήτης και απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό σημείωσε, πως «όλοι οι Κρητικοί μετρούν αντίστροφα μέχρι την ημέρα που ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, η «ραχοκοκαλιά» που θα διατρέχει και τους τέσσερις νομούς, θα παραδοθεί στην κυκλοφορία, συμβάλλοντας καθοριστικά στην παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση του νησιού».
Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως για την Περιφέρεια Κρήτης, «ο ΒΟΑΚ ξεκινά από την Κίσσαμο και φτάνει μέχρι τη Σητεία», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «πιστεύω ότι θα δώσετε αυτές τις οδηγίες, ώστε να μπορέσει πραγματικά να γίνει αυτό το έργο. Γιατί πάντα με σεβασμό προς εσάς, κύριε Πρόεδρε, και με ειλικρίνεια, συζητούσαμε. Και νομίζω ότι αυτά τα οποία είχαμε πει και στο γραφείο μου, θα γίνουν πραγματικότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και, πάνω σε αυτή την αναμφίβολη ανάγκη, είμαι βέβαιος ότι θα αναζητηθούν και οι απαιτούμενοι πόροι, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα των Σητειακών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας του Λασιθίου», σημείωσε, χειροκροτούμενος.
Eπιμελητήριο Ρεθύμνης: Βασικός πυλώνας ανάπτυξης για το Ρέθυμνο ο νέος ΒΟΑΚ
Παρόντες στη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης ήταν ο πρόεδρος και ο Α’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου μας, κύριοι Γεώργιος Γιακουμάκης και Κωνσταντίνος Σπυριδάκης. Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η υπογραφή της σύβασης αποτελεί την αρχή της υλοποίησης ενός εμβληματικού αναπτυξιακού έργου που θα αλλάξει το μέλλον της Κρήτης, αναφέροντας ότι: «Ειδικότερα για τον νομό Ρεθύμνου, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Η κατασκευή του νέου Οδικού Άξονα, εκτός από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον νομό και στη Κρήτη γενικότερα, θα βελτιώσει και την ασφάλεια στις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας. Από σήμερα, εορτή του Αγίου Χριστοφόρου, προστάτη των αυτοκινητιστών, όλοι οι κάτοικοι της Κρήτης προσβλέπουν στην παράδοση ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου».
Μ. Χνάρης: «Διαχρονική απαίτηση της κοινωνίας του Ρεθύμνου η σύνδεση του ΒΟΑΚ με το Αεροδρόμιο Χανίων»
Το πάγιο αίτημα της κοινωνίας του Ρεθύμνου για τη σύνδεση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης με το αεροδρόμιο των Χανίων, επισημαίνει σε δήλωσή του ο Ρεθεμνιώτης βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Μανόλης Χνάρης με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του ΒΟΑΚ, στο τμήμα Χανιά- Ηράκλειο.
Ο ίδιος στη δήλωσή του αναφέρεται στο σοβαρό πρόβλημα προσβασιμότητας του Ρεθύμνου, για το οποίο όπως τονίζει ούτε μια αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του.
Αναλυτικά σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Χνάρης αναφέρει: «Η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη. Παρά τις διαχρονικές καθυστερήσεις και αβελτηρίες, πρόκειται για ένα έργο που η Ελληνική Πολιτεία οφείλει στην Κρήτη και αναμφίβολα συμβάλλει στην οδική ασφάλεια και αναπτυξιακή προοπτική του νησιού.
Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός σήμερα, δεν έκανε καμία αναφορά, ούτε ανέλαβε κάποια δέσμευση για τη σύνδεση του έργου με την κατασκευή του δρόμου Σούδας – Αεροδρομίου Χανίων. Το Ρέθυμνο δεν έχει άμεση πρόσβαση σε πύλες εισόδου και εξαρτάται πλήρως από το Αεροδρόμιο Χανίων και Ηρακλείου.
Δεδομένου της λειτουργίας του αεροδρομίου Καστελίου, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης, αν δεν διασφαλιστεί συγχρόνως με την κατασκευή του ΒΟΑΚ, η ασφαλής και γρήγορη πρόσβαση των Ρεθεμνιωτών στο αεροδρόμιο Χανίων.
Είναι μια κοινή, διαχρονική διεκδίκηση και απαίτηση του συνόλου των πολιτών και θεσμικών φορέων του Ρεθύμνου».