16 °C Rethymno, GR
05/12/2022

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

Ξεκινούν στο τέλος του μήνα οι εργασίες σε Κολοκοτρώνη και Μελισσινού

Στο τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες του μεγάλου έργου βιοκλιματικής ανάπλασης στην οδό Κολοκοτρώνη στην περιοχή της Καλλιθέας, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, Άγγελο Μαλά.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 919.000 ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα των ΟΧΕ (Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις).

Το έργο αυτό αφορά σε μια παρέμβαση που εντάσσεται στη φιλοσοφία του δήμου Ρεθύμνου σε σχέση με την ανάπτυξη δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας και έχει σχεδιαστεί με τρόπο που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, όπως είπε ο αντιδήμαρχος.

Η περιοχή μελέτης έχει συνολικό εμβαδό περίπου 7.353 m2 και βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης του Ρεθύμνου με συνολικό μήκος άξονα παρέμβασης 552,00 m. Στους βασικούς στόχους της μελέτης περιλαμβάνονται η οργάνωση των πεζοδρομίων, των διαβάσεων και της σήμανσης σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας για την προσβασιμότητα και την ασφάλεια των πεζών, η προστασία της κίνησης των πεζών, η διευθέτηση κίνησης οχημάτων και των κυκλοφοριακών κόμβων με τις εγκεκριμένες από τη νομοθεσία διατομές και η εξασφάλιση των κατάλληλων ακτινών στροφής οχημάτων, απορριμματοφόρων, μικρών φορτηγών και πυροσβεστικών οχημάτων, όπου είναι απαραίτητη η διέλευσή τους, στη συμβολή των υπό μελέτη οδών με τις κάθετες σε αυτές. Παράλληλα στη μελέτη προβλέπεται βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής με την οργάνωση και ενίσχυση φύτευσης, όπου είναι γεωμετρικά εφικτό σε συνδυασμό και με τη χρήση νέων ψυχρών υλικών, η εγκατάσταση στον δημόσιο χώρο του απαραίτητου αστικού εξοπλισμού που θα ενισχύσει και θα υποστηρίξει τη χρήση του (καλαθάκια απορριμμάτων, καθιστικά παγκάκια, πάρκινγκ ποδηλάτων, κ.τλ.), η αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού σε όλο το μήκος του άξονα των οδών με κατάλληλα φωτιστικά εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Η πρόταση της ανάπλασης

Το πλάτος οδοστρώματος διαμορφώνεται στα 3,50m. και οργανώνεται η παρόδια στάθμευση πλάτους 2,20 m. και από τις δύο πλευρές του δρόμου. Οπότε σχεδιάζονται 66 θέσεις στάθμευσής οχημάτων, 43 μοτοποδηλάτων και 40 θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων σε ποδηλατοστάσια. Επίσης περιλαμβάνονται τρεις θέσεις φορτοεκφόρτωσης κοντά σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα και τρεις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.

Τα πεζοδρόμια διαπλατύνονται σε μεγάλο βαθμό. Από 1.190 m2 συνολική επιφάνεια πεζοδρομίου, η οποία υπήρχε αρχικά, τα νέα πεζοδρόμια έχουν επιφάνεια 2.720 m2, δηλαδή η αύξηση είναι σε ποσοστό 125%.

Παράλληλα τα πεζοδρόμια επανασχεδιάζονται με μέσω πλάτος 3,75 m., ομότιμα κατανεμημένο στις δυο πλευρές του κάθε δρόμου με ιδιαίτερη προσοχή να κατοχυρώνεται και στα πιο δυσμενή σημεία ζώνη ελεύθερης όδευσης με ελάχιστη διάσταση το 1,55 m. Οι ράμπες προσαρμογής με το οδόστρωμα έχουν κλίση έως 8% και διαμορφώνονται κατάλληλα.

Όπου το πλάτος του πεζοδρομίου επιτρέπει διαμορφώνονται μικροί χώροι πρασίνου με χαμηλή φύτευση.

Το πεζοδρόμιο μπροστά από το πλατειάκι διαπλατύνεται και διαμορφώνονται κτιστοί καθιστικοί κύβοι και παιχνίδια με χρώμα στο δάπεδο. Πρόκειται για πάρκο γειτονιάς (pocket park), δηλαδή πάρκο που εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής και σε μικρή επιφάνεια περιλαμβάνει πολλές χρήσεις και κατασκευές.

«Η βιοκλιματική ανάπλαση της οδού Κολοκοτρώνη είναι ένα ακόμα έργο που βασίζεται στην φιλοσοφία της βιώσιμης κινητικότητας του δήμου Ρεθύμνου. Είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί θα διαθέσουμε ελεύθερο χώρο στους δημότες, θα δημιουργηθούν όλα τα πεζοδρόμια με τα απαραίτητα πλάτη, ώστε να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα οι περίοικοι και προφανώς θα υπάρχουν όλες οι υποδομές για τα ΑμεΑ και με αυτή την παρέμβαση αναβαθμίζουμε τη γειτονιά αυτή της Καλλιθέας» σχολίασε ο κ. Μαλάς.

 

Επανεκκίνηση εργασιών και στην οδό Μελισσινού

Παράλληλα, στο τέλος του μήνα θα επανεκκινήσουν και οι εργασίες βιοκλιματικής ανάπλασης των οδών Σαλαμίνος – Μελισσινού που αποτελεί υποέργο της Πράξης «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνης» (Open mall), οι οποίες είχαν σταματήσει τον περασμένο Μάιο προκειμένου να μην υπάρχει όχληση σε κατοίκους και επισκέπτες με δεδομένη την αυξημένη κίνηση λόγω τουρισμού.

Το συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 1.114.870,63 ευρώ και χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με το οποίο επιδιώκεται η αισθητική αναβάθμιση και η διασφάλιση της λειτουργικότητας της περιοχής, η ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας και η ποιοτική βελτίωση της καθημερινότητας των περιοίκων και των επισκεπτών. Το έργο χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)», στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (Άξονας Προτεραιότητας 01: «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με Τομεακές προτεραιότητες».

Στις εργασίες περιλαμβάνονται: κατασκευή νέων, σύγχρονων πεζοδρομίων ευρωπαϊκών προδιαγραφών με όδευση τυφλών ειδικά στο βόρειο τμήμα της οδού Μελισσινού, όπου το επιτρέπει το πλάτος του πεζοδρομίου, νέα χάραξη οδοστρώματος κυκλοφορίας οχημάτων πλάτους 3,50μ., δημιουργία διαβάσεων πεζών τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων ανά περίπου 15μ., μετατόπιση και υψομετρική αναπροσαρμογή φρεατίων υποδοχής ομβρίων στις νέες χαράξεις του δρόμου – πεζοδρομίων, φύτευση δέντρων, κατασκευή νέων καθιστικών και εγκατάσταση κάδων μικρο – απορριμμάτων που θα αναρτηθούν στον εκάστοτε φωτιστικό ιστό, ώστε να αποφεύγεται η διάτρηση των πλακών του πεζοδρομίου αλλά και σε άλλα σημεία που θα κριθεί απαραίτητο.

Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή πεζοδρομίων και νέου οδοστρώματος, πέραν της ποιότητάς τους, θα είναι συμβατά με τη φυσιογνωμία και το παραδοσιακό χρώμα του Ιστορικού Κέντρου του Ρεθύμνου.