Στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου παρουσιάστηκε στις 30 Ιουλίου το έργου του Branding Heritage που προβάλλει την υφαντική κληρονομιά της Κρήτης μέσα από την καταγραφή χειροτεχνών υφαντικής και τη διασύνδεσή τους με Έλληνες και ξένους designers
Υφαντές και υφάντρες από όλες τις περιοχές του νησιού που έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο του πολυδιάστατου έργου με τίτλο «The Weavers of Greece – Οι Υφαντές της Ελλάδας» που υλοποιεί ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός πολιτισμού Branding Heritage (ΒH), πολιτιστικός φορέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), με πρώτο σταθμό την Κρήτη, συναντήθηκαν στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου για την επίσημη παρουσίαση του έργου.
Αφετηρία του έργου είναι η Κρήτη καθώς η τέχνη της υφαντικής έχει μια αδιάλειπτη παρουσία στο νησί. Στην Κρήτη, το έργο υλοποιείται με αιγίδα και στήριξη του ΥΠΠΟΑ και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης και την ΚοινΣΕπ knowl για την εκπαίδευση και δια βίου μάθηση.
Το έργο προβάλλει την υφαντική τέχνη και ενδυναμώνει την προοπτική ανάπτυξης του επαγγέλματος του υφαντή/της υφάντρας με έμφαση στη βιωσιμότητα της τέχνης σε ένα σύγχρονο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Επιπλέον το έργο στοχεύει στην εξωστρέφεια και την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας, τη σύμπραξη της παράδοσης με το σύγχρονο επιχειρείν, τη διασύνδεση με δίκτυα σε Ελλάδα και Εξωτερικό, την ανάδειξη της διαπολιτισμικότητας της υφαντικής καθώς και των επαγγελμάτων που συνδέονται με την τέχνη, των προϊόντων, των εθίμων και πρακτικών. Εκτός από την καταγραφή των ανθρώπων, την ανάδειξη των πολύτιμων χειροτεχνημάτων τους, των μοτίβων και των υλικών που χρησιμοποιούν, σημαντική επιδίωξη του έργου είναι η διασύνδεση των χειροτεχνών με σύγχρονα brands για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ανάπτυξη συνεργειών.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο οποίος εξήγησε το σχέδιο του Υπουργείου για την στήριξη της χειροτεχνίας, η Ομότιμη Ερευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Αικατερίνη Καμηλάκη, ενώ την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο Κωστής Φασουλάκης.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ανοικτή συζήτηση με τους υφαντές και τις υφάντρες του νησιού για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αλλά και ερωτήσεις προς τον Υφυπουργό σχετικές με τις ανάγκες στήριξης της κρητικής χειροτεχνίας και την προστασία της τέχνης τους.
Οι υφαντές που έχουν καταγραφεί έως τώρα είναι: Κατερίνα Αμαριανιτάκη, Εύα Βάμβουκα, Σοφία Βασιλειάδου, Ελένη Βουλγαράκη, Μαρία Γαλανάκη, Αγγελική Γενιτσαρίδου, Κατερίνα Γιανναδάκη, Ευδοξία Επιτροπάκη, Μαρία Ζαχαριουδάκη, Έφη Ήλια, Αλεξάνδρα Θεοχάρη, Ερμιόνη Καλομοίρη, Ειρήνη Καρλή, Τένια Κερούλη, Μαρία Κορασάνη, Μανώλης Κουράτορας, Ελένη Κουκουλάκη, Αντωνία Κουτάντου, Ελένη Κουιδή, Κατερίνα Μανουσέλη, Βασιλική Μεσσαριτάκη, Αγγελική Μιγώμη, Αριστέα Ξυλούρη, Ζωή Παπαδάκη, Πάτρα Ρουσάκη, Μαρία Σκουλά, Πελαγία Σπάρτη, Αντωνία Σταθάκη, Δέσποινα Σωμάκη, Ειρήνη Τσιράκου, Νίτσα Χαιρέτη.