17 °C Rethymno, GR
03/12/2022

Μία υπόθεση που βγάζει στο... πουθενά

ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΟ… ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΛΑΝΗΤΗ

Σε μια αναλυτική κατάσταση για τα πεπραγμένα των τελευταίων ετών, για τη φιλοσοφία αλλά και το τί έχει προκύψει ανάμεσα σε υφυπουργείο αθλητισμού – ΕΠΟ και ΕΠΣ Ελλάδας προχώρησε το γραφείο του υφυπουργού αθλητισμού του κ. Λευτέρη Αυγενάκη. Μέσα από ένα μακροσκελές κείμενο τονίζεται ότι η ΕΠΟ ανέβαλε τη συνάντηση που είχαν προγραμματίσει οι δύο πλευρές κι ότι ουδέποτε προσήλθε στο τραπέζι του διαλόγου. Δεν τήρησε τη δέσμευσή της, ούτε παρουσίασε ποτέ διαφορετική λίστα ενεργών ποδοσφαιρικών σωματείων, από αυτή που είχαν ήδη επισήμως από τις ΕΠΣ.
Το υφυπουργείο κάνει λόγο για έλλειψη αξιοπιστίας εκ μέρους της ΕΠΟ και πολλών ΕΠΣ ανά την Ελλάδα μη δείχνοντας πνεύμα συνεργασίας.
Από την πλευρά της η ΕΠΟ με χθεσινή της ανάρτηση στο επίσημο σάιτ, θέλησε να απαντήσει κάνοντας λόγο για μία δημοκρατική απόφαση από όλες τις ΕΠΣ να προσφύγουν στη «λύση» της αναστολής των πρωταθλημάτων και μίλησε για καταναγκασμό από πλευράς της κυβέρνησης και όχι για ελεύθερη βούληση. Επίσης κάνει λόγο για μία οπισθοδρόμηση 70 ετών… ένα, δηλαδή σύγχρονο γραφειοκρατικό ‘’απολίθωμα΄΄όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και για «μία απίστευτη και αχρείαστη γραφειοκρατική διαδικασία για τα σωματεία όπου όποιος δεν εγγράφεται στο ‘’Μητρώο’’ δεν παίζει, επειδή η Περιφέρεια δεν του δίνει άδεια…».

Τα στοιχεία στις ΕΠΣ της Κρήτης
Το υφυπουργείο αθλητισμού από την άλλη αναφέρει ως έχουν τα πράγματα μέχρι τώρα γνωστοποιώντας ότι τα 122 από τα 176 ποδοσφαιρικά σωματεία της Κρήτης από τις 4 Ενώσεις προσήλθαν στο μητρώο του υφυπουργείου αθλητισμού σύμφωνα με τα στατιστικά που κρατάει η ΓΓΑ.

Ειδικότερα στοιχεία από το Μητρώο για την Περιφέρεια της Κρήτης:

Στην ΠΕ Ηρακλείου (ΕΠΣ Ηρακλείου):
Η ΕΠΣ Ηρακλείου (με το από 21/03/2022 ηλεκτρονικό της μήνυμα) μας έχει ενημερώσει ότι διαθέτει 76 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία,
⦁ στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έχουν εγγραφεί τα 45 σωματεία,
⦁ έχουν υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή επιπλέον 7 σωματείων.
⦁ Συνολικά, τα 52 από τα 76 (68%) ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣ Ηρακλείου προσήλθαν στο Μητρώο.

Στην ΠΕ Χανίων (ΕΠΣ Χανίων):
⦁Η ΕΠΣ Χανίων (με το από 08/03/2022 ηλεκτρονικό της μήνυμα) μας έχει ενημερώσει ότι διαθέτει 48 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία,
⦁ στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έχουν εγγραφεί τα 32 σωματεία,
⦁ έχουν υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή επιπλέον 11 σωματείων.
⦁ Συνολικά, τα 43 από τα 48 (90%) ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣ Χανίων προσήλθαν στο Μητρώο.

Στην ΠΕ Ρεθύμνου (ΕΠΣ Ρεθύμνου):
Η ΕΠΣ Ρεθύμνου (με το από 14/03/2022 ηλεκτρονικό της μήνυμα) μας έχει ενημερώσει ότι διαθέτει 29 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία,
⦁ στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έχουν εγγραφεί τα 16 σωματεία,
⦁ έχουν υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή επιπλέον 4 σωματείων.
⦁ Συνολικά, τα 20 από τα 29 (69%) ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣ Ρεθύμνου προσήλθαν στο Μητρώο.

Στην ΠΕ Λασιθίου (ΕΠΣ Λασιθίου):
Η ΕΠΣ Λασιθίου (με το από 15/03/2022 ηλεκτρονικό της μήνυμα) μας έχει ενημερώσει ότι διαθέτει 23 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία,
⦁ στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων έχουν εγγραφεί τα 6 σωματεία,
⦁ έχει υποβάλλει οριστική αίτηση και εκκρεμεί η εγγραφή επιπλέον 1 σωματείου.
⦁ Συνολικά, τα 7 από τα 23 (30%) ποδοσφαιρικά σωματεία της ΕΠΣ Λασιθίου προσήλθαν στο Μητρώο.

Σε μια πιο ανοικτή εικόνα για το τί συμβαίνει σε όλη την ερασιτεχνική ποδοσφαιρική Ελλάδα τα στοιχεία, που απέστειλαν οι 54 ΕΠΣ της χώρας μας στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, υφίστανται, κατά δήλωσή τους, 2.585 ενεργά ποδοσφαιρικά σωματεία.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, αναφέρεται ότι… «στο Μητρώο είναι πλήρως εγγεγραμμένα 1.943 ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, ενώ οι αιτήσεις επιπλέον 317 ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών σωματείων βρίσκονται στο στάδιο ελέγχου ή και «θεραπείας».

Συνεπώς, από τα 2.585 ενεργά σωματεία που δηλώνουν οι 54 ΕΠΣ, τα 2.260 αθλητικά σωματεία, δηλαδή το 87,5% έχουν συνταχθεί με τις επιταγές του νόμου και έχουν προσέλθει στο Μητρώο.»

Κλείνοντας αυτή τη μεγάλη ατζέντα, το υφυπουργείο κάνει λόγο για ταφόπλακα από τις ΕΠΣ στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο… Συγκεκριμένα… «Στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στις 30/09/2022, η πλειοψηφία των Ενώσεων ψήφισε υπέρ της αναστολής των πρωταθλημάτων, αποφασίζοντας να βάλουν ταφόπλακα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο…»
Τέλος καταλογίζει ξεκάθαρες ευθύνες στην ΕΠΟ και στις ΕΠΣ οι οποίες έχουν επιφέρει την κωλυσιεργία ως προς τις ενάρξεις των πρωταθλημάτων τους…
«Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ και οι Πρόεδροι των ΕΠΣ» αναφέρεται χαρακτηριστικά «είναι απόλυτα υπεύθυνοι για τις αρνητικές εξελίξεις στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Ο τρόπος που λειτουργούν κάποιες ΕΠΣ οδηγούν σε απομόνωση το ποδόσφαιρο.»

Η ΕΠΟ…
Από την πλευρά της η ΕΠΟ απάντησε προκαταβολικά αναφέροντας ότι: «Η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στις 30 /9 αποφάσισε τη διακοπή της διεξαγωγής των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων σε όλη τη χώρα, με ψήφους 57 υπέρ και 4 κατά, λόγω του λεγόμενου ‘’Μητρώου Αυγενάκη’’.
Οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις για την εγγραφή του 87,5% των σωματείων στο ‘’Μητρώο’’, δεν σημαίνουν τίποτα απολύτως, αφού τα σωματεία προχώρησαν στην ενέργεια αυτή από φόβο και νομοθετικό καταναγκασμό όχι με την ελεύθερη βούλησή τους» και αμέσως μετά επισημαίνει: «Οι Ε.Π.Σ. έχουν Μητρώο, η Ε.Π.Ο. έχει Μητρώο, η ΦΙΦΑ έχει Μητρώο . Το κρατικό Μητρώο τί εξυπηρετεί; Δεν αρκούν για το κράτος η Ειδική Αθλητική Αναγνώριση και οι Άδειες των Περιφερειών; Όλη η νομιμοποίηση των σωματείων μας είναι ήδη εκεί. Τρίτη γραφειοκρατική αγκύλωση τί σκοπούς εξυπηρετεί; Υπάρχει απόλυτη τάξη, άρα η τάξη στην τάξη σε αταξία οδηγεί.
Με το ‘’Μητρώο’’ το κράτος θα αδειοδοτεί τις ερασιτεχνικές ομάδες αποφασίζοντας ποια ομάδα θα παίζει και ποια δεν θα παίζει και κατά συνέπεια το Κράτος θα αποφασίζει ποια ομάδα θα ψηφίζει και ποια δεν θα ψηφίζει στις εκλογές των Ενώσεών, επηρεάζοντας έτσι τις εκλογές της ΕΠΟ.

Υπάρχει, κανείς που δεν καταλαβαίνει;

Η ολιστική μελέτη για ανεξάρτητη και αυτόνομη Ε.Π.Ο., τί νόημα έχει όταν η ίδια η κυβέρνηση την παραβιάζει;»