Η Περιφέρεια Κρήτης επικεντρώνεται το νέο έτος στην πρόληψη και την υγεία, μέσω του προγράμματος «ΖΩΗ», στην ενίσχυση των υποδομών και στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από συνεργασίες με φορείς όπως το ΙΤΕ, για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Η πρόληψη, μέσω της λειτουργίας των τριών κινητών μονάδων δωρεάν μαστογραφίας, οδοντιατρικής για παιδιά και εξέτασης κληρονομικών καρδιολογικών νοσημάτων, καθώς και η ενίσχυση των δομών υγείας στο νησί είναι δύο μεγάλα στοιχήματα της Περιφέρειας Κρήτης για το 2025, η οποία στοχεύει στην εξασφάλιση ευρωπαϊκών και κρατικών κονδυλίων, που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση υποδομών και στη στελέχωσή τους με απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «ΖΩΗ» μέσα στο 2025 θα παρέχει εκπαιδευτικά σεμινάρια σε σχολεία και αθλητικά σωματεία, για την εκμάθηση χρήσης απινιδωτών και πρώτων βοηθειών. Παράλληλα, ο ΒΟΑΚ, η διαχείριση των υδάτων, η αντιμετώπιση της λειψυδρίας και η στήριξη σε δήμους, επιχειρήσεις και πολίτες βρίσκονται ανάμεσα στις προτεραιότητες της Περιφέρειας μέσα στο νέο έτος, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Κώστα Μπογδανίδη, ο Γεώργιος Πιτσούλης, αναπληρωτής περιφερειάρχης Κρήτης και εποπτεύων των τομέων Υγείας και Κινητών Μονάδων.
Ο κ. Πιτσούλης αναφέρθηκε στη λειτουργία των τριών ενεργών μονάδων, που θα αφορούν την πρόληψη και στα εκπαιδευτικά σεμινάρια του προγράμματος «ΖΩΗ», που υποστηρίζει η Περιφέρεια Κρήτης. Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 έκανε ειδική μνεία στη συνεργασία της Περιφέρειας, με το Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας, μέσα από την οποία διεκδικούνται σημαντικά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία: «Ασχολούμαστε ιδιαίτερα με την πρόληψη. Το 2025 ξεκινάνε οι τρεις μονάδες την πλήρη λειτουργία τους. Αφορούν τη μαστογραφία, τη μονάδα με το πρόγραμμα «ΖΩΗ». για το οποίο ξεκινούν και οι εκπαιδεύσεις με το άνοιγμα των σχολείων για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως και για τα αθλητικά σωματεία. Επίσης, έχουμε αρχίσει μία συνεργασία με το ΙΤΕ, μέσα από την οποία διεκδικούμε ευρωπαϊκά κονδύλια, ήδη ξεκινήσαμε για τον μαστογράφο ένα μεγάλο έργο επτά εκατομμυρίων, όπου αν το καταφέρουμε και το πάρουμε, η μονάδα θα γίνει κέντρο αναφοράς για 10 ευρωπαϊκές χώρες και θα έχει να κάνει με την τεχνητή νοημοσύνη, καινοτομία και υγεία. Επιπλέον, για τον τεχνολογικό εξοπλισμό θα διατίθενται δεκάδες εκατομμύρια για να ενισχύονται νοσοκομεία και κέντρα υγείας, ακόμα και για υποδομές».
Επιπλέον ο κ. Πιτσούλης σημείωσε: «Το 2025 έχουμε το ζήτημα του αεροδρομίου, του ΒΟΑΚ, τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, τα πολλά καινούργια ξενοδοχεία που ανοίγουν. Πρέπει να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, τους πολίτες και τους δήμους με υποδομές. Πρέπει επίσης να στηρίξουμε την υγεία, γιατί είναι η βάση όλων, χωρίς αυτό δεν πας παρακάτω».
Παρότι δεν υπάγεται στη δική της αρμοδιότητα και κυρίως δεν εξαρτάται από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις ενέργειές της, όπως ανέφερε ο κ. Πιτσούλης, η αναβάθμιση του ΒΟΑΚ βρίσκεται σαφώς ανάμεσα στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης. «Είμαστε μπροστά σε υποδομές που μπορούμε εμείς να τις αναπτύξουμε, γιατί ο ΒΟΑΚ δεν ανήκει σε εμάς. Βεβαίως βρίσκεται στην Κρήτη, αλλά εμείς μπορούμε μόνο να διεκδικούμε. Την Εγνατία Οδό δεν την έκανε η Περιφέρεια Μακεδονίας, αλλά το ελληνικό κράτος. Αυτό θα έπρεπε να κάνει και εδώ. Ως Περιφέρεια Κρήτης, ο ΒΟΑΚ για το νέο έτος παραμένει ψηλά ως στόχος, οι υποδομές είναι επίσης ένα ζητούμενο. Η Κρήτη έχει πολύ μεγάλο επαρχιακό δίκτυο και επειδή η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα, από την ξηρασία και τις έντονες βροχοπτώσεις θα έχουμε πάντα έντονα θέματα. Το ζήτημα της λειψυδρίας δεν λύνεται εύκολα και είναι ζητούμενο του καθένα από εμάς, για το τι κάνει με το νερό. Αν δεν βρέξει θα έχουμε θέμα».
Στο επιχείρημα ότι όλες οι ελληνικές Περιφέρειες έχουν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco εκτός από την Κρήτη και τη Θράκη, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης απάντησε: «Αυτό το ζήτημα προχωράει, υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις. Έχει έρθει ο ειδικός της Unesco και η διαδικασία τρέχει. Υπήρχαν διάφορα θέματα στην περιοχή της Κνωσού, τα οποία είχαν να κάνουν με τις αυθαιρεσίες μας».
«Η πρωτεύουσα απομακρύνεται από την Κρήτη»
Σε έναν άτυπο, εγχώριο διαγωνισμό, η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο από άλλες Περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας, σύμφωνα με τον κ. Πιτσούλη: «Προσπαθούμε να είμαστε μπροστά από πολλούς άλλους, συγκρινόμαστε με άλλες Περιφέρειες. Στα περισσότερα θέματα είμαστε μπροστά, στον αθλητισμό, στην υγεία, στις υποδομές». Η επιστροφή φόρων στα ταμεία της Περιφέρειας ωστόσο και όχι εξ ολοκλήρου σε αυτά του κράτους, θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για καλύτερες δυνατότητες διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο.«Θα μπορούσε να είναι διαφορετικό το μοντέλο διακυβέρνησης, αυτό είναι το σημαντικό. Θα έπρεπε να μοιάζει με κάποια μοντέλα στην Ευρώπη, όπου ανάλογα με τους φόρους, να επιστρέφεται ένα κομμάτι αυτών σε μία αυτοδιαχείριση. Τότε είναι πραγματική αυτοδιοίκηση, που να μην χρειάζεται να χτυπάς την πόρτα. Κάθε βδομάδα ο Περιφερειάρχης πηγαίνει δύο φορές στην Αθήνα και θα τον ακούσετε να λέει ότι η πρωτεύουσα απομακρύνεται από την Κρήτη. Εύχομαι αυτή η απομάκρυνση να αλλάξει», υπογράμμισε ο κ. Πιτσούλης.
Να πλησιάσουμε στο Ευρωπαϊκό μοντέλο ανακατανομής των χρημάτων προς τα όργανα της αυτοδιοίκησης και όχι να απομακρυνθούμε περαιτέρω από αυτό είναι επίσης στόχος και επιδίωξη της Περιφέρειας, σύμφωνα με τον κ. Πιτσούλη: «Η αυτοδιοίκηση είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που του βάζεις λίγα και σου βγάζει πολλά, σε σχέση με το κεντρικό κράτος. Όσες χώρες έχουν υιοθετήσει αυτό το μοντέλο έχουν καλύτερα αποτελέσματα, αυτό θέλουμε και εμείς εδώ. Είμαστε μακριά από αυτό και στόχος μας είναι να πλησιάσουμε».
Τέλος, ο κ. Πιτσούλης πρόσθεσε: «Υπάρχουν ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, τα οποία προσπαθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να τα αξιοποιήσουμε και να έχουμε πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Εμείς υπερακοντίζουμε και τα ευρωπαϊκά, περνάμε το 100%, πηγαίνουμε στο 110%, ενώ άλλες περιφέρειες μένουν στο 80%. Το σημαντικό είναι να έχεις μία περιφέρεια με σταθερά έσοδα, για να κάνεις έναν σταθερό σχεδιασμό».
Επιμέλεια: Γιάννης Κωστάκογλου