24 °C Rethymno, GR
25/09/2022

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΡΓΟΥ INCIRCLE

Υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας για μείωση του αντίκτυπου της τουριστικής δραστηριότητας

Τους εταίρους του ευρωπαϊκού έργου Incircle, που υποστηρίζει πολιτικές και πρακτικές για την βιώσιμη ανάπτυξη σε 6 χώρες της Μεσογείου με στόχο την μείωση του αντίκτυπου των τουριστικών δραστηριοτήτων στο φυσικό περιβάλλον στις νησιωτικές, παράκτιες και αραιοκατοικημένες περιοχές της Μεσογείου, μέσα από την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, την ανάπτυξη περιφερειακών πολιτικών και τη διαμόρφωση κοινών στρατηγικών μέτρων για την αποτελεσματική διατήρηση των φυσικών πόρων, υποδέχτηκε ο δήμος Ρεθύμνης ως εταίρος του έργου, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής τους επίσκεψης στο Ρέθυμνο.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, το οποίο να σημειωθεί χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Interreg-Med, επισκέφθηκαν το Ρέθυμνο περίπου 35 εκπρόσωποι των εταίρων, καθώς και εκπρόσωποι πόλεων που δραστηριοποιήθηκαν με σκοπό τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου «Replicating territories».

Για την επίσκεψη των εταίρων-φιλοξενουμένων και τις επαφές τους στο Ρέθυμνο, σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο του δήμου Ρεθύμνης αναφέρονται τα παρακάτω:

Κατά την άφιξη τους, το απόγευμα της Δευτέρας 23 Μαΐου, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο Δ.Ρ κ. Ματίνα Αρβανίτη στα μνημεία του Ιστορικού Κέντρου του Ρεθύμνου.

Τους ευρωπαίους επισκέπτες υποδέχθηκε επισήμως ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης,, το πρωί της Τρίτης 24 Μαΐου 2022, στο Σπίτι Πολιτισμού, όπου και διεξήχθησαν όλες οι εργασίες της εκπαιδευτικής συνάντησης.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε με έμφαση στην προτεραιότητα που δίδει ο δήμος Ρεθύμνης στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από την ορθολογική χρήση των ανανεώσιμων πηγών της και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης με στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης και ενθάρρυνσης των πολιτών, καθώς και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του προγράμματος σε επίπεδο υλοποίησης έργων και κατάλληλων υποδομών που υπηρετούν το συγκεκριμένο σκοπό.

Η αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Πέπη Μπιρλιράκη παρουσίασε στους εταίρους την τουριστική φυσιογνωμία τους Ρεθύμνου ως «Νησιωτικού Δήμου» που υποδέχεται περισσότερους από 500.000 επισκέπτες ετησίως και τΗν εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας με προσανατολισμό την ανάδειξη αλλά και τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων του τόπου.

Στη συνέχεια των εργασιών, ο κ. Βασίλης Μυριοκεφαλιτάκης / Σύμβουλος του δημάρχου και η κ. Ναταλία Κυριακοπούλου, στελέχη και οι δύο του τμήματος Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δ.Ρ., παρουσίασαν τα αποτελέσματα του έργου, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιδεικτικές δράσεις καθώς και γενικότερες δράσεις που έχει υλοποιήσει ο δήμος σχετικές με την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με τη σειρά τους, οι επισκέπτες εκπρόσωποι των περιφερειών (οι οποίες είναι επίσης τουριστικοί προορισμοί) παρουσίασαν τις δράσεις που υλοποιούν σε σχέση με την κυκλική οικονομία.

Η συνεργασία εξελίχθηκε στην οργάνωση ομάδων εργασίας μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν εμπειρίες σχετικά με τον ρόλο των εμπλεκόμενων φορέων στο συμμετοχική σχεδιασμό, με την ενσωμάτωση των αρχών της κυκλικής οικονομίας στην χάραξη νέων πολιτικών ενώ αναφέρθηκαν και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν.

Στη λήξη των εργασιών, οι φιλοξενούμενοι ευρωπαίοι εταίροι του Med Incircle, περπάτησαν στην πόλη του Ρεθύμνου και παράλληλα είδαν από κοντά τις επιδεικτικές δράσεις του δήμου Ρεθύμνης (φωτοβολταϊικά στέγαστρα, κάδοι διαλογής στην πηγή, υποδομές στο παραλιακό μέτωπο, έξυπνες διαβάσεις, σύστημα έξυπνης στάθμευσης κ.ά.)

Ο ενημερωτικός περίπατος έληξε στα γραφεία του Διεύθυνσης Προγραμματισμού-Πληροφορικής και Ανάπτυξης Δ.Ρ., όπου τα στελέχη της διεύθυνσης παρουσίασαν στους συναδέλφους τους – εταίρους του προγράμματος, τις έξυπνες ηλεκτρονικές εφαρμογές που έχει εγκαταστήσει ο δήμος Ρεθύμνης και τον τρόπο διαχείρισής τους από την υπηρεσία.

Οι συμμετέχοντες στην επίσκεψη εργασίας εκδήλωσαν την ικανοποίηση τους για το σύνολο των εργασιών και δράσεων που μοιράστηκαν κατά την παραμονή τους στο Ρέθυμνο, οι οποίες συμβάλλον στην κεφαλαιοποίηση της γνώσης και των μέχρι σήμερα εμπειριών, ώστε μέσα από την κατάλληλη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων να επιτευχθεί η χάραξη ενός βελτιωμένου και ολοκληρωμένου βιώσιμου τουριστικού σχεδιασμού για να διατηρηθούν και να αξιοποιηθούν οι μη ανανεώσιμοι πόροι του κάθε νησιωτικού και τουριστικά ανεπτυγμένου τόπου της χώρας μας.