Η προστασία της φετινής ελαιοπαραγωγής από τον μεγάλο εχθρό της ελιάς που είναι ο δάκος αποτελεί μονόδρομο. Ειδικότερα φέτος όπου σύμφωνα με τους ειδικούς η σοδειά αναμένεται να είναι σημαντικά μειωμένη ίσως και κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, η αντιμετώπιση των δακοπληθυσμών κρίνεται πολύ αναγκαία.
Οι καιρικές συνθήκες με την παρατεταμένη περίοδο καύσωνα ευνοεί τον δάκο όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΔΗΚ ο επιστημονικά υπεύθυνος Νίκος Μιχελάκης «Έχουμε τους παρατεταμένους καύσωνες στην Κρήτη, οι οποίοι επιδρούν στον δάκο με μεγάλη αρνητική επίδραση. Ο δάκος μετά από καύσωνες συνήθως εμφανίζεται ξανά και μάλιστα δριμύτερος. Αυτό πρέπει να έχουμε υπόψη και ειδικά μετά την περίοδο που πιστεύουμε ότι θα σταματήσουν οι καύσωνες. Η ζημία επίσης που έχει γίνει, γίνεται στην καρποφορία, η οποία φαίνεται αυτήν τη στιγμή να μην έχει τόσο καλή εξέλιξη, καθώς ο καρπός είναι συρρικνωμένος λόγω της αφυδάτωσής του από τις υψηλές θερμοκρασίες» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετικές δηλώσεις του.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η θέση του προέδρου του ΣΕΔΗΚ Γιώργου Μαρινάκη ο οποίος είχε επισημάνει ότι πρέπει επιτέλους το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να λάβει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες του νησιού αναφορικά με το πρόγραμμα της δακοκτονίας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Στην Κρήτη υπάρχουν επτά γενιές δάκου ενώ στην Πελοπόννησο μόλις δυο, οπότε δεν μπορούν οι χειρισμοί και η αντιμετώπιση του προβλήματος να είναι ίδια».
Η πρόοδος του προγράμματος δακοκτονίας αποτέλεσε αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στη Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Ρεθύμνου Μαίρης Λιονή και Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη, του γενικού διευθυντή Πρωτογενή Τομέα, Κωνσταντίνου Υψηλάντη, των διευθυντών των Δ.Α.Α. και Δ.Α.Α.Κ., των υπευθύνων δακοκτονίας των Περιφερειακών Ενοτήτων και εκπροσώπων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής σε Θέματα Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση διαπιστώθηκε ότι:
- Οι δακοπληθυσμοί που καταγράφονται στο εγκατεστημένο δίκτυο παγίδων των αρμόδιων υπηρεσιών είναι σχετικά χαμηλοί στις παραλιακές περιοχές και υψηλότεροι στα ορεινά, φαινόμενο που είναι φυσιολογικό για την εποχή. Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα αποτυπωθεί στους πληθυσμούς του δάκου η επίδραση της μακράς περιόδου υψηλών θερμοκρασιών που έπληξε τη Χώρα.
- Στην συντριπτική πλειονότητα των περιοχών της Κρήτης έχει ολοκληρωθεί ο 1ος δολωματικός ψεκασμός και έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του 2ου.
- Οι διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούν στην προμήθεια των εντομοκτόνων προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι τα εντομοκτόνα υλικά θα είναι διαθέσιμα όταν παραστεί ανάγκη.
Υπενθυμίζεται στους παραγωγούς να επισκέπτονται τακτικά τα ελαιόφυτά τους για πιθανές δακοπροσβολές και να είναι σε επαφή τόσο με τις κατά τόπους ΔΑΑ και ΔΑΑΚ όσο και με τους τεχνικούς συμβούλους τους προκειμένου να λαμβάνουν οδηγίες για συμπληρωματικές δράσεις αντιμετώπισης του εντόμου, στην περίπτωση που χρειαστεί.
Η περιφέρεια Κρήτης επισημαίνει ότι οι εκτός προγράμματος ψεκασμοί κάλυψης, στους οποίους αρκετοί ελαιοπαραγωγοί καταφεύγουν αυτό το χρονικό διάστημα, θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο εφόσον διαπιστωθεί έντονη δακοπροσβολή, αποκλειστικά με τη χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων για τα οποία δεν υπάρχουν αναφορές ανθεκτικότητας και να διασφαλίζεται η τήρηση των ελάχιστων χρονικών ορίων από τον τελευταίο ψεκασμό ως τη συγκομιδή για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο. «Υπενθυμίζεται ότι ψεκασμοί κάλυψης δεν εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας ενώ δεν θα πρέπει να εκτελούνται από παραγωγούς σε ελαιώνες που προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου ή επιτραπέζιων ελιών. Ανάμεσα στις εναλλακτικές προληπτικές πρακτικές που έχουν στη διάθεσή τους οι ελαιοπαραγωγοί για την αντιμετώπιση του δάκου συμπεριλαμβάνονται: (α) η τοποθέτηση πυκνού δικτύου μαζικής παγίδευσης, (β) η εφαρμογή εγκεκριμένων ορυκτών σκευασμάτων και (γ) η διενέργεια συμπληρωματικών δολωματικών ψεκασμών.
Παράλληλα, συστήνεται η αποφυγή περιττών και υπερβολικών αρδεύσεων των ελαιόδεντρων καθώς συντελούν σε περαιτέρω αύξηση των δακοπληθυσμών» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται το τμήμα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου έχει συντάξει ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο που αφορά στην καταγραφή των απόψεων των ελαιοπαραγωγών σχετικά με την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς στην Περιφέρεια Κρήτης. Οι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να αναζητήσουν και να συμπληρώσουν το εν λόγω ερωτηματολόγιο στον παρακάτω σύνδεσμο:
Το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Π.Ε. Ρεθύμνης για τις 3 και 7 Αυγούστου
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης διπλωματικοί ψεκασμοί καταπολέμησης τους δάκου θα πραγματοποιηθούν σήμερα Πέμπτη 3 Αυγούστου στις παρακάτω περιοχές.
Δήμος Αγίου Βασιλείου:
Δημοτική Ενότητα Λάμπης: Άρδακτος, Καρίνες, Κεντροχώρι, Κισσός, Λαμπινή, Μιξόρρουμα, Μουρνέ, Σπήλι.
Δημοτική Ενότητα Φοίνικα: Άγιος Βασίλειος, Άγιος Ιωάννης, Αγκουσελιανά, Κοξαρέ.
Δήμος Αμαρίου
Δημοτική Ενότητα Κουρητών: Βιζάρι, Λαμπιώτες, Πετροχώρι, Πλατάνια, Φουρφουράς.
Δημοτικη Ενοτητα Συβριτου: Αμάρι, Άνω Μέρος, Απόστολοι, Βισταγή, Βρύσες, Βωλεώνες, Γερακάρι-Ελένες, Θρόνος, Καλογέρου, Μέρωνας, Μοναστηράκι, Παντάνασσα, Πατσός.
Δήμος Ανωγείων: Ανώγεια.
Δήμος Μυλοποτάμου
Δημοτική Ενότητα Γεροποτάμου: Άγιος Μάμας, Καλανδαρέ, Μαργαρίτες, Μελισσουργάκι, Ορθέ, Πασαλίτες, Χουμέρι.
Δημοτική Ενότητα Ζωνιανών: Ζωνιανά
Δημοτική Ενότητα Κουλούκωνα: Αγιά, Άγιος Ιωάννης, Αΐμονας, Αλόιδες, Αξός, Απλαδιανά, Βενί, Γαράζο, Δαμάβολος, Δοξαρό, Επισκοπή, Θεοδώρα, Κάλυβος, Κρυονέρι, Λιβάδια, Χώνος.
Δήμος Ρεθύμνης
Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου: Αμνάτος, Αρχαία Ελεύθερνα, Ελεύθερνα, Έρφοι, Κυριάννα, Μέση, Σκουλούφια, Χάρκια.
Δημοτική Ενότητα Λαππαίων: Αργυρούπολη, Βιλανδρέδο, Κάτω Πόρος, Μυριοκέφαλα.
Δημοτική Ενότητα Νικηφόρου Φωκά: Άγιος Κωνσταντίνος, Άνω Βαλσαμόνερο, Γωνιά, Ζουρίδι, Καλονύκτης, Κάτω Βαλσαμόνερο, Μαλάκια, Μούντρος, Ρούστικα, Σαϊτούρες, Φραντζεσκιανά Μετόχια.
Δημοτική Ενότητα Ρεθύμνης: Αρμένοι, Γουλεδιανά, Καρέ, Κάστελλος, Κούμοι, Μαρουλάς, Όρος, Πρασιές, Ρέθυμνο, Ρουσσοσπίτι, Σελλί, Χρωμοναστήρι.
Τη Δευτέρα 7 Αυγούστου θα διενεργηθεί δολωματικός ψεκασμός ελαιοδέντρων στις παρακάτω περιοχές:
Δήμος Αγίου Βασιλείου
Δημοτική Ενότητα Λάμπης: Αγία Γαλήνη, Ακούμια, Κεραμές, Κρύα Βρύση, Μέλαμπες, Σακτούρια.
Δημοτική Ενότητα Φοίνικα: Ροδάκινο.
Δήμος Αμαρίου
Δημοτική Ενότητα Κουρητών: Αγία Παρασκευή, Άγιος Ιωάννης, Αποδούλου, Κουρούτες, Λοχριά, Νίθαυρη, Πλάτανος.
Δήμος Μυλοποτάμου
Δημοτική Ενότητα Γεροποτάμου: Αγγελιανά, Αλφά, Αχλαδές, Μελιδόνι, Πάνορμος, Πέραμα, Ρουμελή, Σίσες, Σκεπαστή.
Δήμος Ρεθύμνης
Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου: Άδελε, Παγκαλοχώρι, Πηγή, Πρίνος, Χαμαλεύρι.
Δημοτική Ενότητα Λαππαίων: Αρχοντική, Επισκοπή, Καρωτή, Κούφη.
Δημοτική Ενότητα Νικηφόρου Φωκά: Ατσιπόπουλο, Γεράνι, Πρινές.