Η υποστελέχωση των υπηρεσιών στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου αναγνωρίζεται ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα τα οποία, όπως τουλάχιστον ανέφερε χθες ο περιφερειάρχης, τόσο ο ίδιος όσο και η αντιπεριφερειάρχης, ως μέλη του Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών, θέτουν διαρκώς σε προτεραιότητα, ενώ σχετική συνάντηση για το θέμα είχαν και με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, προ 15 ημερών. Οι συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων και η αντικατάστασή τους έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι το 2011 η Αντιπεριφέρεια διέθετε 300 υπαλλήλους και σήμερα είναι μόλις 107.
Όπως, άλλωστε, έχουν επισημάνει επανειλημμένως τα «Ρ.Ν.», χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας, όπου δύο επόπτες υγείας καλούνται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας, ενώ με νέα επιστολή του χθες, ο περιφερειάρχης Κρήτης ζήτησε από το υπουργείο στελέχωση των υπηρεσιών με κτηνιάτρους. Συνολικά, όμως, οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης βρέθηκε χθες στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη, των περιφερειακών συμβούλων και των δημάρχων του νομού. Ο ίδιος ευχαρίστησε τους όλους, θεσμικούς και προσωπικό, για την αγαστή συνεργασία, την οποία επικαλέστηκε πολλές φορές στην ομιλία του για να επισημάνει πως με ενότητα υπάρχει πρόοδος για τον τόπο: «Από το 2011 που είμαστε στην αιρετή Περιφέρεια αναλογιστείτε τι έχουμε περάσει όλοι, από μνημόνια, capital controls, πανδημία, ενεργειακή κρίση και όμως σταθήκαμε. Και σταθήκαμε γιατί από την πρώτη στιγμή υπηρετήσαμε την ενότητα του νησιού. Όλη η Κρήτη είναι ένα μαζί με την εκκλησία μας και με τους Δημάρχους μας», ανέφερε ο Στ. Αρναουτάκης, ευχαριστώντας τους δημάρχους και τονίζοντας ότι αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η γραφειοκρατία και να επιτευχθεί η περιφερειακή διακυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να γνωρίζετε ότι η απόσταση μεταξύ Αθηνών και Περιφέρειας – που το 2011 είχαμε άλλα όνειρα – μεγαλώνει, αντί να γίνεται πιο σύντομη. Η γραφειοκρατία που υπάρχει, οι αρμοδιότητες που δίνονται χωρίς πόρους – το οποίο είναι αντισυνταγματικό. Kαι είμαστε και οι Δήμαρχοι, αλλά και οι Περιφερειάρχες – Αντιπεριφερειάρχες συνεχώς σε θέση να κατηγορούμαστε γιατί δεν έχουμε κάνει ένα έργο, γιατί έγινε ένα ατύχημα. Γιατί έχουμε μία αρμοδιότητα χωρίς τους πόρους. Αυτό που χρειάζεται πραγματικά η χώρα μας και αυτό που έχουν οι Ευρωπαϊκές Περιφέρειες είναι η Περιφερειακή διακυβέρνηση, να μπορούμε δηλαδή σε Περιφερειακό επίπεδο να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».
«Διεκδικούμε, οραματιζόμαστε και υλοποιούμε», συμπλήρωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης, επισημαίνοντας ότι επί ενάμισι χρόνο το Υπουργείο για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ: «Μετά από ενάμισι χρόνο, τον Δεκέμβρη πήραμε κάποια χρήματα για αποπληρωμή παλαιών έργων και όχι για να εντάξουμε νέα έργα. Θέλω να γνωρίζουν οι Δήμαρχοι ότι αυτό που κατέθεσα ως αίτημα στην Ένωση Περιφερειών και στους Υπουργούς είναι το εξής: Επειδή το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης θα ξεκινήσει το 2026, μέχρι τότε να μας δώσουν ένα 15-20% του προγράμματος, για να προεντάξουμε έργα, ούτως ώστε να μπορούμε μέχρι να δημοπρατηθούν να έχουν μία ωριμότητα και να πληρωθούν το 2026»., είπε.
Από τις 35 θέσεις έχουν καλυφθεί μόλις οι τρεις
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαρια Λιονή, ευχαρίστησε προσωπικά τον περιφερειάρχη, πρώτα απ’ όλα για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της αλλά και για το βασικό, όπως είπε, μέλημά του για ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο το νησί.
«Θέλω να τον ευχαριστήσω για τη συμπαράσταση και για τη βοήθεια, αλλά και για το γεγονός ότι σαν πρώτο μέλημά του έχει την Κρήτη χωρίς να ξεχωρίζει κανέναν. Κανέναν νομό. Ξέρω ότι το θεωρεί υποχρέωσή του, αλλά θέλω να το πω και σε όλους τους εργαζόμενους τον τρόπο που σκέπτεται και ενεργεί», ανέφερε, ευχαριστώντας τους συναδέλφους της, περιφερειακούς συμβούλους αλλά και τους εργαζόμενους, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι η αντιπεριφέρεια έχει δεσμεύσει 35 θέσεις προσωπικού και έχουν καλυφθεί μόλις οι τρεις και αυτό, όπως είπε, οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους: «Δυστυχώς όταν κάθε χρόνο κάνουμε τον απολογισμό, βλέπουμε ότι ο αριθμός των εργαζομένων λιγοστεύει στην Περιφερειακή Ενότητα. Οι αρμοδιότητες αυξάνονται, οι απαιτήσεις των ανθρώπων αυξάνονται, οι υπάλληλοι λιγοστεύουν. Μας φεύγουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία και θα μπορούσαν να βοηθήσουν, ενδεχομένως, ακόμη περισσότερο και δυστυχώς δεν αντικαθίστανται από καινούργιους που έχουν τη δύναμη για να μάθουν και να βοηθήσουν. Για παράδειγμα, με την κινητικότητα, η οποία και έληξε, δεν έχουμε κανέναν νέο εργαζόμενο στην Περιφερειακή Ενότητα. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι τέτοιες που αντί να μειώνουν το έργο των εργαζομένων, το αυξάνουν. Κι αυτό φαίνεται, όχι μόνο από την καθημερινότητα που εμείς τη ζούμε εδώ, φαίνεται και από το εξής: ενώ έχουμε δεσμεύσει για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, 35 θέσεις για μόνιμο προσωπικό, από το 2020 μέχρι το 2024 αυτές οι θέσεις είναι δεσμευμένες, μας έχουν έρθει τρεις νέοι υπάλληλοι από τους 35. Αντιλαμβάνεστε ότι εάν πηγαίνουμε με αυτόν τον ρυθμό, καλά να είμαστε, αλλά δεν θα είμαστε εμείς εδώ να δούμε να έρχονται οι 35, διότι θα έχει επέλθει η φυσιολογική φθορά με αυτόν τον ρυθμό».
Και συνέχισε λέγοντας ότι η στελέχωση των υπηρεσιών βρίσκεται διαρκώς στην ατζέντα των αιτημάτων προς τα υπουργεία: «Σαν Ένωση Περιφερειών προσπαθούμε μέσα από το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης να αναδείξουμε το θέμα και πιστεύω ότι τώρα το υπουργείο Εσωτερικών μέσα από τη νέα νομοθεσία, τουλάχιστον κάποιες τέτοιες δυσκολίες που υπάρχουν να τις άρει, ώστε να μπορέσουν οι καινούργιοι εργαζόμενοι να έρχονται με άλλον ρυθμό. Γιατί το κράτος μας θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει τι θέλει. Θέλει δημόσια διοίκηση; Εάν ναι, να παρέχει σωστές υπηρεσίες και να τις ενισχύσει με ανθρώπινο δυναμικό. Εάν δεν θέλει, τουλάχιστον να μας το πει για να ξέρουμε ότι θα είμαστε ένας ελεγκτικός μηχανισμός και ας πάρει ο καθένας το κόστος των αποφάσεών του. Αλλά αυτή η μέση κατάσταση που υπάρχει τώρα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους διευθυντές, τμηματάρχες και υπαλλήλους της περιφερειακής ενότητας, έναν – έναν ξεχωριστά. Γιατί πραγματικά, έχω δει τέτοιο φιλότιμο, γιατί παλιά, το 2010 πριν αναλάβουμε, τη δουλειά των πέντε μπορεί να την έκαναν επτά-οκτώ. Υπήρχε κόσμος τότε, 300, τώρα είμαστε 107, ζωή να έχουμε. Επομένως σημαίνει ότι οι άνθρωποι τώρα υπερβάλλουν εαυτόν για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τον πολίτη».
Τόσο ο περιφερειάρχης όσο και η αντιπεριφερειάρχης, μάλιστα, τόνισαν ότι δυστυχώς η γραφειοκρατία έχει οξυνθεί και οι Περιφέρειες έχουν επιβαρυνθεί με ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες χωρίς πόρους όμως.
Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μιχάλης Βάμβουκας επεσήμανε με τη σειρά του το θέμα του Β.Ο.Α.Κ και, συγκεκριμένα, της σύνδεσης του τμήματος από το Λιμάνι της Σούδας – Αεροδρόμιο, που είναι ζωτικής σημασίας για το Ρέθυμνο, γεγονός που τόνισε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης.
Εκ μέρους του Συλλόγου Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων της ΠΕΡ ο Μάνος Νικολουδάκης ζήτησε ενίσχυση της υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό: «Κάθε χρόνος που περνάει γινόμαστε όλο και λιγότεροι, ενώ αντιθέτως ο όγκος και ο φόρτος εργασίας αυξάνονται. Ήμασταν 300 αρχές του 2011 και έχουμε μείνει 107. Τα 2/3 πήραν σύνταξη και δεν έχουν αναπληρωθεί. Όλο φεύγουν και δεν έρχεται κανένας. Ελάτε να διεκδικήσουμε και να πιέσουμε μαζί για αυξήσεις μισθών και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Τόσες προκηρύξεις και να γίνουν με εισαγωγικό μισθό 880 ευρώ, δεν πρόκειται να έρθει κανένας νέος συνάδελφος ή και να έρθει σε λίγο καιρό θα φύγει, όταν τα ενοίκια και τα έξοδα διατροφής είναι στα ύψη με αυτό το μισθό, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα».
Ο Στέλιος Σηφογιάννης, από το Δ.Σ του Συλλόγου Υπαλλήλων ΠΕ Ρεθύμνου, από την πλευρά του αναφέρθηκε στις δυσκολίες των εργαζομένων και ζήτησε την ίση μεταχείρισή τους σε όλες τις ΠΕ του νησιού.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομος, ο θεματικός ντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μιχάλης Βάμβουκας, οι Δήμαρχοι Ρεθύμνης, κ. Γιώργης Μαρινάκης, Ανωγείων, κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, Αμαρίου, κ. Παντελής Μουρτζανός, Μυλοποτάμου, κ. Γεώργιος Κλάδος (Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, κ. Γιάννης Ταταράκης απουσίαζε λόγω της κοπής πίτας του Δήμου του), ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ρεθύμνης, κ. Μιχάλης Σαρρής, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ρεθύμνης, κ.κ. Νίκος Μανουσάκης και Βαγγέλης Τσουδερός και το προσωπικό των Διευθύνσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης. Η περιφερειακή σύμβουλος, Λίτσα Δερμιτζάκη Ουρανού, απουσίαζε εκτός Ρεθύμνου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέστηκε αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ, Πρόδρομο και τιμήθηκαν για την προσφορά τους τρείς εργαζόμενοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, που συνταξιοδοτήθηκαν το 2024 (κ.κ. Προκόπης Θωμαδάκης, Μάρκος Λαγκουβάρδος, Γεωργία Χαιρετάκη).