«Δεν είναι ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια του χειμώνα να δούμε τέτοιες μικρο επιδημίες» τονίζει ο Δ. Κοφτερίδης
Υψηλά είναι τα επίπεδα μετάδοσης του ιού της γαστρεντερίτιδας στην Κρήτη, καθώς η ευκολία με την οποία μεταδίδεται ο ιός μέσω της επαφής, της τροφής και του νερού καθώς και το χαμηλό του ιικό φορτίο, αυξάνουν τα κρούσματα των ευπαθών ομάδων όπως ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά και άτομα με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους, όπως σημείωσε o καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ κ. Διαμαντής Κοφτερίδης στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη, με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες στις παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων Χανίων και Ηρακλείου. Πυρετός, μυαλγίες, έμετοι και διάρροιες μεταξύ των συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι ασθενείς, ενώ ο μέσος κύκλος για την ολοκλήρωση της νόσησης διαρκεί από 48 έως 72 ώρες.
«Ο ιός μεταδίδεται με όλους τους τρόπους»
Όπως ανέφερε ο κ. Κοφτερίδης, η εμφάνιση της γαστρεντερίτιδας δεν ανησυχεί τους γιατρούς παθολόγους και πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο της εποχής: «Είναι ιογενής λοίμωξη και έχουμε μία ιογενή γαστρεντερίτιδα από έναν ιό ο οποίος είναι γνωστός ότι προκαλεί μικροεπιδημίες, είναι ο νοροϊός, ο οποίος είναι δύσκολος να τον εμποδίσουμε γιατί έχει πολλή μεγάλη μεταδοτικότητα και έχει πολύ μικρό ιικό φορτίο. Τόσο σε νέους όσο και σε μεγαλύτερους ανθρώπους εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα και αυτοπεριοριζόμενα, δηλαδή υποχωρεί εύκολα. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν προσέλθει στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με ιογενή γαστρεντερίτιδα, αλλά δεν υπάρχει μεγάλη συχνότητα στα περιστατικά παιδιών, στον βαθμό που θα μας προσελκύσει το ενδιαφέρον. Δεν είναι η ίδια συρροή κρουσμάτων στο ΠΑΓΝΗ με αυτήν που είχαμε στο νοσοκομείο Χανίων. Οπότε μιλάμε για κάτι φυσιολογικό για την εποχή. Αυτός ο ιός και άλλοι ιοί που κάνουν ιογενείς γαστρεντερίτιδες, όπως είναι οι εντεροιοί που έχουν τη δραστηριότητά τους όλο τον χρόνο, με μία κορύφωση τους χειμερινούς μήνες και τις αρχές της άνοιξης. Δεν είναι ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια του χειμώνα να δούμε τέτοιες μικρο επιδημίες».
«Η λήψη υγρών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού»
Τους τρόπους μετάδοσης, αλλά και τα συμπτώματα του ιού ανέλυσε ο διευθυντής της Παθολογικής το ΠΑΓΝΗ, εφιστώντας την προσοχή στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες: «Σε κοινότητες που είναι κλειστές και υπάρχει συγχρωτισμός τότε ο ιός μεταδίδεται ευκολότερα, γι’ αυτό μπορεί να υπάρχει συρροή κρουσμάτων όπως σε σχολικές μονάδες κ.λπ. Η μεταδοτικότητα του ιού υπάγεται κυρίως από τη μετάδοση από τα χέρια και τα κόπρανα, αλλά μπορεί κάποιος να μολυνθεί αερογενώς από τον εμετό κάποιου άλλου, ή ακόμα και από μολυσμένη τροφή και το νερό. Με όλους τους τρόπους μεταδίδεται ο ιός. Η διάρκεια του είναι από 48 ώρες μέχρι 72 ώρες το περισσότερο, σε ανθρώπους που δεν έχουν προβλήματα υγείας, ενώ σε νέους υγιείς ανθρώπους δεν υπάρχουν επιπλοκές και ο ιός υποχωρεί νωρίς. Ο πληθυσμός που θα πρέπει να προσέξει είναι παιδιά κάτω των 12 μηνών και άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας που έχουν προβλήματα υγείας σε σχέση με την καρδιά τους και το αναπνευστικό τους σύστημα. Το ίδιο ισχύει και για τους ανοσοκατασταλμένους. Σε κάθε περίπτωση, οποιοσδήποτε μολυνθεί, εφόσον τα συμπτώματα είναι θορυβώδη θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του, διαφορετικά ένας κύκλος 48 ετών θα ολοκληρώσει το πέρασμα του ιού. Εκείνο που χαρακτηρίζει τα συμπτώματα κυρίως είναι οι έμετοι, παρατηρούνται και διάρροιες αλλά κυρίως οι έμετοι που απαιτούν αφυδάτωση και κατανάλωση πολλών υγρών. Σε διαφορετική περίπτωση, σε συνεννόηση με το γιατρό πρέπει να οδηγηθούμε σε φαρμακευτική αγωγή. Εμάς μας ενδιαφέρει πολύ να μην υπάρχει πρόβλημα με τη λήψη υγρών, ειδικά σε ευάλωτους πληθυσμούς. Το 50% των ασθενών εμφανίζει το σύμπτωμα του πυρετού, συνήθως είναι χαμηλός πυρετός. Συναντάται επίσης ελαφρύς πόνος στην κοιλιά και γενικευμένη κακουχία και μυαλγίες».
«Απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολίων για τους ευάλωτους πληθυσμούς»
Τόσο ο εμβολιασμός για τη γρίπη, όσο για τον κορονοϊό κρίνονται απαραίτητοι το ερχόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποφύγουμε βαριές νοσήσεις και εκτεταμένα προβλήματα υγείας, όπως τόνισε ο κ. Κοφτερίδης: «Οι ευάλωτοι πληθυσμοί πρέπει να εμβολιαστούν, γιατί πλησιάζουμε στην εποχή που θα εμφανιστούν οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Έχουμε πολύ καλά εμβόλια, όπως είναι το εμβόλιο του κορονοϊού, το εμβόλιο της γρίπης και το καινούργιο εμβόλιο για τον αναπνευστικό συνηθειακό ιό. Οι ομάδες του πληθυσμού που εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα εμβολιασμού και θα ωφεληθούν από το εμβόλιο, καλό είναι να προστατευτούν από τον χειμώνα, τις λοιμώξεις και τη νοσηλεία σε νοσοκομεία. Πέρσι είχαμε νωρίτερα την εμφάνιση της γρίπης, τα προηγούμενα χρόνια ήταν κοντά στον Ιανουάριο η εμφάνιση της επιδημίας, αλλά πέρσι την είδαμε κοντά στον Δεκέμβριο. Οπότε καλό είναι όσοι είναι στις ομάδες κινδύνου, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου να εμβολιαστούν. Η δραστηριότητα του κορονοϊού επίσης είναι συνεχής, οπότε και εκεί πρέπει να γίνουν εμβολιασμοί. Μέσα στο καλοκαίρι είχαμε μία συνεχή ροή κρουσμάτων, αλλά όπως έχουμε πει στο παρελθόν, ο κορονοϊός έχει μετατραπεί σε μία ήπια νόσο και μόνο σε ειδικούς πληθυσμούς υπάρχουν αξιοσημείωτες επιπλοκές».
Επιμέλεια: Γιάννης Κωστάκογλου.