Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υφυπουργός θα εισηγηθεί το Συμβούλιο Υπουργών Έρευνας και Καινοτομίας στις Βρυξέλλες την ενίσχυση του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ρεθύμνου
Την πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης και της ελληνικής κυβέρνησης για παροχή περεταίρω στήριξης και βοήθειας σε επίπεδο χρηματοδότησης και αξιολόγησης της διαδικασίας έγκρισης ερευνητικών προγραμμάτων εξέφρασε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Ζωή Ράπτη, στο πλαίσιο της παρουσίας της στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών στο Ρέθυμνο χθες το πρωί. Εκπρόσωποι της επιστημονικής και της ερευνητικής κοινότητας, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών κ. Τζελίνα Χαρλαύτη και ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, συνομίλησαν με την αρμόδια υφυπουργό για τις προκλήσεις του Ινστιτούτου στο Ρέθυμνο και τις ανάγκες του επιστημονικού κόσμου για αμεσότερη και αποτελεσματικότερη παραγωγή ερευνητικού έργου. Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών ως ένα από τα 10 Ερευνητικά Κέντρα σε όλη τη χώρα επικεντρώνεται κυρίως στο κομμάτι των ανθρωπιστικών σπουδών, με ερευνητές από τους χώρους της ιστορίας, της αρχαιολογίας, της φιλολογίας και των γλωσσολογικών επιστημών. Το Ινστιτούτο αυτοχρηματοδοτείται για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών, ενώ εξασφαλίζονται χρηματοδοτήσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων και την αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε η κ. Χαρλαύτη στην υφυπουργό κ. Ζωή Ράπτη, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών αναζητεί μία επιβράβευση για το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του, η οποία δεν μπορεί παρά να μετουσιωθεί σε χρηματικές ενισχύσεις για καινούργιο εξοπλισμό, ανανεωμένο προσωπικό και φυσικά διεκδίκηση ερευνητικών προγραμμάτων. Με τη σειρά της η υφυπουργός έκανε μνεία στη χρηματοδότηση του υπουργείου μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων στο Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τα Χανιά. Από αυτά, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών έχει εξασφαλίσει 600.000 ευρώ, τα οποία προορίζονται για την αναπαλαίωση ενός κτιρίου που παραχωρήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οι εργασίες της ανακατασκευής αναμένονται να έχουν ολοκληρωθεί το 2025, με το κτίριο να φιλοξενεί ένα νέο κέντρο έρευνας και καινοτομίας, το οποίο θα στελεχωθεί από ερευνητικό προσωπικό.
«Να δοθεί χρηματοδοτική βοήθεια για τις ανθρωπιστικές επιστήμες»
Η κ. Ζωή Ράπτη, υφυπουργός Ανάπτυξης σε δηλώσεις της σημείωσε τη δέσμευσή της για ενίσχυση της συνεργασίας Ελλήνων και ξένων ερευνητών, καθώς και τη μεγαλύτερη στήριξη που πρέπει να δοθεί στις ανθρωπιστικές επιστήμες:
«Το πλαίσιο της συνεργασίας μας θα ξεκινήσει με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να πάρουμε για να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες συνεργασίας των Ελλήνων ερευνητών με αυτούς του εξωτερικού. Εμείς επικεντρωνόμαστε στο γεγονός ότι θέλουμε ενίσχυση των προγραμμάτων από το ΕΠΑΝΕΚ, το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης ώστε, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν διατεθεί, να βοηθήσουν και σε ανθρωπιστικές και ιστορικές σπουδές. Είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους Ευρωπαϊκούς φορείς, εγώ θα βρίσκομαι στις 29 Νοεμβρίου στο Συμβούλιο Υπουργών Έρευνας και Καινοτομίας στις Βρυξέλλες, θα συνεργαστώ με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, ώστε να μπορούμε να ενισχύσουμε περισσότερο το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών».
Η κ. Ράπτη προέτρεψε τα επιστημονικά μέλη και τη διοίκηση του Ινστιτούτου Μεσογειακών σπουδών να κοινοποιούν το έργο τους συχνότερα στην τοπική κοινωνία, γιατί οι πολίτες, η αυτοδιοίκηση και η πολιτική ηγεσία έχουν ανάγκη να γνωρίζουν τι περιλαμβάνουν οι έρευνες που χρηματοδοτούνται και αν χρήζουν περαιτέρω χρηματοδότησης. «Είμαι αρκετά πρακτικός άνθρωπος και θα ήταν χαρά μου βοηθήσω ακόμα περισσότερο, αλλά θα ήθελα να δω πως μπορεί να μετουσιωθούν κάποιες ερευνητικές προθέσεις στην πράξη. Θα ήθελα μία σύνοψη των έργων του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών και της σπουδαιότητάς τους. Πρέπει να κάνουμε εκδηλώσεις για να ακούει και να μαθαίνει ο κόσμος. Η εκδήλωση επιτελεί και έναν εκπαιδευτικό ρόλο, πέρα από το κομμάτι της ενημέρωσης και της διαφήμισης. Να διαδίδετε και να επικοινωνείτε περισσότερο την ερευνητική σας δουλειά. Χρειαζόμαστε ως χώρα και ως υπουργείο Ανάπτυξης μια καλύτερη επαφή με αυτούς που τρέχουν τα προγράμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή επιτροπή. Θα ήθελα με τη συνεργασία των επιστημόνων να δουλέψω περισσότερο πάνω σε αυτό το κομμάτι».
Η κ. Ράπτη συνεχάρη, επίσης, το έργο του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών, αναφερόμενη στις διεθνείς διακρίσεις του έργου από το Ευρωπαϊκό συμβούλιο έρευνας:
«Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, το οποίο είναι ένα σπουδαίο ερευνητικό κέντρο του ιδρύματος τεχνολογίας και έρευνας. Έχει διακριθεί με ευρωπαϊκά προγράμματα από το European Research council, πάνω από εννέα ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούνται και παράγει σπουδαία γνώση σε σχέση με το Μεσογειακό πολιτισμό και τη Μεσογειακή ιστορία. Το υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδοτεί με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, την κτιριακή αποκατάσταση του Ινστιτούτου και βεβαίως συνολικά το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας με πάνω από 25 εκατομμύρια, στο κομμάτι των εγκαταστάσεων σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. Θέλω να συγχαρώ την πρόεδρο του Ινστιτούτου κ. Τζελίνα Χαρλαύτη και όλο το ερευνητικό και επιστημονικό προσωπικό για τη σπουδαία δουλειά που κάνουν. Θα είμαστε αρωγοί στη συνέχιση του σπουδαίου ερευνητικού τους έργου».
Ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας στο Ρέθυμνο
Η κ. Τζελίνα Χαρλαύτη, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών σπουδών υπογράμμισε τα 32 ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και την ανάγκη να βοηθήσει το υπουργείο Ανάπτυξης στην επίλυση τεχνικών ζητημάτων που ανησυχούν τους επιστήμονες.
«Διεκδικούμε διαρκώς ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Έχουμε μία πολύ μεγάλη επιτυχία. Αυτή τη στιγμή στο ΙΜΣ τρέχουν 32 προγράμματα, εκ των οποίων το 89% προκύπτουν από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έχουμε τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας που είναι μεγαλύτερου κύρους. Το δικό μας πάγιο αίτημα είναι να θέσουμε μία επικοινωνία με το υπουργείο, προκειμένου να επιλύσουμε διάφορα τεχνικά και γραφειοκρατικά προβλήματα που υπάρχουν. Έχουμε πολλά προβλήματα με τις συνεργασίες μας με την ερευνητική κοινότητα του εξωτερικού, γεγονός που έγινε αντιληπτό από την υφυπουργό».
Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών αυτοχρηματοδοτείται για τα λειτουργικά του έξοδα, λαμβάνοντας παράλληλα οικονομικές ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η κ. Χαρλαύτη δηλώνει: «Το ΙΤΕ ανήκει στο ιδιωτικό δίκαιο του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η χρηματοδότηση από το κράτος απευθύνεται στους εννέα μόνιμους ερευνητές, τα πέντε διοικητικά μέλη του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών. Συνολικά όμως, εμείς είμαστε 120 άνθρωποι προσωπικό, γεγονός που σημαίνει ότι για να μπορούμε να επιβιώσουμε, οφείλουμε να έχουμε πηγές χρηματοδότησης και από αλλού. Έχουμε 11 συνεργαζόμενα μέλη στο πανεπιστήμιο και χρηματοδοτούνται από εκεί και οι υπόλοιποι βρίσκονται στα ερευνητικά προγράμματα. Αυτά τα διεκδικούμε εμείς ανταγωνιστικά. Όλα τα λειτουργικά έξοδα των εγκαταστάσεων και του προσωπικού, καλύπτονται από εμάς. Το ΙΤΕ όμως κατάφερε να πάρει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για δημιουργία κτιρίων σε όλα τα Ινστιτούτα της χώρας».
Ένα νέο κέντρο έρευνας και καινοτομίας θα κοσμεί το Ρέθυμνο από το 2025. Η κ. Χαρλαύτη επεξηγεί: «Στο Ρέθυμνο μας βοήθησε πολύ το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ευχαριστούμε ιδιαίτερα την πρυτανεία για αυτό. Έγινε μία συμφωνία με το ΙΤΕ για παραχώρηση ενός κτιρίου για 25 χρόνια, το οποίο βρίσκεται στην οδό Αθανασίου Διάκου. Αυτό το κτίριο είναι ημιτελές, αλλά έχουν μπει τα μπετά και η στατική στήριξη και εμείς τώρα θα το ολοκληρώσουμε. Για αυτό το έργο πήραμε χρηματοδότηση 600.000 ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα ΙΤΕ της χώρας υπάρχει χρηματοδότηση 56 εκατομμυρίων ευρώ και θα φτιάξει, κατασκευάσει καινούργια κτίρια. Αυτό το κτίριο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2025, δεν χωράμε πλέον, βρισκόμαστε πολλοί ερευνητές σε μικρά γραφεία. Άρα με τις καινούργιες εγκαταστάσεις θα επεκταθεί το ερευνητικό προσωπικό και θα δημιουργηθεί ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας. Θα διαμοιραστεί ουσιαστικά το προσωπικό κατά μήκος των εγκαταστάσεων».
Τέλος, η κ. Χαρλαύτη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την παρουσία της υφυπουργού στους χώρους του Ινστιτούτου, τονίζοντας ότι το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών είναι το μοναδικό που ασχολείται με την έρευνα ανθρωπιστικών επιστημών.
«Το γεγονός ότι ήρθε να μας επισκεφτεί η υφυπουργός ανάπτυξης είναι πάρα πολύ σπουδαίο γεγονός, δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Εμείς φέρνουμε προγράμματα, κάνουμε πολλή δουλειά και διαθέτουμε μία διεθνή κοινότητα με συνεργασία 24 χωρών και 80 πανεπιστημίων. Στο Ρέθυμνο είμαστε 120 ερευνητές. Η πολιτική ηγεσία όμως μας ακούει; Η κ. Ράπτη μας απέδειξε με την παρουσία της εδώ ότι μας ακούει και θέλει να μας ακούσει, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το ΙΤΕ είναι το σημαντικότερο ερευνητικό κέντρο στη χώρα και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών είναι το μοναδικό Ινστιτούτο ανθρωπιστικών επιστημών. Αυτό έρχεται σε εναρμόνιση με την παρουσία της σχολής κοινωνικών, παιδαγωγικών και ευρύτερων ανθρωπιστικών επιστημών».
Γ. Μαρινάκης: «Πρέπει να προβάλλετε το σημαντικό σας έργο»
Με την ευκαιρία της επίσκεψης της υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Ζωής Ράπτη στο Ρέθυμνο, ο δήμαρχος Ρεθύμνης, κ. Γιώργος Μαρινάκης, τη συνόδευσε σε προγραμματισμένες επισκέψεις της σε Επιστημονικά Ιδρύματα που εδρεύουν στο Ρέθυμνο. Ο κ. Μαρινάκης ενημέρωσε την κ. Ράπτη για διάφορα θέματα και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις μαζί της.
«Πρέπει να προβάλλετε το σημαντικό έργο σας και να μην ακούει ο καθένας μόνο τη δική του φωνή. Οφείλουμε όλοι μαζί να μυήσουμε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς και γενικότερα τους δημότες στην επιστημονική έρευνα», τόνισε ο δήμαρχος Ρεθύμνης, απευθυνόμενος προς τη διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών κα Τζελίνα Χαρλαύτη, ενώ πρότεινε κιόλας τη διοργάνωση μιας ημερίδας που θα αποτελέσει το εφαλτήριο της περαιτέρω διασύνδεσης του επιστημονικού κόσμου με την τοπική κοινωνία. Η υφυπουργός Ανάπτυξης υπερθεμάτισε την άποψη του κ. Μαρινάκη τονίζοντας τα εξής: «Διαθέτετε το επιστημονικό δυναμικό, ώστε με την υποστήριξη και του δήμου να πετύχετε κάτι σπουδαίο. Όπως άλλωστε έλεγε και ο Βολταίρος, πρέπει να βγούμε από τον μικρό κήπο μας».
Στη συνέχεια η υφυπουργός Ανάπτυξης, συνοδευόμενη από τον δήμαρχο, επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ και μάλιστα έμεινε εντυπωσιασμένη από το υψηλό επίπεδο της επιστημοσύνης και των πρωτοποριακών, διεθνώς αναγνωρισμένων και βραβευμένων ερευνητικών αποτελεσμάτων.
«Είμαι χαρούμενος για πολλά πράγματα που συμβαίνουν στο Ρέθυμνο, αλλά ειδικώς γι’ αυτό νιώθω και υπερήφανος», τόνισε ο δήμαρχος Ρεθύμνης προς την κα Ράπτη. Η υφυπουργός Ανάπτυξης ενημερώθηκε λεπτομερώς για τις δράσεις του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ και ξεναγήθηκε στα εργαστήρια από τον πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου καθηγητή κ. Νίκο Κατσαράκη και τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Ινστιτούτου, καθηγητή και αντιδήμαρχο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του δήμου Ρεθύμνης, κ. Νεκτάριο Παπαδογιάννη.