Β’ Μέρος
Τα μείζονα θέματα για τα οποία έγινε αναλυτική συζήτηση στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη ήταν:
α) Τίθεται ζήτημα συρρίκνωσης και μαρασμού των υπηρεσιών και των τμημάτων του ΠΚ στο Ρέθυμνο; Από την πλευρά του κ. Πρύτανη, ο οποίος, φυσικά, ήταν ο κύριος αποδέκτης αυτού το ερωτήματος, η απάντηση ήταν κατηγορηματική: Δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς το ζήτημα αυτό. Πρόθεση της διοίκησης του ΠΚ είναι να στηριχθούν και να αναπτυχθούν όλες οι υπηρεσίες και τα τμήματα του ΠΚ, που λειτουργούν στο Ρέθυμνο, χωρίς καμιά δεύτερη σκέψη. Και οι δύο αντιπρυτάνεις ανέφεραν σειρά προτάσεων και πρωτοβουλιών που εντάσσονται στο πρόγραμμα στρατηγικού σχεδιασμού που καταρτίζεται την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο. Η έγκυρη ενημέρωση για την πρόοδο του ΠΚ από την πλευρά της ακαδημαϊκής κοινότητας, θα βοηθούσε πολύ στην αντιμετώπιση των ανυπόστατων ψιθύρων και των κακόβουλων πληροφοριών που διαταράσσουν κατά καιρούς τη σχέση του Πανεπιστημίου με τη φιλοξενούσα πόλη.
β) Τί γίνεται με τη Σχολή Τουρισμού; Ενώ έχει δημοσιευθεί ήδη από το 2014 η κυβερνητικής απόφαση για την ίδρυσή της, δεν έχει σημειωθεί από την πλευρά Πανεπιστημίου καμιά περαιτέρω εξέλιξη. Για την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα το θέμα αυτό, ενώ συμφωνούν όλοι οι υπόλοιποι, μόνο ο κ. Πρύτανης ήταν επιφυλακτικός με το επιχείρημα ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει μετά τη δημιουργία στο ΕΛΜΕΠΑ ενός παραπλήσιου Τμήματος. Είναι γεγονός ότι ο κ. Πρύτανης, στάθηκε σ’ αυτόν τον γενικό αφορισμό και δεν μπόρεσε να πείσει τους συνομιλητές του, ούτε το κοινό που παρακολουθούσε την τηλεδιάσκεψη. Υποσχέθηκε όμως, με τρόπο κομμάτι αμφίσημο, ότι θα επαναφέρει το θέμα στη Σύγκλητο, πράγμα που σημαίνει ότι το βάρος της προσπάθειας για μια ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη πρόταση προς τη Σύγκλητο, πέφτει στους ώμους των δύο Αντιπρυτάνεων του Ρεθύμνου, με την απαραίτητη, φυσικά στήριξη και συμπαράσταση του Δήμου και των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων.
γ) Η παραχώρηση χώρου στου Γάλλου για τη δημιουργία νέου Νοσοκομείου στο Ρέθυμνο. Για το θέμα αυτό βρέθηκαν όλοι σύμφωνοι. Ευχής έργο είναι να προχωρήσει άμεσα ένα τέτοιο σημαντικό για το μέλλον της πόλης εγχείρημα.
δ) Η προοπτική ίδρυσης Κτηνιατρικής Σχολής στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο του μεγάλου έργου αξιοποίησης της Σχολής Ασωμάτων, που προγραμματίζεται άμεσα. Στο θέμα αυτό βρέθηκαν όλοι σύμφωνοι, ενώ ο κ. Πρύτανης συμφωνών, ανέφερε: «Είναι ένα εγχείρημα που χρειάζεται, θα κάνουμε όμως προσπάθεια για να δούμε τί κόστος θα έχει και αν είναι βιώσιμο».
ε) Η υλοποίηση απόφασης της Συγκλήτου για την ολοκλήρωση του Αμφιθεάτρου. Για το θέμα αυτό διαμείφθηκε ένας αρκετά οξύς διάλογος ανάμεσα στον Δήμαρχο κ. Γ. Μαρινάκη και τον Πρύτανη κ. Γ. Κοντάκη. Ο πρώτος υπεστήριξε την ανάγκη ανέγερσης ενός νέου κτηρίου, αφού η δαπάνη του θα είναι χαμηλότερη από τη δαπάνη για την αποπεράτωση του παλαιού κτιρίου. Ο δεύτερος αντέταξε ότι η κατεδάφιση ενός κτιρίου που στοίχησε ένα τόσο τεράστιο ποσό για το Ελληνικό Δημόσιο, θέτει για τον ίδιο θέμα συνειδήσεως. Η παρέμβαση του κ. Μ. Χαλκιαδάκη περαίωσε την όλη συζήτηση, που κινδύνευε να λάβει ακόμα οξύτερες διαστάσεις. Ωστόσο, τρία σημεία οφείλουμε επ’ αυτής να σχολιάσουμε:
– Την επί του θέματος διαφωνία ανέδειξε σχετική ερώτηση του κ. Κεφαλογιάννη προς τον πρύτανη.
– Η ανέγερση νέου κτιρίου, και όχι η αποπεράτωση του παλαιού, συνιστά προσωπική άποψη και του αντιπρύτανη κ. Σπανουδάκη, παρότι τούτος διευκρίνισε ότι ενεργεί δεσμευόμενος από τη σχετική απόφαση της Συγκλήτου (δηλ. προωθώντας την αποπεράτωση).
– Στην πρόκληση του δημάρχου προς τους λοιπούς θεσμικούς να διατυπώσουν ενδεχόμενη διαφωνία τους με τη δική του άποψη, ουδείς ανταποκρίθηκε με κάποιο σχόλιο.
Πέραν των βασικών αυτών θεμάτων εθίγησαν και αρκετά άλλα, όπως π.χ.: πτώση των βάσεων και η μείωση του αριθμού των φοιτητών, το χαμηλό επίπεδο ορισμένων φοιτητών τα οποία η οικονομία χώρου του παρόντος δημοσιεύματος δε μας επιτρέπει να θίξουμε τώρα.
Ορισμένα πρώτα συμπεράσματα από την όλη συζήτηση
- Με τον πιο επίσημο τρόπο διατυπώθηκε επιγραμματικά το αξίωμα ότι το Πανεπιστήμιο με τον Τουρισμό αποτελεί τους δύο βασικούς άξονες επί των οποίων στηρίζεται η ζωή της πόλης.
- Είναι φυσικό να ανακύπτουν κατά καιρούς διαφωνίες ανάμεσα στο Δήμο και την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο οι όποιες διαφωνίες και διαφορές να συζητούνται και να διευθετούνται μέσα σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης. Σε καμιά περίπτωση η πόλη δεν θα πρέπει να ταπεινώνει το Πανεπιστήμιο, ή να επιβάλλει δυναμικά τη βούλησή της πάνω σ’ αυτό. Η πόρτα του Πρύτανη είναι εντελώς διαφορετικής κατηγορίας από αυτή του Υπουργού. Από το άλλο μέρος και το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να σέβεται τις ευαισθησίες της πόλης τεκμηριώνοντας πάνω με αδιάσειστα επιχειρήματα τις όποιες αποφάσεις του αντιτίθενται στο πνεύμα της πόλης.
- Η στάση και η παρουσία του κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και του κ. Α. Ξανθού σηματοδοτεί μια σοβαρή πρόκληση-πρόσκληση προς την Ακαδημαϊκή μας Κοινότητα. Το μήνυμά τους ήταν απολύτως σαφές. Στείλετέ μας τεκμηριωμένες προτάσεις με τις οποίες θα αναβαθμιστούν οι Σχολές και τα Τμήματα του ΠΚ στο Ρέθυμνο και εμείς θα τις προωθήσουμε. Θα είναι πραγματικά κρίμα να χαθεί μια τέτοια σπάνια ευκαιρία και για το Πανεπιστήμιο και για την πόλη.